Ključna stvar koja top managerice dovodi do vrha

Poznato je kako većinom žene igraju na sigurno i ne prijavljuju se na posao ukoliko ne zadovoljavaju baš sve uvjete. Zbog manje sklonosti za preuzimanje rizika propuštaju mnoge prilike. Bez obzira radi li se o promjeni posla ili o dodatnim odgovornostima, ponekad je potrebno izaći iz zone ugode i usuditi se iskoristiti dobru poslovnu priliku.

Rizični potezi se isplate

Kao što su to učinile Sheryl Sandberg koja je probila stakleni strop i otišla iz Googlea u Facebook, kad je još bio startup ili YouTube Ceo Susan Wojcicki koja je dala otkaz u Intelu kako bi prešla u Google, i to u 4. mjesecu trudnoće. I naše uspješne managerice usudile su se riskirati i učiniti karijerne poteze koji su na prvu bili rizični i nesigurni, no na kraju su se isplatili.

Vedrana Likan je nakon 10 godina dala otkaz u komunikacijskoj industriji i otišla u nešto posve novo – tvrtku Colliers za investicijsko sajvetovanje čiju licencu danas posjeduje za regiju.

CEO Zagrebačke burze Ivana Gažić, koja se trenutno nalazi na 5. radnom mjestu smatra kako je svaki prelazak u novu tvrtku rizičan, a njen najrizičniji potez bio je dolazak na mjesto predsjednice Uprave Burze.

„Tvrtka se našla u teškoćama radi velikog smanjenja prometa, trebalo je provesti snažno restrukturiranje, a ja sam počela s radom nedugo nakon što je moj sin navršio godinu dana“, rekla je Ivana.

Također, potvrdila je da se ni ona sama nikada nije prijavila na posao ako nije ispunjavala uvjete, iako zna da to muškarci redovito rade.

Vedrana Jelušić, direktorica Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za Hrvatsku, Sloveniju, Mađarsku i Slovačku istaknula je tri ključna karijerna poteza koja su bila iznimno važna za njenu karijeru.

Prvi ključni potez je bio odlazak iz Hrvatske na mjesto analitičara u EBRD-u u Londonu otišla je 1998. godine. Potom se 2005. vraća u Hrvatsku na mjesto regionalne bankarice zadužene za poslovanje banke u 11 zemalja u sektoru agrobiznisa iz zagrebačkog ureda EBRD-a.

I konačno, 2013. prijavljuje se na natječaj za poziciju direktorice za Hrvatsku šireći pritom krug djelovanja sa sektora agrobiznisa na ostala područja poput financijskog sektora, prometa, energetike, komunalne infrastrukture i zaštite okoliša.

Iako nam promjene donose nešto novo i nepoznato, ako osjećamo da bismo mogli učiniti nešto više za sebe i ostvariti više od ovoga što trenutno imamo, trebamo riskirati. Jer ako želimo nešto jako, ostvarit ćemo to i izvan zone udobnosti.

Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL, privatna arhiva Ivane Gažić

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

Konferencija za poduzetnice Hvar

Poduzetnice, na Hvaru pričamo o važnim aspektima poslovanja i problemima turizma

Poduzetnice se svakodnevno susreću s morem briga. Žele li malo 'odmoriti' i uz društvo ambicioznih i uspješnih žena poput njih razgovarati...
- Advertisment -