Katja Matić ostvarila san o karijeri u HR-u, pa promijenila industriju

Katja Matić provela je 15 godina svoje karijere u velikoj međunarodnoj kompaniji, a danas radi u odjelu ljudskih potencijala. Da bi došla do toga, spremno se odrekla menadžerske pozicije u logistici i počela gotovo od nule u području koje ju je najviše zanimalo i zbog kojeg i danas s osmijehom na licu odlazi na posao.

Zbog zapaženih uspjeha u L’Orealu bila je  jedna od ovogodišnjih dobitnica priznanja Future Laeders u organizaciji mreže poslovnih žena Women in Adria, nezavisne platforme ženskog leadershipa Women’s Empoverment Forum (WEF) i Hrvatske udruge žena u pravnoj profesiji.

Prije ovog priznanja je nakon 15 godina u kozmetičkoj kući prešla u područje telekomunikacija i postala rukovoditeljica odjela ljudskih potencijala u Vipnetu.

Katja Matić je prepoznala vrijednost marketinga

Iako je njezino gimnazijsko obrazovanje prirodoslovnog smjera nagoviještalo da će se upustiti u područje prirodnih znanosti, znala je da sebe vidi isključivo u korporativnom okruženju pa je upisala studij ekonomije. Nakon dvije godine odlučila se usmjeriti na marketing, tada ne baš poželjan i popularan studij. No, osjećala je da je to pravi put.

“Većina studenata orijentirala se na financije ili vanjsku trgovinu. Međutim, moja procjena da je marketing nešto što je u usponu, pokazala se točnom u vrlo kratkom roku te je marketing postao jedan od najtraženijih smjerova na studiju ekonomije. Marketing me privlačio najviše zbog istraživanja tržišta i ponašanja potrošača”, prisjeća se Katja.

Odrekla se menadžerske pozicije i počela ispočetka

Po završetku studija radila je u području marketinga samo godinu dana, ali joj stečeno znanje i danas koristi. Nakon rada u nabavi dobila je posao u internacionalnoj kompaniji L’Oreal Adria i počela graditi karijeru u području logistike. S promjenom pozicija došla je i odgovornost za ljude i njihov razvoj unutar njezinog odjela te su je  upravo ta odgovornost i interes za ljude doveli do ljudskih potencijala, području u kojem je danas među najboljima.

“Svoju želju i ambiciju za rad u ljudskim potencijalima izrazila sam 2008. godine u tadašnjoj kompaniji L’Oreal Adria. Poziciju sam čekala dugo, ali meni niti jedan drugi smjer razvoja nije bio prihvatljiv. Tada su i ljudski potencijali bili u usponu. Nakon dvije godine otvorila se pozicija u ljudskim resursima i pristala sam otići s menadžerske pozicije te početi kao specijalist kako bih krenula novim smjerom i izgradila se u području koje me jako privlačilo”, govori nam Katja koja i danas zna da je to bila jedna od najboljih odluka u njezinom životu”, govori Katja.

Ne samo da je promijenila posao, nego i način života, a osim što je mogla raditi na razvoju drugih ljudi, radila je i na sebi.

Osim toga, mogla je iskoristiti i svoje znanje sa studija jer, kako sama kaže, u ljudskim potencijalnima u današnje vrijeme ima jako puno marketinga.

“Danas je konkurencija na tržištu rada velika, a kompanije koje su svjesne borbe za svakog kvalitetnog čovjeka ulažu puno vremena, truda i sredstva na brendiranje vlastite kompanije kao poslodavca”, kaže Katja.

U tome je u L’Orealu i sama sudjelovala te se usmjerila na razvoj zaposlenika, praćenje učinkovitosti, zapošljavanje i employer branding, a također je imala priliku raditi ne samo za tržište Hrvatske, nego i Slovenije, Srbije i Bugarske. Sve joj je to dalo širinu u pogledu na ljude i njihove kvalitete, ali i na to kako se u raznim zemljama treba prilagoditi i različito reagirati.

Mentorstvo kao najbolji dio Future Leadersa

Kako su njezine poslovne uspjehe prepoznali i kolege i nadređeni, Katja je ove godine bila proglašena jednom od dobitnica nagrade Future Leaders što joj je, kako sama kaže, jako puno značilo i uvjerilo je da dobro radi svoj posao.

“Vjerujem da bi svakoj ženi u poslovnom svijetu ovo priznanje značilo puno. Tako znači i meni. Pogotovo zato što se odnosi na područje koje ja izuzetno volim i kojim  se želim baviti još dugo vremena. Reakcije okoline su bile izuzetno pozitivne, primila sam velik broj čestitki s komentarima da je priznanje zasluženo. A ako okolina u kojoj se krećem i djelujem tako misli, vjerujem da je tako”, govori nam Katja.

Kako program nagrada Future Leaders uključuje i mentorstvo iskusnijih poslovnih žena iz iste branše, Katja je dobila priliku surađivati s mentoricom koju izuzetno cijeni.

“Mentorstvo je definitivno najbolji dio programa! Čast mi je što je moja mentorica Vladimira Senčar Perkov, direktorica ljudskih potencijala u INA-i. Vladimira je žena s bogatim iskustvom u području ljudskih potencijala iz nekoliko poznatih kompanija i bit će mi zadovoljstvo čuti od nje s čime se sve susrela u svojoj karijeri. Sigurna sam da će njeni savjeti biti dragocjeni. Za mene je ovo početak ne samo mentorstva nego i poslovnog prijateljstva koje će sigurno dugo potrajati”, s osmijehom nam govori Katja.

