Katarina Štimac suosnivačica online huba Trendcy za mlade dizajnere

Katarina Štimac je suosnivačica online huba za nezavisne modne dizajnere Trendcy.com i modna blogerica koja iza sebe ima zavidno radno iskustvo u modnoj industriji. Sve je započelo studijem internacionalnog biznisa na sveučilištu Towson University u Marylandu u Americi gdje je slušala i umjetničke predmete kao što je povijest mode.

Ralph Lauren kao odskočna daska

Studiranje u SAD-u je financirala košarkaškom stipendijom, ali osim toga svestrana Katarina je i radila i razne dodatne poslove.

Svoju karijeru započela je neposredno poslije fakulteta u Connecticutu gdje se zaposlila kao menadžer dućana Abercrombie & Fitch, a nakon manje od godinu dana tu su je zapazili iz Ralph Laurena i ponudili joj posao. Katarina se zatim preselila u New York gdje je u Rugby Ralph Laurenu bila zadužena za poslovni dio u kreativnom timu s kojim je radila u prodaji i na izgradnji izloga.

Nakon više od pet godina boravka u Americi, iz privatnih se razloga Katarina vratila u Europu. Isprva joj je ponuđen posao u prodaji u Ralph Laurenu u Londonu koji nije prihvatila jer joj se nije svidjela radna klima u tadašnjem lokalnom timu, a već je bila pozvana na intervju za bolji posao u Procter & Gamble Zagreb na koji se prijavila još iz Amerike. U P&G-u je nakon dva testiranja i četiri intervjua primljena na poziciju asistentice komunikacija za hrvatsko i slovensko tržište.

Trendcy_1

Povratak u Zagreb

“Nakon što sam primljena u P&G, neki od kolega s fakulteta su mi slali e-mailove s upitima kako sam se uspjela zaposliti u P&G-u jer je u Americi u centralnom uredu to dosta teško postići”, govori Katarina koja se, što radi karijere, a što radi privatnog života, od rane dobi navikla seliti po svijetu, dok to kod većine istočnoeuropljana baš i nije praksa.

U Procter & Gambleu u Zagrebu je radila četiri godine, a zatim je promovirana u Budimpeštu gdje je radila kao asistent u komunikacijama za fabric & home care kategoriju brendova u cijeloj Centralnoj Europi iz koje se dvije godine kasnije seli u Barcelonu kako bi postigla bolji ‘work-life’ balans.

“Moram priznati da mi je bio popriličan izazov prilagoditi se iako sam prošla kroz trening kulturološke prilagodbe koji nudi P&G. Mađari su kao narod generalno malo negativni i potrebno je vremena kako bi se probila ta ‘vanjska ljuska’ i kako bi počela prava suradnja, a nakon što sam poslovno odrasla u Americi, trebalo mi je strpljenja i vremena da se prilagodim na takav način”, objašnjava Katarina te nadodaje kako joj se čini da generalno istočnoeuropljani imaju jače utabane korijene i nerado se sele izvan zemlje, dok je u Americi čast i priznanje za dobar rad kada te promoviraju na bolju poziciju u inozemstvo.

Na pitanje zašto je baš izabrala Barcelonu, Katarina odgovara kako je to bila odluka kako privatne, tako i poslovne prirode. “Bila sam u vezi na daljinu skoro dvije godine i postalo je sve teže živjeti iz kovčega budući da sam puno putovala i poslovno svaki mjesec.”

Posao u P&G-ju je napustila iako se kompanija potrudila i pokušala joj pronaći posao bliže Barceloni, no najbliži ured je u Madridu, što također nije bila opcija koja je odgovarala njenom privatnom životu.

 “Rad u P&G-ju bio mi je neprocjenjivo iskustvo, jako sam puno naučila i radila sam s prekrasnim, kvalitetnim ljudima koji su prepoznali moje interese za modu i uključivali su me u projekte koji mene zanimaju, kao što je bilo dugogodišnje sponzorstvo Dreft Fashion Weeka Zagreb, te kasnije slični projekti u Budimpešti na regionalnoj razini.”

Za Trendcy, hub za nezavisne modne dizajnere, Katarina je počela raditi prije skoro dvije godine, točnije zadnjih šest mjeseci rada u P&G-u kada je Trendcyju posvetila vikende i par sati noćima. Tražila je preko interneta start-up firmu u koju bi se uključila u ranoj fazi razvoja i uložila i tako je naišla na Angelu i Eddyja iz San Francisca s kojima je dijelila viziju rada s nezavisnim dizajnerima i razvija njihove brendove globalno.

