Koji je pravi font za životopis?

Poslodavci svakodnevno dobivaju po nekoliko životopisa, a kada imaju otvoren natječaj za neko radno mjesto u poduzeću, taj se broj penje do nekoliko desetaka, možda čak i stotina – ovisno o poduzeću. S obzirom na to da poslodavci dobivaju toliki broj životopisa, vjerojatno mislite da su šanse da primijete baš vaš životopis dosta male. To ne mora biti tako, ako znate na što poslodavci obraćaju pažnju. Dobar font za životopis i boldanje određenih dijelova je najbolji način kako privući pažnju poslodavca na vaš životopis.

Najbolji font za životopis

Prvo i osnovno, font u kojem je životopis pisan je veoma bitan. Najčešće se za pisanje životopisa upotrebljava veličina fonta 12 – u prosjeku je najlakše čitljiva. Postoji veliki broj fontova, ali izdvajamo top 5 fontova koji su najbolji za pisanje životopisa.

Times New Roman

Times New Roman je poprilično standardni font za pisanje općenito, ne samo životopisa. Tako da je s jedne strane pomalo ‘dosadan’, dok s druge strane na neki način govori poslodavcu da ste ‘pouzdani’. Još jedan plus za ovaj font je to što na jednu stranicu stane više riječi nego s upotrebom drugih navedenih fontova.

Arial

Arial je drugi najčešći font koji se koristi za pisanje životopisa. Poslodavcu govori da ste ‘moderni’, ali i da znate da postoje i drugi profesionalni fontovi osim Times New Romana. Nedostatak mu je to što zauzima više prostora na jednoj stranici nego što to čini TNR.

Calibri

Calibri je font koji se lako čita. Zauzima više mjesta na stranici od TNR-a, ali manje od Ariala. Ovaj font je i zadani font Microsoft Worda te na neki način pokazuje vašu profesionalnost.

Helvetica

Helvetica je dobar font za pisanje životopisa kod osoba koje nemaju puno radnog iskustva, završenih škola, edukacija, certifikata i slično. Zašto? Iz jednostavnog razloga što zauzima više mjesta – više od TNR i Calibri, pa popunjava praznine koje bi nastale na papiru kod osoba koje nemaju puno radnog iskustva.

Baskerville

Baskerville je jedan ne toliko poznat, ali dobar font za pisanje životopisa. Zauzima jednaku količinu mjesta na stranici kao TNR.

Kada boldati u životopisu?

Jeste li znali da poslodavci utroše prosječno oko 6 sekundi na čitanje vašeg životopisa? Ako imate životopis na jednu ili dvije stranice, morate znati istaknuti informacije koji oni pogledaju u tih 6 sekundi. Koje su to informacije i kako ih istaknuti, pitate se? Najlakši način kako istaknuti informacije u životopisu je upotrebom opcije bold. Informacije koje biste trebali boldati u životopisu su:

  • Vaše ime
  • Nazive poglavlja (radno iskustvo, obrazovanje i sl.)
  • Pozicije u prijašnjim poduzećima
  • Datume zaposlenja (početak i kraj rada)
  • Imena i lokacije prijašnjih poslodavaca
  • Vaše ime u napisano u zaglavlju druge stranice životopisa (ako postoji)
  • Titule koje ste stekli obrazovanjem i datumi trajanja obrazovanja
  • Imena obrazovanih ustanova i njihove lokacije

Nemojte boldati detaljnije informacije u životopisu. Ako ste privukli pažnju poslodavca, zadržat će se na vašem životopisu duže od 6 sekundi i sam pogledati detaljnije informacije koje ga zanimaju.

Wendi Weiner, certificirani pisac za životopise, rekla je za Bussines News Daily da potencijalni poslodavac gleda životopis samo nekoliko sekundi i upravo zbog toga je važno odabrati font koji će privući pažnju te nadodala da bi “životopis trebao biti sofisticiran u dizajnu s jasnim zaglavljima koji će isticati”.

Europass životopis

Europass format za pisanje životopisa je format kojeg je uvela EU kako bi olakšala pisanje životopisa i razmjenu podataka između zemalja Europe. Ova vrsta životopisa se danas smatra jednom od najpoželjnijih za slanje poslodavcima, a i najlakše ga je napisati. Možete ga skinuti s interneta pa popunjavati u MS Wordu ili Open Officeu, a možete ga i popuniti na službenoj stranici Europassa te spremiti na svoje računalo u formatu u kojem želite. Struktura Europass životopisa je već zadana, a po redu upisujete svoje osobne podatke, željeno radno mjesto, radno iskustvo, obrazovanje, vještine, jezike i na kraju dodatne informacije. Europass životopis ima zadani font Ariel, ali ako ga spremite na računalo, font možete promijeniti po želji.

Foto: Youtube ScreenShot, Flickr/Flazingo Photos

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

direktorica aura

Osnivačica Aure: “Ukus menadžmenta nije bitan, pratite trendove”

Beograđanka Mila Litvinjenko direktorica je Aure – brenda dekorativne kozmetike koji zbog visoke kvalitete i pristupačne cijene osvaja ljubiteljice šminke u...
- Advertisment -