Ključ uspješnog PR-a je čovjek u središtu priče

U Hrvatskoj je sve više sjajnih poduzetničkih ideja i ljudi koji se svojem poslu u potpunosti predaju. Uz srce i dušu u svoj posao ugrađuju još mnogo toga… Među ostalim, vrijeme i novac.

No, i kada je stvoren dobar proizvod, osmišljena kvalitetna distribucija i definirana odgovarajuća cijena, tj. zadovoljena tri elementa marketinškog miksa, ako četvrti nedostaje, a to je promocija, proizvod (ili usluga) teško će se izboriti za svoj dio tržišta. Odnosi s javnošću u toj promociji mogu učiniti mnogo.

Što je ključ uspješnog PR-a

Odnosi s javnošću svakom poslu, kako onom najvećem, tako i onom najmanjem, omogućuju izgradnju kvalitetnog odnosa s osobama najvažnijima za razvoj vašeg posla – potrošačima.
Bez obzira jeste li financijski stručnjak, farmaceut, modni dizajner, stolar, cvjećar ili glazbenik, postoji način kako ispričati vašu priču – priču o onome tko ste i što stvarate. Jedan od najboljih načina je da čovjeka smjestite na pravo mjesto – u središte priče.

Slijedi nekoliko korisnih savjeta:

Ne sramite se svojih početaka

Koliko god medijima dominirale loše vijesti, javnost voli pozitivne priče. Zbog toga otvoreno govorite o porođajnim mukama svojeg biznisa i načinima na koji ste ih svladali. Rijetko koja tvrtka odmah može useliti u 400 metara četvornih luksuzno opremljenog poslovnog prostora.

Većina poslova kreće iz vlastitog, nerijetko i podstanarskog, stana ili garaže i sve se birokratske te prepreke na tržištu svladavaju zahvaljujući viziji i energiji njihovih pokretača. Sve to vrijedno je priče. Baš kao i razlozi zbog kojih se netko odlučio za taj posao. Je li okidač bio loš prethodni posao, uzaludno javljanje na oglase s burze rada, san…?

ključ_uspješnog_pr-a_1
Foto: Flickr/Novartis AG

Posebnosti vašeg posla

Osvijestite posebnosti svojeg posla i iskoristite ih kao prednost. Je li vaš posao prvi u gradu ili čak zemlji, radi li se na tradicionalan način, stoje li iza njega neke nagrade i priznanja, imaju li vaši djelatnici neobičan način rada (od kuće, bez pravila o strogom poslovnom odijevanju, jedinstven team building)…?

Izlazak iz sjene

Mnogi vlasnici tvrtki ne shvaćaju važnost izlaska iz sjene. U prvom su redu oni ti koji predstavljaju svoju tvrtku, a od mikrofona, kamere i foto aparata bježe k’o vrag od tamjana. Koliko je važno da se putem svoje osobnosti izravno povežu sa svojim kupcima, najlakše je shvatiti gledajući političke kampanje. Glasačima je daleko teže predstaviti politički program nego vezati ih uz lik političara. Zbog toga je većina kampanja personalizirana. Vlasnik tvrtke ne mora zasjeniti proizvod, ali svojim licem treba jamčiti njegovu kvalitetu.

Angažman djelatnika

Uz vlasnika tvrtke u njezine se odnose s javnošću aktivno trebaju uključiti i djelatnici. Strašću koju gaje prema onome što rade, proizvodu će dati emocije koje će ga razlikovati od drugih na tržištu. Uz nastupe u medijima za podizanje svijesti javnosti o onome što rade, jako dobro mogu iskoristiti i internet – posebice blogove te društvene mreže, primjerice, LinkedIn.

Iskustva kupaca

Ništa nije bolja reklama od zadovoljnog kupca. Zbog toga važno mjesto u vlastitim odnosima s javnošću dajte iskustvima svojih kupaca. Budite ponosni na pozitivne komentare, ali i pohvalite se i unapređenjima koje ste napravili na njihov poticaj. Iskustva kupaca vašem će proizvodu više od ičega dati kredibilitet kakav zaslužuje.
Krešimira Rendulić, direktorica Prorsus komunikacija

Foto: 123rf

PROČITAJTE JOŠ:

1 KOMENTAR

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više