Trendcy tim je prepoznao da su se kupci zasitili jeftine, ne-etički proizvedene odjeće mass market brendova. Ženama se sve češće događa da se pojave u uredu ili na eventu odjevene u istu haljinu koju nose druge žene i tako su lansirali platformu na kojoj će dame moći pronaći odjeću koja je kvalitetna, unikatna ili proizvedena u maloj seriji i koja će im trajati puno više od samo nekoliko sezona. Danas je Katarina suvlasnica Trendcyja i zajedno sa svojim timom i nekoliko početnih investitora iz Sillicon Valeya ulaže i svoju vlastitu ušteđevinu kako bi firma rasla i napredovala.

“Trendcy je hub za nezavisne dizajnere koji nisu u vlasništvu velikih kuća. On nije samo prodajna platforma za mlade dizajnere, već i odlična prilika za razvoj brenda budući da svojim dizajnerima nudimo i niz marketinških, reklamnih i brend building usluga. Dugoročni cilj nam je izgraditi modnu kompaniju koja će biti savršeni spoj kvalitetne mode i tehnologije i koja će modernoj poslovnoj ženi omogućiti jednostavnu kupnju unikatne ili čak po mjeri napravljene haljine samo putem jednog klika, kako na stranici tako i na društvenim mrežama. Već sada imamo besplatnu dostavu globalno na sve artikle preko dvadeset dolara vrijednosti, kao i jednostavnu proceduru za povrat”, objašnjava Katarina.

Karijera u Trendcy-ju

Trendcy regrutira nezavisne etablirane i mlade modne dizajnere koji preko Trendcy online shopa prodaju svoju odjeću. Trendcy ne naručuje veleprodajno od dizajnera, već dizajneri sami isporučuju narudžbe kupcima, dok Trendcy dizajnerima pruža besplatnu uslugu store managementa, reklamnih usluga online te organizira i fizičke pop up evente po Zapadnoj Europi. Pogodnost koju Trendcy nudi, osim snažnog online oglašavanja i PR-a, je i što dizajner prima uplatu nakon svakog prodanog komada, što mladim dizajnerima uvelike pomaže kod cash flow-a.

Uvjeti koje dizajneri trebaju ispuniti da bi bili primljeni u sustav Trendcya su etička proizvodnja i moraju plaćati sva propisana davanja zaposlenom osoblju, te moraju imati osnovne uvjete kojima ne zagađuju okoliš prilikom  proizvodnje.

“Modna industrija je veliki zagađivač okoliša i često je prepoznata po neetičkoj proizvodnji. Mi tu pokušavamo biti drugačiji i to je jedan od razloga zašto ne radimo s velikim brendovima, oni nisu uvijek  transparentni s proizvodnjom i plaćanjem”, govori Katarina.

Ova vizija također se sviđa i ulagačima koji su prepoznali potencijal i društveno odgovorno poslovanje Trendcyja.

Modne dizajnere pronalaze na tjednima mode, na veleprodajnim sajmovima, kao i na internetu. Pogledaju njihovu kolekciju i ako im se svidi i udovoljava uvjetima, šalju im formulare i popis stvari potrebnih za lansiranje suradnje, tim pregleda materijale i zatim počinje online prodaja i prva reklamna kampanja. Većina dizajnera su već etablirani u svojim zemljama, ali nisu i globalno. U Hrvatskoj surađuju s Budoirom, Kate Almighty, Baggz, Kvazimoda, Hero4Heros, a Hippy Garden je sudjelovao u Trendcy Pop Up Shopu u Dubrovniku prošlo ljeto.

Širenje na Aziju i Indiju

Glavna tri tržišta na kojima posluju su zapadna Europa, Amerika i Australija, a cilj im je proširiti se i na Aziju i Indiju. Što se tiče  jugoistočne Europe, Katarina smatra kako su uniformiranost većine potrošača i niska platežna moć razlozi zašto istočna Europa nije jedno od fokus tržišta. Iako u Istočnoj Europi postoji puno izuzetno talentiranih dizajnera, kao i dama s izuzetno istančanim modnim stilom.

Naspram konkurencije se osim kvalitete svojih proizvoda ističu upravo i svojim uslugama jer nisu samo prodajni web shop, nego i promoviraju dizajnere i fokusirani su na izgradnju individualnih brendova svojih dizajnera.

Tim Trendcyja za sada čini deset zaposlenih osoba. Neke su zaposlene kao vanjski suradnici, a neke na puno radno vrijeme, uključujući Katarinu, i to sve žene, koje su većinom i majke. Radno vrijeme je fleksibilno, ali radi se jako puno i to u dvije vremenske zone.

Osim što je suvlasnica Trendcyja, Katarina je i poznata modna blogerica. Njezin blog LaKatWalk je popularan, a osim mode i trendova, Katarina piše i o svom životu.

 Foto: privatna arhiva Katarine Štimac

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

2 KOMENTARI

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više