Kontinuirana izloženost stresu može imati neizlječive posljedice

Stres je postao svakodnevni dio našeg života. Posao, kućanstvo, odgoj djece, pa čak i sretni događaji poput planiranja vjenčanja ili neke zabave uzrokuju stres. Bez obzira o kakvom stresu govorimo, znamo da ima utjecaj na naše zdravlje.

Kontinuirana izloženost stresu ozbiljno narušava zdravlje

Kontinuirana izloženost stresu može dovesti do ozbiljnih posljedica za vaš mozak, pa čak i do psihičkih bolesti. Iako se prije mislio da imunološki sustav i naš mozak nisu povezani i da se radi o dva potpuno odvojena sustava, istraživanje provedeno od strane Sveučilišta Ruhr u Njemačkoj, pokazalo je da to ipak nije tako.

Tim znanstvenika fokusirao se pretežito na mikroglija stanice, kojima je glavna uloga imunološka obrana centralnog živčanog sustava, a koje čine 10-15% svih stanica koje se nalaze u našem mozgu. U normalnim okolnostima, te stanice imaju ulogu popravljanja sinapsi između živčanih stanica mozga, pa čak i stimuliraju njihov rast. No, glavni problem nastaje ako se one zbog stresnih situacija previše puta aktiviraju pa u tom slučaju oštećuju živčane stanice i započinju proces upale. Ta upala može dovesti do psihičkih bolesti kao što je šizofrenija, ali i do razvitka multiple skleroze ili Alzheimerove bolesti.

No valja napomenuti da ne reagira svaka osoba na stres na isti način pa tako ni nije svaka osoba koja je pod stalnih stresom u opasnosti od razvijanja bolesti. Kao i kod razvitka bilo kakve bolesti, naročito psihičke, utjecaj imaju razni čimbenici – obiteljska povijest bolesti, osobna tolerancija na stres, radna i životna okolina, okolnosti odrastanja i slično.

Tako da ne morate brinuti da će vas svakodnevni stres dovesti do psihičke bolesti, ali svejedno valja biti na oprezu. Način na koji to možete spriječiti je smanjiti utjecaj stresa. Kako?

Najbolji način je vježbanje. Od vježbi je najbolje trčanje, a za vrijeme pauze na poslu uvijek možete malo prošetati, razbistriti glavu i protegnuti noge. Ako ne volite trčanje, pokušajte s plesom, koji je odlična antistres terapija. U biti je svejedno kakvom se fizičkom aktivnošću bavite, dokle god osjećate da djeluje.

Pokušajte napraviti male promjene u svom životu, na poslu i naravno, usvojite zdrave navike koje će vam smanjiti razinu stresa, poboljšati zdravlje, pa vjerojatno i produljiti život.

Foto: 123rf

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

1 KOMENTAR

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -