5 komunikacijskih strategija za bolje poslovne odnose

Najjednostavnije rečeno, za bilo kakvu komunikaciju potrebno vam je znanje nekog jezika. Engleskog, njemačkog, hrvatskog, talijanskog… ovisno o tome s kim razgovarate. Gledajući tako općenito, mogli bismo reći da je onda komunikacija, bilo ona poslovna ili privatna, vrlo jednostavna.

Komunikacijske strategije za bolje poslovne odnose

Naravno, nije sve tako jednostavno. Komunikaciju ne čine samo riječi nekog jezika, već i fraze, brzina govora, pa čak i govor tijela. Ni jezik nije svugdje isti. Jedan prosječan Englez sigurno ne bi razumio jednog Amerikanca, iz primjerice Teksasa.

Takvo nerazumijevanje dovodi do pogrešnog shvaćanja, što na kraju može dovesti i do propalog poslovnog odnosa. Kako se to ne bi dogodilo, komunikacijska stručnjakinja Tracie Marquardt predlaže 5 strategija za dobru i uspješnu komunikaciju.

1. Koristite jednostavan rječnik

To ne znači da morate s klijentima, partnerima, sponzorima i sl. razgovarati kao s malim djetetom. O bilo kojem jeziku da se radi trebali biste koristiti jednostavne riječi koje nisu sklone pogrešnoj interpretaciji, što znači da bi trebali izbjegavati riječi za koje je potreban rječnik, kao stručne riječi. Također, radije odaberite kratke rečenice i izbjegavajte nepotrebne riječi i fraze. Jednostavne rečenice trebale bi biti dovoljne da iskomunicirate što želite.

2. Budite specifični

U komunikaciji upotrebljavajte određene primjere ili određeni broj primjera. Tako umjesto da kažete „U nekim slučajevima…“, recite „U dosadašnja četiri slučaja…“. Izbjegavajte i duge opise nekih primjera ili događaja.

3. Razjasnite značenje neke riječi, rečenice ili fraze

Najbolji način kako izbjeći da vi sami pogrešno shvatite neke riječi, rečenice ili fraze koje je sugovornik izrekao, a niste sigurni jeste li ih dobro shvatili je da pitate da vam sugovornik pojasni što je htio reći. Pokušajte s rečenicama poput „Nisam siguran jesam li dobro razumio, htjeli ste reći da…“ ili pitanjima poput „Što se točno mislili time reći?“.

4. Potvrdite da ste dobro razumjeli

Nakon izjave ili govora sugovornika potvrdite svoje razumijevanje s „U biti, htjeli ste reći da trebamo rješenje koje će…“ ili „Ja ću napraviti…, a vi ćete onda napraviti…“. Tako ćete biti sigurni da ćete na kraju sastanka i vi i vaš sugovornik izaći iz prostorije s istim postignutim dogovorom.

5. Razvijajte pozitivnu komunikacijsku okolinu

Ako je vaš sugovornik stranac, nerazumijevanja će se često događati, bez obzira na to koliko vi ili on/ona znali neki zajednički jezik, primjerice engleski. I vi i vaš sugovornik morate biti toga svjesni i raditi na identifikaciji komunikacijskih grešaka kod obje strane. Kada shvatite tko u čemu griješi u komunikaciji, proradite na tome da se te greške u budućnosti ne događaju.

Foto: 123rf

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više