Koja visina pete je primjerena za posao?

Vjerojatno nema žene koje ne voli cipele, a svaka u ormaru ima bar nekoliko pari cipela na ravnu ili visoku petu, balerinki, japanki ili tenisica. Dakako, za posao i službena događanja najprimjerenije su cipele. Ali koja visina pete je primjerena?

Najvažnije su visina pete i boja cipele

Jerneja Agić, savjetnica za poslovni imidž dala nam je smjernice o visini i debljini pete te boji cipela koja se preporuča za poslovni dress code ovisno o prilici:

Visina pete

Poslovni dress code podrazumijeva visinu pete 3-4 cm ili maksimalno 7 cm i to za niže žene s normalnom tjelesnom težinom. Takva peta ne odgovara osobama s prekomjernom težinom.

Niske pete najčešće nose žene koje su jako visoke ili one kojima nije ugodno u visokim petama.

visina-pete-6
Aldo

Ravne cipele nisu primjerene za poslovni dress code jer ostavljaju opušteni dojam i zato je primjerno nositi, naprimjer balerinke, samo za casual Friday. I za business casual treba imati pete visine barem 3 cm.

Debljina pete

Isto tako, pune pete su primjerne samo za opuštenije poslovne prilike. Debljina pete je važna. Ona tanja je za osobe s normalnom težinom, a jačim osobama odgovara malo šira peta, no ni ta ne smije biti jako debela.

Vrsta događaja

Svečane prilike su posebni događaji i tamo se može, pa čak se preporučuje, da je peta ipak malo viša (7 cm, pa i više) – naravno ako žena zna hodati u takvim cipelama, inače bolje ne. Peta mora biti tanja i ne smije se nositi platforma, tj. deblji potplat. Pravilo je:

Što je finiji potplat, to elegantnije izgleda – što je deblji potplat, to opuštenije izgleda.“, a isto vrijedi i za petu.

Boje cipela

Za poslovno odijevanje se preporučuju crna, plava, siva, crvena, tamno ljubičasta i bež boja.

Foto:  službene stranice

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

žensko vodstvo u državnim institucijama

Kako žene vode u državnim institucijama? Doznajte od njih samih

U državnim institucijama žene nisu često na visokim pozicijama, ali kad jesu, ističu se svojim specifičnim voditeljskim vještinama. U čemu se...
- Advertisment -