Za ove kratice na tipkovnici sigurno niste znali, a olakšat će vam život

Živimo u svijetu u kojem je život bez računala teško moguć, a opstanak poslovanja gotovo i nemoguć. U kojem god sektoru se nalazili, svakoj je djelatnosti potrebna pomoć pametnih uređaja. Najviše onima koji se bave programiranjem, bankarstvom ili digitalnim marketingom, ali i onima koji su u prodajnim djelatnostima ili imaju svoj obrt dobro dođu programi za zapisivanje, organizaciju i vođenje evidencije. Čime god se bavili, kojim god računalom rukovali, postoji niz trikova koje je dobro znati.

Kraticama do više slobodnog vremena

Kratice, poznatije pod engleskim nazivom shortcuts, vezane su uz operativni sustav računala i tipkovnicu. Najpoznatije su one za Windows, s obzirom na to da se radi o najrasprostranjenijem sustavu na svijetu. Mnogi ih koriste, a da i ne znaju da se radi upravo o kraticama. Pa tako nema onoga tko nije bar jednom iskoristio poznatu copy-paste opciju – ctrl C i ctrl V. Osim njih, dosta su poznate crtl A – kratica za označivanje svega u bloku ili na stranici te ctrl Z za poništavanje prethodne radnje. No kratica je mnogo više od ovih četiriju bazičnih. Neke od njih mogle bi vas spasiti živciranja i ubrzati radnje na računalu. Slijedi nekoliko neizostavnih.

Brže do printanja

Najjednostavnija, a često previđena kratica je ona za printanje. Umjesto da trošite vrijeme klikajući po alatnoj traci, sljedeći put stisnite ctrl P. Odmah iskače prozor za printanje i cijeli je proces gotov u tren oka. I bez brige, neće se ništa samo od sebe printati, ova kratica služi samo za otvaranje prozora.

Novi prozori i kartice

Ako ste ikad radili internetsko pretraživanje, jasno vam je o čemu se radi – na računalu imate minimalno dva do tri prozora i u svakome po 15-ak kartica otvorenih. Otvoriti novu ili ju zatvoriti može biti prava muka. Ako radite u Chromeu, Firefoxu ili Internet Exploreru postoji brži način. Otvorite novu karticu sa ctrl T ili novi prozor sa ctrl N, a iste zatvorite sa ctrl W. Pisati možete čim iskoči novi prozor ili kartica.

Minimiziranje otvorenih programa

Ova je kratica jednako korisna onima koji na računalu provode sate koliko i onima koji su tek početnici u digitalnom svijetu. Ista se situacija svima događa – otvorili ste puno različitih programa i pod hitno morate otvoriti datoteku koja se nalazi na desktopu. Minimizirali ste prvi prozor samo da biste otkrili da je ispod njega još jedan. Nakon što ste ponovili radnju, ugledate novi prozor. Počnete pomahnitalo kliktati po gumbu za minimiziranje sve dok slučajno ne kliknete x i izgubite važan dokument. Sljedeći put pogledajte na tipkovnicu i stisnite tipku za start, s prepoznatljivom ikonom Windowsa i dok ju držite stisnite slovo M. Svi otvoreni programi i prozori će se minimizirati.

Promjena imena datoteke

Promjena imena još je jedna od suhoparnih radnji koju mnogi izbjegavaju, a to im se brzo obije o glavu. U trenucima kad ne možete pronaći dokument ili sliku koja vam hitno treba, jer su sve mape spremljene pod ‘new folder’, a fotografije pod ‘picture’ požalite što ipak niste odvojili vrijeme za preimenovanje svojih datoteka. A uz ovu kraticu više se ne morate ni mučiti oko toga – samo kliknite na željenu datoteku, pronađete na tipkovnici f2 i gotovo.

Promjena malih i velikih slova

Radi se o najvažnijoj kratici za Word koju svako tko je ikad radio u tom programu treba znati. Kratica je to koja mijenja iz VELIKIH u mala slova i obrnuto. Svima koji su slučajno stisnuli CAPS LOCK i nisu primijetili sve dok nisu već ispisali cijeli odlomak, ova će kratica spasiti život. Kratica glasi ovako: ctrl shift T. Jednostavno, zar ne?

Kratica = dobar sustav + dobra tipkovnica

Kao dodatna pomoć dolaze i nove tipkovnice koje imaju ugrađene kratice, poput  Logitech MK295 Wireless Combo koja dolazi u bijeloj i crnoj boji, a ima 8 dodatnih kratica. One su za puštanje i zaustavljanje glazbe, povećavanje ili stišavanje glasnoće, otvaranje internetskog pretraživača, otvaranje programa za e-mail, otvaranje kalkulatora ili stavljanje računala u stanje pripravnosti.

Ova bežična tipkovnica radi na principu SilentTouch, suvremene tehnologije koja eliminira 90% buke Logitechovih miševa i tipkovnica. Ima doseg od 10 metara pa slobodno možete i odšetati s njom ili spojiti računalo na televizor, a s tipkovnicom sjesti na kauč. Napravljena je od materijala koji osigurava zaštitu od prolivene tekućine. Za razliku od minimalističkih tipkovnica, koje su manjih dimenzija i tanje od uobičajenih, MK295 dolazi u standardnoj veličini – ostavljajući osjećaj sigurnosti i kvalitete.

Tekst je pripremljen u suradnji s Logitech Hrvatska.

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -