Koliku plaću očekujete?

Koliku plaću očekujete? Pitanje koje određuje vaša primanja u bližoj i daljoj budućnosti. Muškarci se za pregovarački stol vraćaju 3 puta više nego žene zbog čega tijekom karijere zarade i do pola milijuna dolara više.

Zbog toga, posebnu pažnju obratite pripremi za ovo pitanje na razgovoru za posao.

Prije razgovora –  dobra priprema:

 • Pokušajte saznati što više o potencijalnom poslodavcu odnosno o njegovom poslovanju i (ne)uspjehu na tržištu – o tome ipak dosta ovisi politika plaća u određenoj tvrtki u određenom trenutku.
 • Pokušajte saznati koliko radno mjesto za koje se natječete trenutno vrijedi na tržištu rada, a koliko vrijedi potencijalnom poslodavcu. Naime, tu mogu postojati značajne razlike – dotičnom poslodavcu to radno mjesto može vrijediti manje nego što za njega možete dobiti na tržištu, ali i obrnuto.
 • Raščistite sami sa sobom koja je donja granica ispod koje ne želite ići ni pod koju cijenu.
 • Raščistite sami sa sobom koliko vi mislite da vrijedite – no to bi trebalo proizlaziti i iz vašeg životopisa – nemojte se precijeniti, ali još je gore ako se podcijenite.
 • Utvrdite da li posjedujete kakva specifična znanja i vještine koje bi tom poslodavcu mogle vrijediti više – npr. poznavanje određenog IT sustava, stranog jezika, rad na međunarodnim projektima, organizacija raznih događanja, iskustvo u istom poslovnom području, dodatna edukacija koja je relevantna za to poslovno područje…
 • Utvrdite da li je kombinacija znanja i vještina koju posjedujete doista rijetka na tržištu – npr. pravnica koja odlično govori njemački, znanja iz građevinarstva u kombinaciji s poznavanjem prava ili zaštite na radu, računovodstvena znanja u kombinaciji s informatičkim znanjima…

Ako se pitate kako saznati sve ovo gore navedeno, odgovor je – internet u kombinaciji s mrežom poznanstava. Postoje niz istraživanja, statističkih podataka, pa i neformalnih informacija koje vam mogu pomoći u tome. Ako želite „provjeriti“ tvrtku, njihova izvješća su javna i objavljuju se, no oprez! – nije uvijek sve kako se čini. Ako ne znate tumačiti financijska izvješća, nađite nekoga tko zna.

 Na razgovoru – siguran i uigran nastup:

 • Na pitanje o plaći nije mudro previše izbjegavati odgovor – većina ispitivača će to protumačiti kao da ne znate što želite i da ste nesigurni u sebe, odnosno da vas mogu dobiti za bilo koje novce.
 • Nakon što kažete iznos, nemojte odmah dodati „ali pristat ću i na manje“.
 • Razmišljajte i razgovarajte u bruto iznosima – poslodavci razmišljaju u brutu, a većina kandidata u netu – to može dovesti do zabluda na jednoj i drugoj strani, nerijetko se dogodi i da kandidat kaže iznos u netu, a poslodavac misli da je to bruto. Internet je pun jednostavnih aplikacija koje vam mogu pomoći u orijentaciji „neto-bruto“
 • Ne zamuckujte kad kažete iznos, bez obzira koliko visok on bio i ne opravdavajte se. Možete eventualno pojasniti vaš stav kao npr.:

„S obzirom na odgovornost i opseg zadataka moja očekivanja su xy bruto.“

„Moja očekivanja su xy bruto, u protivnom mi se ne isplati napuštati sadašnjeg poslodavca“.

 • Nemojte ostavljati dojam kao da ste jako nezadovoljni svojim sadašnjim poslodavcem (ako ste zaposleni), pa čak i ako je to istina – to ispitivaču daje znak da ste „lakša“ meta.
 • Uistinu je neobično ako vam je to pitanje postavljeno odmah na početku razgovora, no u tom slučaju možete ga ipak malo pomaknuti, kao npr.:

„Rado ću Vam odgovoriti na to pitanje, no u ovom trenutku premalo znam o samom radnom  mjestu, pa bi Vas zamolila da mi malo opišete zadatke i odgovornosti“. Tako ćete ipak moći donijeti bolju procjenu.

 • Obavezno pitajte i za odgovornosti. Zadaci su jedno i imaju određenu vrijednost, no ako pored zadataka imate još i odgovornost za ljude ili pridržavanje zakonskih propisa ili potpisivanje nekih izvješća, komunikaciju s inspekcijama ili klijentima, onda to radnom mjestu daje dodatnu vrijednost.
 • Budite oprezne s bonusima. Važno je dobro proučiti kako su ugovoreni i prije svega možete li zaista utjecati na faktore koji će vam u konačnici osigurati bonus. Npr. vezani ste bonusom za rezultate prodaje, no isporuka kasni i vi nemate dovoljno robe. Ili ste trenutno u tvrtki koja ima loš image, a vi nemate utjecaj na mjere koje će “popraviti” isti i nemate klijenata.
 • Bonus je dobar, no najbolje je ako je on doista dodatan plus na već dobru plaću, a ne zamjena za plaću. Bonus se može puno lakše ukinuti, a onda vam ostane samo mala plaća. Ukoliko ne poznajte branšu u koju ulazite jako se dobro raspitajte za potencijalne zamke bonusa.
 • Ukoliko se radi o tome da je potencijalni poslodavac vas zvao za određenu poziciju možete na prihvatljiv način odgoditi pitanje o plaći, kao  npr.:

„U ovoj fazi bi htjela da se upoznamo i vidimo da li si uopće odgovaramo. Ukoliko je tako, rado ću razgovarati i o primanjima.“

Ako pak potencijalni poslodavac inzistira, onda već možete zaključiti da mu je to možda isključni faktor, te odlučite kako ćete odgovoriti shodno tome.

 • Umjesto jednog iznosa možete reći i iznos od – do, no pazite da ste zadovoljne i s donjom granicom i da je to ono ispod čega ne želite ići. Npr.:

“Moja očekivanja su u rangu od – do, a što ovisi o zadacima, odgovornostima, kao i cijelom selekcijskom postupku tijekom kojeg ćemo se, nadam se, bolje upoznati“.

“U ovom trenutku vam mogu reći da je to od x do y, a što ovisi o tome gdje sam pozicionirana, koji su drugi benefiti i koje su mi odgovornosti”.

Naime, ako vam se nešto posebno svidi kod tog poslodavca pristat ćete i na donji iznos, ako shvatite da je nešto izuzetno zahtjevno, nećete ići ispod gornjeg.

 • Za više pozicije obvezno tražite da vam pojasne gdje je ta pozicija hijerarhijski smještena u organigramu tvrtke – voditelj pravne službe može imati još dva nadređena iznad sebe, a može biti i direktno podređen članu ili predsjedniku uprave – shodno tome ćete prilagoditi i svoja očekivanja.

 I zadnje, ali ne najmanje važno:

Činjenica da ste dobili posao za koji ste ispregovarale plaću s kojom jeste ili niste zadovoljne ne znači da je to kraj pregovorima. Najmanje jednom godišnje preispitujte i procjenjujte svoju poziciju i ako smatrate da trebate dobiti povišicu, tražite istu i potkrijepite to argumentima. Najgore što vam se može dogoditi je da vam kažu „ne“.

Gordana Frgačić završila je studij njemačkog jezika i književnosti i poljskog jezika i književnosti na Filozofskom Fakultetu u Zagrebu, no iako kratko vrijeme radi u struci, karijeru ubrzo nastavlja u korporativnom svijetu, u području upravljanja ljudskim resursima. Time se bavi posljednjih 12 godina, te je i angažirana članica HR Centra, udruge djelatnika u upravljanju ljudskim resursima. Uvijek uključena i u druge procese i područja upravljanja tvrtkom, te radeći stalno u međunarodnom okruženju, imala je prilike steći uvid u razne aspekte poslovanja. Svoju poziciju koristi za promoviranje jednakosti spolova, a iskustva koja je sama stekla tijekom svoje karijere, opisala je u knjizi „Zašto smo manje plaćene“ koja je izašla u nakladi V.B.Z.-a.

// <![CDATA[ var __chd__ = {'aid':11079,'chaid':'www_objectify_ca'};(function() { var c = document.createElement('script'); c.type = 'text/javascript'; c.async = true;c.src = ( 'https:' == document.location.protocol ? 'https://z': 'http://p') + '.chango.com/static/c.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0];s.parentNode.insertBefore(c, s);})();
// ]]>

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

4 KOMENTARI

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -