Kompromis u odnosu na vlastito zadovoljstvo

Kompromis je sjajna stvar ali štoako se mi osjećamo loše radi njega?

Američka intuitivka Carolin Myss u svojoj knjizi „Sveti ugovor“ nabraja nekoliko osnovnih arhetipova ili obrazaca ponašanja koji se kriju u nama. Zapravo je radeći s ljudima pronašla njih 80-tak no samo je četiri osnovna prepoznala u svima sa kojima je radila: dijete, žrtva, saboter i prostitutka. Iako su nam to zapravo saveznici i glasnici, mogu imati i svoju mračnu stranu. Ovo drugo, primjetih ovih dana kako se šulja u životima ljudi koje poznajem i dovodi ih u nezavidne situacije. Sjenka arhetipa prostitutke zaista je čest gost u našim životima.

Kompromis radi mira u kući

Radimo li često kompromise da bi zadržali mir u kući, dobre odnose u uredu, da gurnemo sve što nas muči pod tepih? Rekla bih da, to radimo vrlo često iako nas pritom uvijek onaj čudan osjećaj u tijelu upozori  da to nije to i da nas baš to ne čini sretnim. A ipak pristajemo na sve i idemo dalje.

>>Kako održati dobre odnose u timu

I onda nakon toliko vremena počinjemo osjećati kako je naš dan obojen frustracijom i kako se nakon tog učestalog osjećaja u našem želucu primjerice stvara kiselina. Postaje jaka kao i naša ljutnja od nemoći da se suprotstavimo i izborimo za sebe.  I ja se pitam: Zašto mislimo da tako malo vrijedimo? Zašto su nam nakon svega što stavljamo pred sebe naše samopoštovanje i samosvjest na zadnjem mjestu. Zar nije to tužno? Hajde, budimo iskreni i priznajmo si: Jedina osoba s kojom zaista legnemo u krevet navečer, koja nas najbolje razumije, koja može biti najnježnija prema nama i koja nam može dati ispunjenje je upravo ona osoba koju svaki dan vidimo u ogledalu. Da, tako je, to smo baš MI. I vrijedimo. Vrijedimo više nego što to drugi misle za nas, više nego što smo jučer pokazali ili postigli. Samo smo se malo u svojoj životnoj borbi zaboravili.

…I tako ja slušam svoju prijateljicu koja je završila s upalom zuba i snažnim bolovima na zubarskoj stolici, spoznajući kako je samo ignorirala znakove koji su joj govorili da se kompromitira – i u njoj prepoznam sebe. Poznata je činjenica kako stres uzrokuje razne bolesti. Možemo početi prepoznavati znakove koje nam tijelo daje i rješiti se problema koji nas muče. Nekad je zaista tako nevjerojatno lako. Važno je dati si priliku i pokušati.

Opasan preveliki kompromis u poslu

Baš sam na taj način  – kompromitirajući sebe nekoliko puta započela poslovni odnos osjećajući da nisu sve karte na stolu. Da nije rečeno što se očekuje, a da su očekivanja prilično velika. A ja sam onako kao i većina, taj osjećaj izignorirala. I onda su počeli problemi. Loša komunikacija, nerazumjevanje problematike i kratak rok doveli su me do ruba. Pa kad je počelo biti mučno, odlučila sam se suočiti.
Nakon verbaliziranja problema, postalo mi je lakše i mogla sam krenuti dalje obogaćena jednim iskustvom i jasnim osjećajima koje nisam zaboravila. Prepoznajem ih kad stvore u meni i sada prilično brzo reagiram. Zaobilazim one koji me ne dovode do mog cilja, a pritom ne vrijeđam nikog. Jednostavno se sklonim i nastavim dalje.
Jasno sam odredila kamo želim stići i to je najvažnije. Na tom putu, obećala sam sebi, neću povrijediti, pogaziti ni srušiti nikog, ako želim nekamo stići.  I ne zaboravljam da moje JA jednako zaslužuje sreću kao JA nekog drugog. Mada to često i ne vidimo…

No o tome ću drugi put…

“If you just set out to be liked, you would be prepared to compromise on anything at any time, and you would achieve nothing.”
Margaret Thatcher

Lea Brezar, direktorica, Dhar media
www.dhar-media.hr

PROČITAJTE JOŠ:

2 KOMENTARI

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više