Koja je razlika između boostanja objava i oglašavanja na Facebooku?

Facebook je danas među najvažnijim kanalima za oglašavanje. Svi to znamo i svi ga koristimo. No, u razgovoru s klijentima često primjećujem kako rijetki znaju da Facebook objava i Facebook oglas nisu jedno te isto. Ako ste i vi među njim, pročitajte nastavak ove priče, u kojoj ću objasniti upravo to – glavnu razliku između objave (posta) i oglasa.

Svi boostamo, no što to zapravo znači?

Objavljeni sadržaj na Facebook profilu ili stranici vidjet će svega četiri do pet posto naših pratitelja, odnosno lajkatelja. Zašto tako malo? Facebook ima svoj algoritam. Pokušajte si taj algoritam predočiti kao formulu prema kojoj Facebook pokušava svakoj osobi koja ima svoj profil ravnomjerno pružiti primanje različitih sadržaja u News Feedu.

Naravno, ako osoba preferira određeni sadržaj (što pokazuje lajkovima objava i stranica), Facebook će pomoći toj osobi da ga češće i prima.

Što to znači za vas?

Recimo da se bavite prodajom mačje hrane. Objavili ste akciju dvije vreće plus jedna gratis i boostali ste je – platili ste da je vidi što više osoba koje imaju mačke ili vole mačke. Od 1.000 pratitelja vaše Facebook stranice “Moj mačak” objava će se pokazati samo onima koji su uz vašu FB stranicu lajkali i druge stranice i marke mačje hrane. Samo onima koji su jakooo zainteresirani. Pojednostavila sam, ali shvatili ste bit.

A koja je onda fora s Facebook oglasima?

Dok na svom privatnom profilu možete samo objavljivati sadržaj i boostati ga kako biste mu povećali vidljivost, na Facebook stranici možete izrađivati i oglase.

Oglasi su zanimljivi svima onima koji nešto prodaju, bilo da se radi o uslugama ili o proizvodima. Želite li izraditi jedan takav oglas, kliknite na “Create Ads”. Klik će vas odvesti u Ads Manager, Facebookov alat za izradu oglasa. Tamo najprije morate izabrati cilj svog oglašavanja.

Cilj ovisi o tome kojem dijelu vaše publike se želite oglašavati:

1. Onima koji su čuli za vas i imaju razvijenu svijest o vašem brendu,

2. Onima kojima se sviđa što nudite, istražuju konkurenciju i razmatraju opciju kupovine,

3. Onima koji imaju veliku želju kupiti vašu uslugu ili proizvod i jedva čekaju to učiniti.

Dakako, riječ je o prodajnom lijevku.

Kada jednom znate koju publiku želite dohvatiti, izradit ćete oglas koji će razviti njihove emocije prema vašem brendu i potaknuti njihove odluke u smjeru kupnje.

Ako ne znate gdje biste počeli, evo nekoliko smjernica. Awareness (svijest) kampanja bit će odlična za tek otvorene tvrtke i plasiranje novih proizvoda. Želite li na web stranicu privući što više prometa, svakako se odlučite za Consideration (razmatranje). Ako pak je cilj da vaša zainteresirana publika nešto kupi, u tom slučaju birajte Conversion (konverzija). Ovo će vam biti najskuplja opcija i nju je najpametnije raditi za retargeting kampanje.

Boostanje objava vs. oglašavanje na Facebooku

Ako se pitate koja je onda najveća razlika između boostanja i oglašavanje, evo odgovora. Boostanje objava je za informacije koje su kratkotrajne i kojima želite kupce obavijestiti o svom uspjehu, dati besplatni savjet ili s njima podijeliti trenutnu emociju. Primjeri takvih objava su fotografije upravo napravljenih frizura u nekom salonu, bureka u pekari ili pizze u konobi. Mogu ovdje proći još i infografike, kratki video materijali, blogovi…

S druge strane, oglasi su za kampanje.

Na primjer, imate kozmetički salon, a bliži se ljeto? Napravite kampanju. Iznajmljujete apartmane preko vaše tvrtke? Sada je pravo vrijeme da o tome obavijestite zainteresirane. Napravite kampanju kroz nekoliko oglasa o tome kako je naš Jadran savršeni, a vaš apartman pravi luksuz kojeg si svatko može priuštiti. Dok objavu boostate na 2 ili 3 dana, kampanja bi trebala ići minimalno 2 tjedna, no opet – pravila nema.

Odgovorit ću vam na još jedno pitanje koje ste si sigurno tijekom članka postavili – što se bolje isplati, boostati ili izrađivati kampanje? Čarobna formula još uvijek nije izmišljena. Tim više što je svaka tvrtka jedinstvena i ako nešto uspijeva kod jedne publike, ne znači da će imati uspjeh i kod druge. Dvije do tri objave tjedno te jedna kampanja mjesečno preporučeni su broj za male i srednje tvrtke. Mislite li pak da se ne uklapate u ove okvire, javite mi se i dat ću vam besplatni savjet.

Foto: Pixabay

Autorica: Andreja Rambrot, stručnjakinja za marketing i organizaciju, s preko 9 godina iskustva u pisanju kreativnih tekstova, digitalnome marketingu, organizaciji festivala i konferencija, edukaciji te savjetovanju. Svoje znanje i iskustvo prenosi redovito putem web stranice Pisalica.com. Voli kuhati i čitati literaturu iz moderne psihologije.

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

nesigurnost u karijeri

Nesigurnost u karijeri – 40% mladih žena ne vjeruje da će...

Australsko sveučilište Monash ranije ove godine objavilo je istraživanje vezano uz percepciju karijernih izazova i očekivanja od strane svojih studentica. Istraživanje...
- Advertisment -