Irena Korejzl, osnivačica Lily.hr: “Svi su mislili da činim veliku grešku”

Kad je nakon vrlo malo promišljanja i gotovo preko noći Irena Korejzl 2016. odlučila otploviti u poduzetničke vode, priznaje da nije imala problem s nesigurnošću. “Moj poslovni background i iskustvo osigurao mi je osnovna znanja potrebna za pokretanje vlastitog posla kao i samopouzdanje i sposobnost prepoznavanja prilike.” Naime, karijeru je započela u Magmi te tamo 10 godina radila kao direktorica nabave franšizne mode. Nakon toga, otišla je otišla na poziciju predsjednice uprave Heruc Galerije i provela tamo narednih 7 godina.

Znala sam da će K-beauty uskoro eksplodirati na EU tržištu

“U New Yorku sam prvi put susrela korejsku kozmetiku i iznenadila se učinkovitošću proizvoda i vidljivim promjenama u kvaliteti i izgledu na vlastitoj koži lica. Postepeno sam počela koristiti sve proizvode za njegu lica kao i kose iz njihovog asortimana. Krenula sam dobivati komplimente za sjajan izgled kože te sam se napokon riješila hiperpigmentacijskih mrlja i s velikim užitkom počela primjenjivati kompletnu korejsku rutinu njege.” Zbog toga, nije dvojila oko odabira proizvoda koje će prodavati.

Iz prve je ruke provjerila što djeluje. Prepoznala je globalno snažan trend beauty industrije koji u Hrvatskoj nije bio prisutan na tržištu, već samo u medijima. Na razini Europske unije postojala je vrlo mala ponuda. “Znala sam da će K-beauty uskoro eksplodirati i na europskom tržištu i prepoznala ovu ogromnu priliku.”


Pročitajte više: Poduzetnice su nam otkrile koji je bio prijelomni trenutak u kojem su se odlučile na ulazak u poduzetništvo


‘Crknem’ od smijeha kad čitam svoj prvi poslovni plan

No, samopouzdanje koje je imala nije bilo dovoljno za obiteljsku potporu. “Moja obitelj i prijatelji uglavnom su mislili da činim veliku grešku ostavljajući siguran managerski posao radi ‘nekakve’ azijske kozmetike.” Napustivši ugodan, dobro plaćen posao, zatvorila se u svoja četiri zida i 5 mjeseci slagala poslovni plan i pripremala web shop. Pisala je tekstove, tražila dobavljače, testirala svaki proizvod i učila o industriji. “Tu su započeli istraživanje, predivna putovanja u Seoul i savladavanje vrlo kompleksne zakonske regulative kozmetičkih proizvoda.”

Radni dan često joj je završavao tek oko 11 navečer, što, priznaje, nije neobično ni danas, šest godina kasnije. “Noću bih gledala Shark Tank epizode sa Glow Recipe K-Beauty brendom koje su me inspirirale, bila sam doslovno opsjednuta svojim idejama.”

korejska kozmetika 1

Izazovi su bili golemi a život podređen poslu, no “…to je i bio moj fokus interesa i najveće veselje tijekom prve tri godine”, priznaje. Nije puno drugačije ni danas, ona je osoba koja uživa u poslu te njemu pristupa opsesivno i strastveno. “Čuvam još uvijek svoj poslovni plan s početka i dobro se nasmijem. Imala sam sve štreberski napravljeno. Ništa nije bilo tako.” Prvi ju je dobavljač prevario, nikad nije dobila robu ni novac natrag. “Bilo je tu razno-raznih situacija.” Nije dopustila da ju prepreke pokolebaju. Bilo je i suza, no nisu one mogle pomoći u podizanju web shopa.

“Ukratko, Lily je nastao, a vjerojatno i uspio zbog mog entuzijazma i oduševljenja proizvodima u koje sam maksimalno vjerovala i željela pokazati ženama da mogu jednostavno i brzo doživjeti promjenu u izgledu i kvaliteti kože  koja će biti primjećena i u kojoj će uživati.”

Skincare is selfcare pristup

Dio njihove filozofije je potaknuti ljude da zaista slušaju svoju kožu i daju joj ono što uistinu i treba. Nužno je rutinu prilagoditi potrebama i problematici vlastite kože. “Mi njegu kože vidimo kao brigu o sebi, skincare is selfcare pristup.”

Njega kože ne mora biti obveza u kojoj vam treba vremena da sjednete i obavite to, njega treba biti užitak i ugoda, vrijeme posvećeno sebi, kratka masaža lica dok nanosite serum može biti vaš holistički trenutak opuštanja i mindfulnessa. Ujutro za udisanje stvaralačke energije za početak dana i prije spavanja za otpuštanje svega, vrijeme za samo disanje i ljubav prema sebi.


Pročitajte više: Kako se zaštititi od sunca i pripremiti kožu lica za šminku


Holistički pristup njezi kože

Misli da je njega kože jedan od najjačih i najmoćnijih alata koji će učiniti da se osjećate sigurnije i ljepše. “Vaše lice vas nosi kroz svaki dan, cijeli dan.”

U početku su je često pitali je li K-beauty trend i hoće li nestati za nekoliko godina. Smatra da je on mnogo više od trenda, jer je više od jednog sastojka, jedne teksture ili proizvoda poput sheet maski, na primjer. “K-beauty govori o holističkom pristupu njezi kože koji se u vrijeme kada sam pokretala Lily, zapravo još nije dogodio u Hrvatskoj. Znala sam da će na kraju, uz odgovarajuću edukaciju i sadržaj, K-beauty doći na mjesto gdje će biti dio svačije svakodnevice.” Cilj im je educirati zajednicu da se u njezi kože ne radi o postizanju najveće koncentracije sastojka – već o pronalaženju pravog koktela i pristupa za svakog osobno.

