Koja društvena mreža najviše šteti mentalnom zdravlju tinejdžera?

Zahvaljujući društvenim mrežama danas se možemo povezati s ljudima iz svih dijelova svijeta, s davno izgubljenim prijateljima. One su pretvorile svijet u „globalno selo“. Pomažu ljudima da se umrežavaju, nađu posao…

No, bez obzira na mnoge prednosti, one imaju i svoje negativne strane, a osobito prema mladim ljudima, koji je koriste samo u privatne svrhe i koriste je u velikoj mjeri.

Novo istraživanje „Status of Mind“ provedeno u Velikoj Britaniji među 1.500 mladih u dobi od 14 do 24 godine pokazalo je kako društvene mreže utječu na njih.

Negativni učinci društvenih mreža

Rezultati istraživanja pokazali su kako je Instagram najštetniji za mentalno zdravlje tinejdžera, osobito mladih djevojaka. Najčešće je povezan s nedostatkom sna, lošom slikom o sebi te niskim samopouzdanjem. To i ne čudi s obzirom da se na toj aplikaciji fotografije mogu uz pomoć filtera uljepšati i ispraviti sve nepravilnosti,  koje ostale korisnike tjeraju da se uspoređuju s njima. Mladi se zbog toga osjećaju tjeskobno i depresivno.

Jednako tako i Snapchat kod kojeg je najveći problem taj što se tinejdžeri osjećaju zanemarivano od svojih vršnjaka, pa čak i zlostavljano.

Osim toga, i Facebook i Twitter su loše ocijenjeni. A razlozi tome su bullying te depresija. Ipak, mladi smatraju kako su te dvije mreže dobre za izražavanje kreativnosti, ali i izgradnju mreže prijatelja.

Društvena mreža s najviše pozitivnih ocjena je YouTube koja također omogućava kreativnost i emocionalnu podršku mladima, ali negativna strana je ta što je povezana s nedostatkom sna.

Istraživači su ponudili i  tri rješenja – prvo su pop-up upozorenja za sve one koji su predugo na nekoj društvenoj mreži. Zatim pozivaju društvene mreže da prate postove djece i na taj način probaju prepoznati one koji bi mogli patiti od mentalnih zdravstvenih problema. Također, predlažu da uz fotografije stoje oznake koja bi upozoravale korisnike je li određena fotografija dorađena.

Foto: YouTube Screenshot

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -