Nova knjiga Melinde Gates dokazuje kako je podjela kućanskih obaveza zahtjevna čak i u njenom domu

Melinda Gates nedavno je predstavila svoju novu knjigu The Moment of Lift: How Empowering Women Changes the World u kojoj otkriva detalje iz obiteljskog i partnerskog života koje nitko nije očekivao. Evo o čemu se radi!

Problem koji ne zaobilazi nikoga

U svojoj novoj knjizi Melinda je opisala na koji to način kroz zakladu koju vodi sa svojim suprugom Billom Gatesom želi dovesti do promjene, donosi Fortune. Posebno je zanimljivo jedno poglavlje knjige pod nazivom „Tiha nejednakost“ koje se bavi temom jasne spolne disproporcije kada je u pitanju neplaćeni rad. Kuhanje, čišćenje, briga za djecu. Sve su to poslovi koje, složit ćemo se, svakodnevno dominantno obavljaju žene. I za to ne primaju nikakvu naknadu.

„Žene diljem svijeta prosječno provode dvostruko više vremena radeći neplaćeni posao od muškaraca“, kaže Melinda i ukazuje na još veće razlike koje se mogu primjetiti u ekonomski slabijim zemljama. Primjerice, žene u Indiji odrađuju šest sati neplaćenog rada dnevno, a muškarci jedan. Iako je pozitivno što se ovakva statistika napokon prikuplja, ona dokazuje i duboku podjelu između muškaraca i žena kada je u pitanju mogućnost za napredak. Također, ostavlja i veliki prostor za bolje upoznavanje stvarne situacije.

U svojoj novoj knjizi pružila je uvid i u situaciju u njenom domu te kakve su napore uložili ona i suprug kako bi postigli jednakost. Ona također jasno ističe i svoju privilegiranu životnu poziciju, ali upravo ti njeni osobni izazovi s nejednakošću još više jačaju tvrdnju da se radi o univerzalnom i ozbiljnom problemu.

Opisala je zabavnu i poučnu anegdotu iz obiteljskog života koja je na tragu ove teme. Kada je njena kćer Jenn bila u vrtiću, morala ju je voziti dvaput dnevno u školu, što je značilo 45 minuta u svakom smjeru. Objasnila je suprugu svoje frustracije oko toga što svakodnevno provodi toliko vremena u autu i on se ponudio da preuzme neke od tih vožnji. Nakon otprilike tri tjedna Melinda je primijetila da sve više očeva dolazi po svoju djecu. Upitala je druge majke iz razreda o čemu se radi. Jedna joj je otkrila kako su kad su vidjele da Bill dolazi po djecu svojim muževima poručile: „Ako Bill Gates vozi djecu u školi, možeš i ti.“

Promjena polazi od nas

Ostala poglavlja dotakla su se mnogih drugih izazova koji pogađaju žene diljem svijeta, od dječjeg braka do nedostupnosti kontracepcije, a sve to uz brojne osobne priče žena koje je Melinda upoznala kroz posao i putovanja.

U razgovoru za Fortune otkrila je kako je knjigu imala u planu napisati već posljednje 3-4 godine, a ovaj trenutak u kojem #metoo pokret cvjeta bio je savršen tajming. Ipak, svjesna je kako će ovaj trenutak u kojem je jednakost za žene tema broj jedan, s vremenom vjerojatno početi blijediti, a to ne želi dopustiti.

knjiga melinde gates

Neplaćen rad teret je koji opterećuje i povezuje mnoge žene. On se često niti ne smatra radom, iako oduzima vrijeme. Melinda ističe kako neke od aktivnosti koje ulaze u kategoriju neplaćenog rada svi mi volimo raditi, ali neke nemaju baš nikakvu vrijednost, a netko ih mora obaviti. Zato je važno kako te obaveze raspoređujemo u našim domovima. Ona je u novoj knjizi pružila javnosti priču iz svog doma kako bi se druge žene mogle lakše poistovijetiti. A što na to kaže njen suprug, filantrop i najbogatija osoba na svijetu, Bill Gates?

„Bill je apsolutno znao da pišem ovo poglavlje. Pričala sam s njim o tome i dala mu priliku da pregleda cijelu knjigu. Na kraju nije promijenio baš ništa u tom poglavlju. Mislim da je razlog tome činjenica da smo oboje na istoj razini i oboje želimo jednakost. Mi jednostavno nismo zastali i razmislili o našim ulogama kada smo ulazili u brak. On je bio CEO Microsofta, zaboga. To je zahtjevan posao. Zato sam ja prepostavila da ću ostati kod kuće. On se sada osjeća odlično zato jer smo cilj jednakosti ostvarili i ne smeta mu što se o tome piše. Dapače, više su naši prijatelji i obitelj komentirali želimo li zaista to napisati, ali ljudi moraju znati da ovaj problem postoji u svakom braku“, zaključila je Melinda i tako poslala snažnu poruku.

Foto: Facebook, Instagram

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više