Konačno bez izazovno odjevenih hostesa na konferencijama?

Godinama je industrija video igara imala samo jedan cilj – privući što više igrača bez obzira na to kakvim se sredstvima privlačenja koriste. A kako je godinama vladalo uvjerenje da video igre igraju isključivo dječaci u tinejdžerskim i ranim 20-im godinama, za prodaju igara koristile su se oskudno odjevene žene.

No, čini se kako se stvari ipak mijenjaju. Ne samo da su proizvođači igara shvatili kako te igre igraju i djevojke i žene, već su otkrili i kako im se financijski ne isplati imati nekoliko polugolih žena na štandu jer one – ne povećavaju prodaju.

Konačno bez izazovno odjevenih hostesa na konferencijama?

Diljem svijeta svake se godine održava stotine različitih informatičkih, gamerskih, ali i automobilskih sajmova i konferencija. I uz sve su te konferencije bile vezane i brojne hostese koje su u oskudno odjevenim uniformama privlačile mušku publiku.

Nije bilo važno predstavljaju li novu grafičku karticu, video igru ili automobil. Dok god su imale duge noge, veliko poprsje i malo odjeće, stvar je funkcionirala.

Međutim, RSA Conference, konferencija koja se bavi informatičkom sigurnosti, odlučila je stati na kraj toj praksi polugolih hostesa. Svojim je izlagačima zabranila da hostese odijevaju u sugestivnu ili oskudnu odjeću.

Zaključili su kako njihovi posjetitelji žele dobiti konkretne informacije o nekom proizvodu, a u tome im oskudno odjevene hostese koje su angažirane samo zbog svog izgleda, ne mogu pomoći.

Stoga će sve osoblje na RSA Conference “morati biti odjeveno u poslovnoj ili opušteno poslovnoj odjeći”. Lista zabranjene odjeće obuhvaća majice s velikim izrezom na dekolteu, mini suknje i kombinezone od lycre.

hostesa flickr
© Sergey Galyonkin/Flickr/CC BY-SA 2.0

Zgodne hostese ne pridonose poslu?

Da imati zgodnu i oskudno odjevenu hostesu na štandu na ozbiljnoj konferenciji baš i nije najpametnija stvar, dokazao je na svom primjeru marketinški stručnjak Spencer Chen.

On je napravio mali test. Na jednoj konferenciji za svoje je klijente osigurao dva štanda. Na jednom su bile klasične zgodne hostese, dok je na drugom unajmio dvije “starije gospođe” koje su imale dobre komunikacijske i prodajne vještine.

Ne samo da su starije gospođe ostvarile bolje rezultate što se posjeta štandu tiče, već su imale i bolje prodajne rezultate na kraju konferencije.

Isti je pokus napravio i na nekoliko drugih konferencija i “prodajni tim” je uredno bio produktivniji od “reprezentativnog tima”. To ga je navelo na nekoliko zaključaka, koji bi mogli uvjeriti i najzagriženije obožavatelje oskudno odjevenih hostesa, da razmisle žele li ih angažirati za sljedeću konferenciju.

Kako Chen kaže, zgodne i oskudno odjevene hostese zapravo plaše posjetitelje jer oni ne znaju kako bi im se približili i započeli razgovor. Osim toga, hostese rade cijeli niz različitih prezentacija i na većini njih jedini im je posao stajati i biti lijepe, a to ne privlači potencijalne klijente. Doda li se tome i činjenica da većina njih ne zna previše o proizvodu koji bi trebale predstavljati te ne mogu “zabaviti” potencijalnog kupca dok mu se pravi predstavnik tvrtke ne može posvetiti, jasno je da je bolje uložiti u sposobne, a ne zgodne.

hostesa gamescom

A kakvo je stanje na terenu?

Očito su neki ipak prepoznali da “seks ipak ne prodaje sve” i okrenuli se drugim načinima privlačenja kupaca. No, nas je zanimalo da li je zaista tako i u praksi. Koliko su hostese na informatičkim i auto sajmovima u Europi zapravo odjevene ili razodjevene?

Krunoslav Ćosić glavni je urednik web portala VidiAuto.com i Mobil.hr, godinama piše o automobilima i mobitelima. Kako je čest posjetitelj različitih konferencija i sajmova po Europi i svijetu, zamolili smo ga da nam da svoje viđenje stvari iz prve ruke.

“Na posljednjem velikom ovogodišnjem automobilskom sajmu u Ženevi te na ICT sajmu u Barceloni bilo je primjetno kako svi veliki proizvođači automobila i elektroničkih uređaja na svojim štandovima ne dopuštaju oskudno odjevene djevojke dok se skromno odjevene hostese, s dubokim dekolteima spremne za poziranje pred posjetiteljima, mogu susresti na automobilskim sajmovima i štandovima koji se bave tuningom i auto dijelovima. Pogledamo li unatrag nekoliko godina, na tehnološkim konferencijama gotovo da više niti nema razgolićenih hostesa, dok auto sajmovi poput nekadašnjeg Zagreb Auto Showa ostaju podsjetnik na vrijeme kada su mnogi posjetitelji ulaznicu plaćali samo zbog zgodnih hostesa, ne i zbog limenih ljubimaca. Djevojke pokrivene s tek nekoliko krpica i dalje su neizostavan dio događanja poput utrka automobila”, ističe Krunoslav Ćosić i dokazuje fotografijama sa ženevskog sajma.

Dakle, odluka jedne konferencije da zabrani oskudno odjevene hostese vjerojatno neće u potpunosti promijeniti izgled informatičkih i automobilskih sajmova, ali je najbolji pokazatelj da za uspješnu prodaju nekog proizvoda nije bitan izgled hostese već sposoban prodavatelj.

Foto:  Flickr/Sergey GalyonkinGeorg Sander, Gamescom

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više