Kćerkina karijera ovisi o tome da li tata pere suđe

Nejednakost u poslovnom svijetu potječe dijelom i od nejednakosti u kući, točnije u podjeli kućanskih poslova. Konačno imamo i dokaze za to.

Kćerkina karijera ovisi o podjeli kućanskih poslova

Istraživanje Sveučilišta Britanske Kolumbije na 326 djece od 7 do 13 godina je pokazalo da podjela kućanskih poslova ima veliki utjecaj na budući izbor karijere kod ženske djece.  Uzori su najvažniji za naš razvoj, a prvi uzor su nam roditelji. Istraživanje je pokazalo da ako su majke svjesne važnosti jednakosti spolova, to će pozitivno utjecati i na djecu.

Međutim, istraživanje je pokazalo da očev pogled na podjelu kućanskih poslova (i pokazivanje toga na djelu, naravno) ima veći utjecaj na kćerke nego na sinove. Kćerka će svoju budućnost vidjeti prvenstveno u obiteljskom životu, ako je odrasla u obitelji u kojoj vlada tradicionalna podjela kućanskih poslova, ako se u obitelji žene povezuje s kućom, a muškarce s poslom i ako otac ne sudjeluje u kućanskim poslovima i brizi za djecu.  U tom slučaju, veća je vjerojatnost da kćerka odabere tradicionalno žensko zanimanje, kao što je medicinska sestra, učiteljica, koja su istovremeno i manje plaćena.

Suprotno tome, kćerke će odabrati karijeru koja nije stereotipna za ženu ako otac aktivno sudjeluje u kućanskim poslovima i prakticira jednakost spolova, čak i ako jednakost spolova nije tema o kojoj se priča u obitelji.

Istraživanje je također pokazalo da jednakost kod kuće neće imati previše utjecaja na odabir zanimanja sinova, izvan tradicionalno muških, stoga što se trenutno ipak više radi na suzbijanju predrasuda prema ženama, nego prema muškarcima.  Daljnje istraživanje će pokušati utvrditi kako utjecati na mušku djecu.

Očito je da ćemo broj žena na vrhu povećati samo promjenama od samog dna, što znači da ako planiramo investirati u kćerkino obrazovanje i očekujemo povrat investicije, moramo raditi i na sebi. Počevši od pranja suđa i slaganja veša.

Pogledajte kratku izjavu autorice studije Alysse Croft o rezultatima istraživanja:

 

Foto: 123rf

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

1 KOMENTAR

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -