Snaga je nova ljepota – djevojčice ne moraju biti savršene da bi bile lijepe

Društveno stereotipizirani oblik ljepote i objektivizacija žena je nešto s čime se susrećemo gotovo svaki dan. To se današnjim mladim generacijama djevojaka i djevojčica nameće kroz medije, a takav pojam ljepote često dovodi do niskog samopouzdanja, ekstremne mršavosti i prerane seksualizacije djevojčica. Jedna se fotografkinja suprostavila takvim stereotipima.

Kate Parker – Snaga je nova ljepota

Kate T. Parker je ime koje stoji za serijala fotografija „Strong is the New Pretty“. Parker je majka, supruga i fotografkinja, ali i sportašica gotovo cijeli svoj život. Kada su njene kćeri Ella i Alice počele pokazivati zanimanje za sport, Parker ih je htjela naučiti da cijene osobni karakter i snagu više od bilo kojih društveno uspostavljenih normi ljepote.

Tako je počela priča iza serijala fotografija u kojima je snimala svoje kćeri, njihove prijateljice, aktivnosti i svakodnevni život u tijeku od tri godine.

Često možemo vidjeti kako žene, kada se pripremaju za slikanje, namještaju frizure i osmjehe ili popravljaju frizuru – svatko pokušava izgledati što je bolje moguće. Takve rituale prije fotografiranja imaju i djevojčice, koje uče od žena s kojima se susreću u svakodnevnom životu. Parker nije htjela da njene djevojčice misle da moraju izgledati savršeno na slikama. „Tko god da one jesu, kakve god da jesu, vrijedno je slike. Kakve god da su bile u tom trenutku, bilo je dovoljno dobro“, izjavila je Kate Parker za CNN.

Fotografirala je svoje kćeri i njihove prijateljice u trenucima svakodnevnih aktivnosti – bile su blatnjave, vrištale, skakale u bazen, biciklirale, igrale nogomet i dr. Na fotografijama ne možete vidjeti kako se te djevojčice igraju s lutkama ili namještaju lažne osmjehe. Poruka koju im je Parker htjela prenijeti je bila upravo ta da budu snažne, pune samopouzdanja i da vole ono što jesu.

Osim što je ovim fotografijama htjela inspirirati svoje kćeri i pokazati im koliko su lijepe, Parker se nada da će ovaj serijal fotografija inspirirati i druge žene da učine isto. Ako želite napraviti nekoliko ovakvih fotografija svojih kćeri (ili sinova), Parker je dala i nekoliko fotografskih savjeta:

  • Potražite pravo svjetlo – Najljepše svijetlo za fotografiranje je sat vremena prije zalaska sunca. Slikajte ih tako da ste vi okrenuti prema suncu.
  • Nemojte govoriti ‘ptičica’ – Ako želite stvarne osmjehe na fotografijama, nemojte im govoriti da kažu ‘ptičica’. Umjesto toga recite im da gledaju nekog drugog ili ih nasmijte – tako ćete dobiti stvarne osmjehe.
  • Slikajte ono što one vole – Slikajte dijete izbliza sa stvarima koje one vole (plišane igračke, deke i slično). Slikajte je ispred praznog zida kako bi u fokusu fotografije bilo vaše dijete.
  • Približite se – S vremena na vrijeme poslikajte portret djeteta kada se nešto važnije dogodi – ako je dobila nove naočale, izgubila zub ili ima novu frizuru. Tako će vam ostati uspomene na važne trenutke koje biste možda smetnuli s uma, a te fotografije ćete moći pokazati i svom djetetu kada naraste.

kate parker 1 kate parker kate parker 0

Foto: Kate T. Parker

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više