Kreativne ideje koje možete isprobati sa svojim mališanima

Kada za svog mališana želite odmak od klasičnih igračaka, parkova ili online igrica, kreativni projekti super su izbor. Tako ćete, ne samo probuditi i dijete u sebi već se i zbližiti sa vlastitim djetetom jer ovakve igre zahtjevaju posvećenost i uključenost. Do kreativne ideje lako ćete doći, Internet je prepun video tutoriala i detaljnih objašnjenja. Donosimo vam nekoliko prijedloga koji su brzi, jednostavni i zabavni cijeloj obitelji.

Kreativni projekti umjesto gotovih igračaka

Mnogo je načina da se sasvim obična igra pretvori u zajedničku kreativnost roditelja i djece. Da biste ih zainteresirali i napravili neke sasvim nove igre ili predmete s kojima će se oni kasnije igrati potrebno vam je samo malo mašte.

Boravak u zatvorenom prostoru djeci zna biti veoma dosadan, a uz izradu figura možete ih zainteresirati i pustiti da budu maštoviti koliko žele. Od raznih kutijica, čepova ili kartonskih rola potrošenoga toaletnog papira možete izraditi makete gradova i sela, nekakav divovskog robota, što god vama ili djetetu padne na pamet.

Svakodnevni predmeti kao inspiracija

Činjenica je da su djeca u puno većoj mjeri kreativnija od roditelja, no uz ovih par trikova i vi možete iznenaditi svoje dijete kreativnošću. Uzmite jednu staru čarapu, rižu, ukrasnu vrpcu, marker i škare. Samo to vam je dovoljno da napravite jako slatkog zečića:

 

Kreativne ideje obogaćuju maštu i pospješuju motoriku

Kad imate mališane, često ih razvozite po mnogobrojnim dječjim rođendanima. Zašto ne biste napravili čestitku za slavljenika? To je dodatak koji zahtjeva malo vremena, a predstavlja unikatan poklon posebice kada se čestitke gotovo više i ne kupuju, a kamoli rade.

Čestitku možete napraviti u klasičnom obliku, no ukoliko želite biti maštoviti ista ta čestitka može se napraviti i u obliku cvijeta. Izrežite veću kocku od papira i presavinite je sa svih strana. Škarama izrežite do pola kako bi se od tog dijela mogla složiti mala slikovnica. Potrebne su vam takve četiri „slikovnice“ koje ćete lijepiti jednu na drugu. Kada je taj dio gotov slijedi završni dio. Od kolaža izrežite krug i latice. Krug je potrebno škarama podijeliti na 4 dijela. Nakon toga ljepilom lijepite latice na taj krug sve dok ne dobijete cvijet. Ako znate da slavljenik ili slavljenica vole određenu boju, šljokice ili motive, prilagodite čestitku tome.

Za najmlađe koji također žele sudjelovati u kreativnim aktivnostima, izvrstan su izbor fimo masa ili plastelin. Ne stvaraju nered, a klinci ih obožavaju. Možete napraviti razne oblike, a na taj način čak i učiti boje i pojmove.

Izrada predmeta kod kuće ima brojne prednosti

Osim predivnih stvari koje možete izraditi i izložiti u zajedničkom prostoru doma ili pokloniti, ovakve aktivnosti imaju i dodatne učinke. Potiču kreativnost, poboljšavaju motoriku, a igranje s materijalima popust plastelina ima smirujući učinak i poboljšava koncentraciju djeteta.

Kreativnost kod djece potiče neke nove procese koji dovode do rješenja nekih problema, potiču ih na razmišljanje, igru i mnoge druge dječje aktivnosti. Djeca uče stvarajući i gledajući roditelje kako oni rade. Kod ovakvih aktivnosti bitno je dati djetetu prostora da na svoj način izradi zadano, iako se to možda razlikuje od uputa. Tako će uz malo slobode, mašte i kreativnosti djeca kroz život učiti stvarati i biti samostalna.

Foto: burst.shopify

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -