Zašto je potencijalna koalicija Pametno-START propustila priliku da ugrozi (predugo) vladajuću garnituru?

Iako je posljednjih dana bilo govora o europskoj koaliciji stranaka START i Pametno, nakon susreta predsjednica Dalije Orešković i Marijane Puljak ovoga vikenda, ta opcija više – nije izgledna.

With or without you

Nedavno provedeno istraživanje agencije Ipsos pokazalo je da bi koalicija Pametno-START dobila 13,3 posto glasova birača i tako bila treća najpopularnija opcija, odnosno prva iza HDZ-a i SDP-a. Ovi rezultati dokazali su da birači prepoznaju mogućnost sinergije ove dvije stranke. Ipak, susret dviju predsjednica doveo je do razilaženja. Što se dogodilo?

Stranka Pametno u ponedjeljak je priopćila kako ih je šokirao pristup stranke Start, koja je u razgovoru nastupila – ultimativno.

“Iako još uvijek nismo vidjeli njen program, po istupima u medijima Dalije Orešković zaključili smo da vrlo slično razmišljamo o ključnim problemima Hrvatske i rješenjima tih problema, zato smo htjeli graditi priču zajedno kao partneri. Mi smo tada predstavili svoje prijedloge uvažavajući sve činjenice i trenutne rejtinge dvije stranke te ponovili vrijednosti za koje se zalažemo i koje su važne na ovim izborima. Na te prijedloge su se oni oglušili. Nastupili su ultimativno, razgovarajući jedino o formi izlaska na izbore, mjestima na listi, odbijajući koaliciju. Žao nam je što ne vide izvrsnu zajedničku priliku za ugroziti HDZ”, istaknula je predsjednica stranke Pametno Marijana Puljak. Ipak, poručila je kako će, bez obzira na rezultat ovih pregovore, na europske izbore njena stranka sigurno izaći.

„Ako do suradnje ne dođe, Pametno će izaći na EU izbore jer smo proeuropska stranka i želimo poslati jasne poruke biračima bez ikakvih zakulisnih igara. Svima koji žele mijenjati ovo društvo poručujemo da se aktiviraju, nema drugih ljudi koji će tu promjenu donijeti, trebamo je sami izgurati”, rekla je.

Koji si na listi?

Svoj odgovor dala je i Dalija Orešković, objasnivši kako su se pobrkali pojmovi razgovora i pregovora.

“Jako mi je žao ako je netko naš razgovor sa strankom Pametno shvatio i protumačio kao pregovore. Naime, da bi se s nekim pregovaralo, moraju se najprije obaviti razgovori u kojima se jasno iznose stajališta i vizije društva u kojem želimo i mi i naša djeca sutra živjeti. Dakle, ako je netko zamislio da sa Startom i sa mnom osobno pregovara na način slaganja lista i dijeljenja rednih brojeva na tim istim listama, onda ima ozbiljan problem s razumijevanjem mojih stavova i mojih političkih želja. Ja i dalje smatram, i ne vidim nikakvog višeg društvenog cilja da to mijenjam, kako su dosadašnji partitokratski modeli dovoljni samo za zadovoljavanje pojedinih političkih ambicija, a široko zaobilaze javni interes i opće društveno dobro”, objavila je.

Dodirne točke i mogući problemi

Što je to što spaja i odvaja ove dvije političke opcije i na koji način bi se konkretno mogla ostvariti njihova suradnja upitali smo politologinju i PR stručnjakinju Jelenu Čevru.

“Suradnja bi se mogla temeljiti na zajedničkom protivniku, kojeg obje stranke vide u HDZ-u te na zajedničkim stavovima po pitanjima određenih društveno-političkih tema, primjerice značaju transparentnosti, sekularizmu ili borbi protiv korupcije.

Ono što smatram jako važnim, a o čemu se najmanje govori, su ekonomski stavovi. Program stranke START još uvijek nemamo, ali iz javnih nastupa percipira ih se kao lijevu opciju, dok je Pametno, kada je ekonomija u pitanju, za smanjenje poreznog opterećenja, smanjenje oporezivanja dohotka, smanjenje poreza na dobit i za jačanje tržišnog gospodarstva.

Kako bi se eventualna vlada te dvije stranke dogovorila primjerice o aktualnom problemu brodogradnje? Bi li prevladala socijalna osjetljivost i zaštita radnika koja sa sobom nosi državnu intervenciju ili bi prevladali liberalni ekonomski stavovi koji vjeruju u tržišno gospodarstvo i kojima državna intervencija ne dolazi u obzir?

Socijalna bi opcija općenito bila za redistribuciju sredstava u svrhu jednakosti građana, a da bi postojala redistribucija sredstava moraju postojati sredstva. Sredstva u državnu blagajnu obično stižu putem poreza, dok je Pametno za porezna rasterećenja.

Odgovori me na takva pitanja jako zanimaju i to su teme koje određuju smjer kretanja države i društva i koje najizravnije utječu na živote građana. Bilo bi mi puno shvatljivije da su se razišli na ovakvim temama, a ne na temi slaganja liste za EP.”

* “Teze koje izlaze iz komentara kako mi nismo za jednakost jer smo za manje poreze, pa to je suludo. Nismo mi za ukidanje poreza, već za smanjenje svih nameta jer mislimo da ih je previše. Previše je županija, općina i gradova, previše je uhljeba koje hranimo svojim porezima i prirezima. Kada bi se to racionaliziralo, poduzetnici bi prodisali, stvarali nova radna mjesta, gospodarstvo bi se potaknulo i iz efekta manjih poreza dobio bi zapravo veću poreznu bazu koja bi onda čak više punila proračun. Tako bi bilo i više novaca za škole i bolnice. Mi smo za obrazovanje i zdravstvo dostupno svima, a ne samo bogatima.” 

Potencijal za budućnost

Postoje li sada ikakve šanse da će se stranke predomisliti?

„Što se na razgovorima ili pregovorima zaista odvijalo mi ne znamo, ali izvjesno je da od suradnje za EU izbore neće biti ništa. Šteta za obje stranke jer je, ako vjerujemo istraživanjima, raspoloženje njihovih birača bilo naklonjeno njihovom zajedničkom izlasku na izbore. Izvjesno je i da novi akteri i male stranke na političkoj sceni teško mogu samostalno postići značajniji rezultat. Tko zna, slijede nam predsjednički i parlamentarni izbori i sve je moguće – možda se dotad dogovore“, kaže Jelena.

Ipak, prepoznaje kako je ova situacija dobra zbog jačanja ženske pozicije u politici.

„U kontekstu društva u kojem živimo pozitivna je pojava da vidimo žene na vodećim pozicijama. Pozdravljam to i uvijek se rado sjetim osnivača mirovnih studija, Johana Galtunga, koji smatra da bi na svijetu bilo puno više mira kada bi vlast bila u rukama žena“, zaključuje.

 

* Izjava Marijane Puljak dodana je nakon inicijalne objave

Foto: Facebook

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više