Poduzetnice, ograničenja pretvorite u kreativne prednosti i ne sumnjajte u sebe

Neki su se gosti, kad bi došli na mjesečev otok Pag, okrenuli i otišli jer ne bi vidjeli ništa osim kamena. Nisu znali da ovdje ima naseljenih mjesta gdje ima života. Tako priča Marina Šćiran, direktorica Turističke zajednice grada Novalje. Ne samo da na Pagu ima života, već ovaj otok sa svojom bogatom baštinom i ponudom pruža brojne mogućnosti svojim stanovnicima, ali i turistima koji ga posjećuju.

Na našoj Konferenciji za poduzetnice u punom Poduzetničkom inkubatoru “Ragan” u Novalji imale smo se priliku inspirirati, nešto novo naučiti te družiti s ambicioznim poduzetnicama iz ovoga kraja.

Ako nemate vezu – stvorite ju sami

Svoju je priču podijelila Gloria Curavić, vlasnica praonice rublje iWash-uWash. U industriji koju bi mnogi otpisali kao ‘običnu’, ona uspješno posluje već više od 10 godina. Svoju praonicu pretvara u franšizu. U početku, kaže, njezini bližnji nisu vjerovali u njezinu “američku” zamisao, no ona je bila uporna.

“Pa zašto nema šanse? Ja hoću, ja mogu i ja idem. Ako mi za nešto treba veza, a ja ju nemam, zašto si ju sama ne bi stvorila? ‘Kuc-kuc mogu li? Kuc-kuc mogu li ja?”, opisala je svoj put do uspjeha.

Vesna Zubčić, vlasnica Z Dizajna, obrta za trgovinu i dizajn, osvrnula se na vođenje apartmana u suvremenom turističkom svijetu. Više nije dovoljno samo posjedovati prostor, već je bitno i kako je on uređen, kome je namijenjen i gdje se nalazi. Gosti u današnje vrijeme ne traže samo dobar namještaj, već doživljaj samog prostora. Stoga je uređenje apartmana postalo ključno za nezaboravno iskustvo.

“Treba dobiti dobre recenzije i da vam se gost vraća. Bez tog nema daljnjeg poslovanja. Mi dizajneri bi da sve izgleda lijepo, a važno je i lako održavanje i da sve ima neki svoj smisao. Razlika između dobrog i vrhunskog dizajna je baš u detaljima”, pojasnila je Zubčić.

Gloria Curavić, Vesna Zubčić, Mirela Krstulović (RBA)

Upravljanje poslovnim izazovima

Kako unaprijediti svoje poslovanje i iskoristiti pogodnosti RBA programa za žene poduzetnice pričala je Mirela Krstulović, Regionalna direktorica za poslovanje s malim i srednjim poduzećima u Dalmaciji u Raiffeisenbank Austria d.d. RBA odnedavno ima i posebne mogućnosti za financiranje startup poduzetnica.

“Meni je posebno drago jer sad možemo pružati podršku i startup poduzetnicama. Iako se možda 25.000 eura ne čini puno, kad krećete sve vam dobro dođe. Sve što nam treba je vaša dobra vizija”, istaknula je.

Potaknula je poduzetnice da dođu u banku i pričaju o svojim idejama. Ne moraju odmah uzeti kredit, no čut će nešto novo, a usput i podijeliti iskustvo.


Pročitajte više: Poduzetnice, kakve ste? Riskirajte i nemojte odustajati – poruke su iz Labina


‘Hrvatska je sada glavna destinacija Amerikancima’

Na zanimljivoj panel raspravi “Upravljanje poslovnim izazovima” naglasak je bio na poduzetništvu na otoku Pagu i njegovim specifičnostima te turizmu. Pričalo se i o pronalasku i zadržavanju kvalitetne radne snage te omjeru cijene i kvalitete.

Na njoj su svoja iskustva podijelile Kristina Hogge (regionalna voditeljica razvoja poslovanja za Laboro.io), Marina Šćiran (direktorica TZ grada Novalje), Vlatka Pehar (turistički vodič), Martina Pernar Škunca (voditeljica marketinga u Paškoj sirani i predsjednica Udruge proizvođača paškog sira) te Mirela Krstulović (regionalna direktorica za poslovanje s malim i srednjim poduzećima u Dalmaciji u Raiffeisenbank Austria d.d.).

Marina Šćiran iz Turističke zajednice grada Novalje istaknula je da se nalaze na specifičnom, kršnom kamenjaru. Tu ljepotu grada Paga treba znati implementirati i iskoristiti kroz turizam.

“Neki su se toliko zaljubili u taj kamen da više nikada nisu htjeli otići. Imamo dugogodišnje goste od kojih neki dolaze i preko 50 godina”, ponosi se.

Vlatka Pehar u turizmu radi već dva desetljeća. Sve dok cijena opravdava kvalitetu, naći će svoje ciljano tržište, objasnila je. Istaknula je i da je Hrvatska od strane zapadne Europe bila gledana kao istočno europska destinacija pa su samim time cijene bile niže. Sada je situacija drukčija.

“Amerikanci, Australci, oni se nikad ne tuže na naše cijene, prihvaćaju ih jer je to za njih prihvatljivo. Dolaze jer trenutno vlada jedan iznimno pozitivan imidž Hrvatske na svjetskom tržištu. Meni je jako puno Amerikanaca reklo da je njima do skoro Island bio glavna destinacija, sad je to postala Hrvatska. Sve više i više ljudi čuje za Hrvatsku”, pojasnila je Pehar i dodala da je često usmena predaja važna koliko i marketing i reklama.

Marina Šćiran (TZ grada Novalje)

Dani ovdje traju duže

Sama činjenica da je riječ o otoku znači i da su u nekim stvarima ipak ograničeni. Martina Pernar Škunca smatra da baš to otvara put ka kreativnosti i vrednovanju vrijednosti koje su u drugim sredinama možda izgubljene.

“Život je ovdje puno sporiji, jednostavniji, nama dan puno duže traje nego nekome u gradu. Puno lakše možemo ostvariti balans između privatnog i poslovnog i ostane nam vremena za neke naše gušte”, kazala je.

Kristina Hogge pričala je o odnosu poslodavaca i radnika te onih koji traže posao.

“Istraživanja su nam pokazala da preko 80 posto kandidata niti ne prijavljuje poslove koji nemaju istaknutu plaću. Mislim da u današnje vrijeme takve stvari trebaju biti istaknute u startu, da se ne gubi vrijeme kasnije na tri kruga intervjua da bi onda rekli ‘čuj, nije ovo za mene'”, istaknula je.

Konferenciju za poduzetnice na Pagu suorganizirala je TZ grada Novalje, a sponzori su Raiffeisen Bank, A1 Hrvatska, UniCredit Leasing i Avis.

Foto: Nadio Kralj

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

Konferencija za poduzetnice Hvar

Poduzetnice, na Hvaru pričamo o važnim aspektima poslovanja i problemima turizma

Poduzetnice se svakodnevno susreću s morem briga. Žele li malo 'odmoriti' i uz društvo ambicioznih i uspješnih žena poput njih razgovarati...
- Advertisment -