Širenje poslovanja

Ponudu proizvoda s vremenom je proširila i napravila odmak od korejske kozmetike. “Više nismo fokusirani na K-beauty, sad imamo brendove iz cijelog svijeta. Politika je da tražimo najbolje što se nudi u njezi kože, kose, tijela i make-upa. Za aktualnosti uvijek prati američko tržište. Korejska je kozmetika uistinu doživjela boom posljednjih godina, a održala se, kako priznaje, jer su formulacije izvrsne.

U Sephori kao vodećem globalnom beauty retailer-u K-Beauty zadržao je trajno svoju poziciju.

“Mislim da ćemo je uvijek držati jer se radi o proizvodima gdje je kvaliteta daleko iznad onoga što očekujete kad vidite cijenu.” Pojašnjava kako je to zbog korejskog tržišta koje je jako kompetitivno i ima veliku količinu brendova. “Nema lojalnosti brendu, već proizvodu.”

Rani poduzetnički sindrom

“Srećom, jutarnji sam tip. Dižem se najkasnije u 7. Najbolje funkcioniram do 13-14, tad sam već umorna i ne da mi se.” Tad napravi pauzu. Uz formalni ured u sklopu obiteljskog doma, u blagavaonici u kući ima ono što zove ‘working station’. Kad je umorna, makne se iz ureda i preseli se kat iznad. “Tamo radim poslove koje više volim, koji su kreativniji. Ili unosim nove proizvode u webshop.”

korejska kozmetika 2

‘Rani poduzetnički sindrom’ zove onaj osjećaj kad dođe do zamora i ne da joj se raditi. “Onda se podsjetim da ja nisam više početnik, ne smijem imati takve mentalne padove. Dam si onda odmora, izvažem što moram, a što mogu ostaviti za kasnije. I čekam da mi se vrati entuzijazam.”

“Uvijek nađeš neki izlaz, ne bih nikako drugačije, poduzetništvo je jedini put za mene.”

Njen poslovni partner je i njen životni partner, suprug. “Da nemamo taj zajednički interes i kontinuiranu interakciju u svemu tome, mislim da moj privatni život ne bi postojao. Ne bi funkcioniralo.” Radi neprekidno, pa vjeruje da on nije upoznat s cijelim procesom rada, ne bi imao razumijevanja. Vjeruje da će jednog dana doći do razine kad će se moći odmaknuti.

“Možda jednog dana kad imaš sve posloženo i organiziraš na razinu zrele firme, no do tog trenutka ti moraš biti uključen 24/7. Generalno, to je ono što te i najviše interesira. To ti je i uzbuđenje i veselje i briga.”

Pandemija srušila prihode s 300 na 15 tisuća u mjesec dana

Prisjeća se da su joj prihodi veleprodaje u početku pandemije u jednom mjesecu s 300 tisuća pali na 15 tisuća. “Srećom, to je bio samo jedan mjesec. Čini mi se travanj, prije dvije godine. Mislim da sam se bila dosta mentalno zablokirala. Stavila sam se u stanje poluhibernacije, imala sam dobru situaciju u smislu da mi našim veleprodajnim partnerima dajemo odgodu plaćanja, te su još pristizali prihodi iz prethodnog razdoblja. Ustvari, cash flow je bio pod kontrolom.” Poduzela je što je trebala po pitanju troškova. “Već idući mjesec posao se nastavio. Ne kao po starom, ali prebrodili smo i tu 2020. godinu.”

“Trenutno sam kompletno izluđena jer web shop koji imamo od 2016. je u posljednje vrijeme imao veliki rast. U njega nikad nije bilo ulagano u smislu marketinških budgeta do ove godine kada smo započeli suradnju s agencijom za digitalni marketing.”


Pročitajte više: Je li teže biti CEO ili poduzetnica?


‘Trenutno sam osoba koja hitno treba godišnji odmor’

Riskirali su u vrijeme korone i uložili u e-commerce. Uspjeh koji je modernizirana verzija web trgovine donijela, donio je i restrukturiranje poslovanja. “Trenutno imamo 30-ak narudžbi dnevno, koje netko mora lijepo zapakirati ,izdati račune I pripremiti dostavnoj službi.” Povećanje volumena poslovanja zahtijeva promjenu većine poslovnih procesa i automatizaciju svega vezanog uz e-commerce. “Držiš se grčevito uhodanog starog puta, ali posao te prisiljava na promjene poslovnih modela.” Taj dio i dalje radi sama. “Suludo je, prevelika je operacija da bi to moglo i dalje biti na razini mene i mog supruga. Za sada jedino u skladištu imamo studente koji nam za distribuciju pakiraju robu za veleprodaju.” Rade primjerice s Bipom i na tjednoj bazi imaju isporuke njima u 100-tinjak trgovina. Za svaku od njih roba se predkomisionira što znači pakira zasebno. “Trenutno sam osoba koja hitno treba godišnji odmor.” Pozitivnost je njena prominentna karakterna crta.

“Na kraju je uvijek sve ok, vjerujem da su i ostale članice poduzetnice dovoljno prošle u svom poslovanju da to znaju. Nikad ne treba pretjerano razbijati glavu, već biti konstruktivan. Uvijek ići naprijed, dalje.” Često ju ‘optužuju’ da je pretjerani optimist i da lebdi, ali za nju takav stav funkcionira. “Nema te projekcije koja je zagarantirana,” zaključuje.

Foto: Martina Cvek

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

UGP prijedlozi vladi

7 prijedloga Vladi RH za prvih 100 dana novog mandata

Udruga Glas Poduzetnika (UGP) službeno je zatražila sastanak s Ministrom financija i Ministrom gospodarstva i održivog razvoja kako bi predložili nekoliko...
- Advertisment -