Nova industrija

Ipak je nakon 15 godina rada u kozmetičkoj kompaniji odlučila prijeći u potpuno novo područje telekomunikacija premda je to značilo izlazak iz komforne zone.

“Iako sam promijenila dosta pozicija u tom razdoblju i jednom promijenila područje poslovanja u totalno drugom smjeru, 15 godina u jednoj kompaniji i industriji smješta vas u ugodnu zonu komfora. Zona komfora nam omogućuje ugodan rad i osjećaj sigurnosti, ali meni je bilo prerano opustiti se. Tražila sam nove izazove izvan industrije koju poznajem kako bih naučila nove stvari i razvila sebe u novom smjeru. Niti jedna druga industrija unutar FMCG-a nije mi bila interesantna”, iskrena je Katja.

Iako do tada nije ni razmišljala o telekomunikacijama, kada je došla na prvi razgovor u Vipnet, shvatila je da se iza toga krije mnogo više nego što je mislila te da Vipnet ide u smjeru poslovne (digitalne) transformacije. Zato nije dugo razmišljala, nego je objeručke prihvatila novu priliku pa joj je danas drago što je dio Vipnetove promjene i rukovoditeljica razvoja zaposlenika.

Najbolja odluka

Tamo je tek dva mjeseca pa je još uvijek u fazi privikavanja, no već sada zna da je donijela dobru odluku.

“Nisam mogla zamisliti koliko je to velika promjena. Kada dolazite iz FMCG-a, mislite da nema bržeg poslovanja od toga. Iako sam dobila sve informacije o telekom industriji vrlo transparentno i bez uljepšavanja, dok nisam osjetila što to zapravo znači, nisam imala cijelu sliku o tome. Ideje se rađaju izuzetno brzo, a isto tako se brzo prelazi na akcijski plan. Vipnet posluje po najnovijim, agilnim načinima rada i vođenja projekata i drago mi je što sam dio tog užurbanog i inovativnog svijeta u kojem niti jedan dan nije isti”, ističe Katja.

Njezina sadašnja pozicija mnogo je više strateška nego prijašnja, a samim time zahtijeva i drugačiji način razmišljanja, djelovanja i reakcija.

Mlada naučila nositi se s izazovima

No, kada se danas osvrne na cijelu svoju dosadašnju karijeru, ne bi ništa mijenjala.

“Planirala sam sve poteze u svom karijernom razvoju, osim samih početaka. Bez obzira na to, svi ti pomaci doveli su me do onoga što danas jesam i kao poslovna žena i kao osoba. Svaki korak je odigrao svoju ulogu i zahvalna sam na svemu, a samim time i zadovoljna”, zaključuje Katja.

Počeci na koje se referira obilježili su je ne samo poslovno, nego i privatno kada se u svojim kasnim dvadesetima susrela s velikom preprekom.

“Moj suprug bio je vlasnik dvije manje trgovine mješovitom robom u Zagrebu. Posao smo nadopunili veleprodajom mješovite robe. Zbog promjene situacije na tržištu te dolaska velikih trgovačkih lanaca, posao nam je propao, a nas dvoje našli smo se gotovo bez primanja i s malim djetetom. Nije bilo jednostavno suočiti se s činjenicom da smo se tako mladi i puni poleta našli na dnu. Kao i svaka druga teška životna situacija koja vas ne uništi, ojača vas. Izašli smo iz nje s velikim životnim iskustvom i prije tridesete godine”, prisjeća se Katja.

Ta im je lekcija dala vjetar u leđa, a nakon toga se više ništa nije činilo nemogućim.

Empatija za ljude ključna u HR-u

Godine korporativne karijere i uspjesi koje je postizala doveli su je do današnje pozicije, gdje se veseli svakom novom radnom danu.

“Motiviraju me  ljudi i ono što mogu s njima napraviti. Posao koji trenutno radim, pozicija na kojoj jesam te Vipnet kao kompanija zahtijevaju jako puno timskog rada i angažmana svih članova tima i mene veseli svaka interakcija”, govori nam Katja koja veliku pozornost u svome poslu pridaje upravo međuljudskim odnosima.

Kao svoju najveću vrijednost vidi empatiju, osjećaj za ljude, razumijevanje različitih karaktera, ljudskih potreba i reakcija.

“Kada dobro razumijete druge ljude, ne gubite vrijeme na promišljanja zašto netko ne razmišlja kao i vi i ne mjerite svijet isključivo po sebi. Jednostavno djelujete u skladu s osobom i njenim potrebama te puno brže dolazite do zajedničkih rješenja”, kaže Katja.

Time se vodi i na novome radnom mjestu, gdje već ima velike planove i zacrtane ciljeve.

“Ono što je naša stalna smjernica jest pozicioniranje Vipneta kao jednog od najpoželjnijih poslodavaca u Hrvatskoj, a sve s krajnjim ciljem privlačenja i zadržavanja najkvalitetnijih zaposlenika s kojima želimo nastavljati stvarati novu vrijednost i inovativne usluge za naše korisnike. Dovoljno izazova za neko vrijeme”, zaključuje Katja Matić.

Foto: Privatna arhiva Katje Matić

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

1 KOMENTAR

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

kapi za oči

Naše oči rade sve napornije… kako im pomoći da održe tempo?

Gotovo da nema profesije u kojoj nismo izložene digitalnim ekranima. I dok primjenom nove tehnologije mi radimo pametnije, naše oči rade...
- Advertisment -