Je li istina da kofein smanjuje plodnost? Istina o kavi i začeću

Planirate li trudnoću velika je vjerojatnost da ste počeli obraćati veću pažnju na kvalitetu prehrane, a i zdravi životni stil postala je vaša svakodnevnica.  No, pitanje koje se često postavlja je moraju li se žene planirajući majčinstvo odreći i za mnoge omiljenog rituala– ispijanja kave?

Kralj svih psihoaktivnih supstanci

Bojazan doduše ne proizlazi zbog same kave, napitka koji inače sadrži brojne biološki aktivne spojeve sa snažnom antioksidativnim djelovanjem, već kofeina – kralja svih psihoaktivnih supstanci na svijetu, a koji je najzastupljeniji upravo u šalici kave. I čaj, gazirani napitci pa i čokolada sadrže kofein, iako naravno u znatno manjoj mjeri.

Neki su ljudi osjetljivi čak i na malu količinu kofeina u npr. kavi bez kofeina, dok neki bez problema podnose velike količine. Teško je predvidjeti koliko kofeina netko može podnijeti, čak i kad se uzmu u obzir dob, spol i tjelesna masa.  Zanimljivo, novija istraživanja pokazuju da geni imaju značajnu ulogu u reakciji tijela na kofein.


Pročitajte više: Kako vaš posao utječe na liječenje neplodnosti?


Postoji li negativna veza između kave i začeća?

Do današnjeg dana veza između kofeina i plodnosti nije posve razjašnjena. Bojazan oko utjecaja kofeina na plodnost i mogućnost začeća započela je krajem prošlog stoljeća kada je  jedna studija objavljena u časopisu Lancet pokazala da su žene koje su pile više od jedne šalice kave dnevno imale dvostruko manju vjerojatnost začeća od skupine žena koja je pila manje od jedne kave. Više od 2 desetljeća nas dijeli od ovog otkrića, i iako često citirano, istraživači nisu do današnjeg datuma uspjeli replicirati ove rezultate.

Štoviše, saznanja koja imamo danas otkrivaju da kofein nema negativan utjecaj na samu plodnost, bilo da je riječ o začeću prirodnim putem, bilo da govorimo o medicinski potpomognutoj oplodnji. Čak je zanimljivo saznanje kako znatno negativniji utjecaj na samo začeće imaju gazirani bezalkoholni napitci. No, čini se da ni ovdje nije problem u samom kofeinu, već vrlo vjerojatno činjenici da osobe koje obilato uživaju u takvim pićima imaju nezdravije životne navike što se, pak, negativno odražava na samu plodnost.

Kavu je ipak mudro ograničiti

Prije nego se poveselite, kofein je ipak poželjno ograničiti kako u periodu planiranja trudnoće, a posebice u samoj trudnoći. Naime, sve je više dokaza koji dovode u vezu viši unos kofeina s povišenim rizikom od spontanog pobačaja, osobito u ranoj fazi trudnoće.Također, viši unos kofeina se dovodi u vezu s zaostajanjem u rastu ploda u trudnoći te niskom porođajnom masom djeteta.

Stoga je najpametnije držati se preporuke stručnjaka i institucija da je tijekom planiranja trudnoće, a i u samoj trudnoći unos kofeina poželjno ograničiti na manje od 200 mg/dan. Preslikamo li ovu preporuku u praksu to znači da tijekom dana smijete uživati u jednoj šalici turske kave ili, pak, 2 šalice espressa. No, kava, naravno, nije jedini izvor kofeina u našoj svakodnevnici pa slijedi popis namirnica sa prosječnom količinom kofeina za lakše snalaženje:

 • 1 šalica espressa (0,6 dcl)= 90-100mg
 • 1 šalica turske kave (2,4 dcl)= 120 mg
 • 1 šalica instant kave (2,4 dcl)= 50 g
 • 1 šalica cappuccina (2,4 dcl) =75 mg
 • 1 šalica zelenog čaja (2,4,dcl) =19 – 25mg
 • 1 šalica crnog čaja (2,4dcl) = 40-60 mg
 • 40 g tamne čokolade= 30 mg
 • 40 g mliječne čokolade= 11 mg
 • 3.3 dcl tople čokolade= 8-12 mg
 • 1 šalica čokoladnog mlijeka = 5-8 mg
 • 0,5 L gaziranih bezalkoholnih pića=48-97 mg

Pročitajte više: Sve o tome zašto hrvatski parovi koji se bore s neplodnošću rješenje moraju pronaći u inozemstvu


Kofein i muška plodnost – postoji li veza?

Budući da ispijanje kave često prate loše navike poput pušenja standardni savjet muškarcima je suzdržavati se od kofeina dok s partnericom radi na trudnoći. No, što ako je ispijanje kave jedini porok koji muškarac ima? Vjerovali ili ne, pitanje utjecaja kofeina na mušku plodnost, prati još više nepoznanica. 

Ipak, čini se da kofein ne utječe negativno na kvalitetu sperme, barem ne kofein koji se unosi putem kave, čaja ili kakaa. Gazirani bezalkoholni napitci su se, s druge strane, opet pokazali problematičnima te visok unos može negativno utjecati na volumen, broj i koncentraciju spermija, a samim time utjecati i na muškarčevu plodnost.

Kada je u pitanju plodnost, prehrana i životne navike igraju veliku ulogu. Želite li poboljšati svoje šanse za bebicom, uz ograničen unos kofeina, svakako se fokusirajte na unos hranjivih namirnica, postizanje i održavanje poželjne tjelesne mase, dovoljno odmora i sna te naravno izbacite alkohol i pušenje iz jednadžbe.

Autor: Sandra Krstev Barać, mag. nutr.

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

hakerski napadi

Sve je više hakerskih napada i prijevara: 5 jednostavnih metoda za...

Najnovije žrtve hakerskih napada u Hrvatskoj su Zagrebački holding i HZZO, što je još jednom pod povećalo stavilo važnost sigurnosti na...
- Advertisment -