Poslovna trenerica Jen Aly: “Njegujte kreativnost jer je to vaš najveći adut u poduzetništvu”

Jen Aly je poslovna trenerica za kreativne poduzetnike, a u svojem radu pomaže druga kako bi uskladili kreativnost i poslovnu stranu vođenja tvrtke. U svojem TED govoru podijelila je na koji način škole suzbijaju kreativnost te zašto je ona važna za poduzetništvo. Kako u odrasloj dobi vratiti kreativnost koja je postupno nestajala tijekom obrazovanja i uspjeti kao poduzetnik? 

Psihološke blokade iz rane dobi slijedile su je u odraslu dob 

Na samom početku svojeg TED govora, Aly se prisjetila svoje prve loše ocjene u školi. Svoj uspjeh mjerila je školskim uspjehom, težila je odobravanju roditelja te je loša ocjena već u ranom obrazovanju bio početak psihološke blokade koja se nastavila u odraslu dob. Riječ je bila o testu iz matematike.

Kada je započela svoje poslovanje kao biznis coach u Kaliforniji, slični osjećaji su se vratili. Anksioznost povezana s matematikom se očitovala u tome što bi u zadnji tren rješavala porezne obveze. Kada bi mogla, izbjegavala bi sve vezano uz računanje i matematiku. To je počelo sabotirati poslovanje njezine prve tvrtke. Izbjegavala je revidirati financije firme što je rezultiralo velikim dugom. “Trenutak koji je bio najbliži tome što sam osjetila dno bio je kada sam bila u uredu s klijentom. Čula sam kucanje na vratima i kada sam otvorila vrata poštar mi je uručio dokumentaciju koja je sadržavala sve o mojem dugu. Htjela sam nestati u tome trenutku, ali sam se crvena lica morala vratiti klijentu koji me zaposlio kao svoju biznis trenericu,” prisjeća se Aly. 

Shvatila je da mora nešto učiniti kada je ostala bez novaca, hrane i opcija. “Pravo dno sam osjetila kada sam morala skuhati zadnju hranu koju sam imala kod kuće. Riječ je bila o konzervi graha staroj pet godina. Bez obzira na to koliko dugo bi kuhala taj grah, nije htio omekšati. Moja posljednja šansa za obrokom je bila nejestiva,” nastavila je Aly. Morala je proglasiti bankrot tvrtke i pronaći novi posao. 


Pročitajte više: Životna ironija; socijalna anksioznost je svakodnevica naših novinarki


Školski sustav stvara radnike, ne poduzetnike

Kako bi shvatila što je pošlo po krivu s prvom tvrtkom, morala je promijeniti pristup kojim se vodila u poslovanju. Razmotrila je rane dane u svojem obrazovanju i shvatila da škola nije poticala kreativnost. Navodi da iako u obrazovnom sustavu postoji sjajnih učitelja i škola koje promoviraju kreativnost, sam sustav uči kako se konformirati, slijediti upute i kako točno odgovoriti na pitanje. Time školski sustav stvara dobre radnike, ali ne poduzetnike. 

Primijetila je i da školski sustav ukida financije u područjima koja njeguju kreativnost. To šalje poruku djeci koja su kreativnija da njihovo kreativno izražavanje nije dovoljno važno ili vrijedno. “Ne postoji test koji mjeri uspjeh kada je riječ o kreativnosti,” podsjeća Aly na još jedan od mogućih razloga zbog kojih škole suzbijaju kretaivnost. Nakon bankrota prve tvrtke, podučavala je kreativno pisanje te primijetila da se studenti fokusiraju na ocjenu više nego na sam kreativni proces. 


Pročitajte više: Nataša Martić: Poduzetništvo donosi slobodu, kreativnost i samostalnost


Kreativnost i posao nisu riječi koje imaju suprotno značenje

“U poslovanju trebamo suprotno od onog što su nam dale škole. Trebamo kreativnost i inovacije i prostora za samoizričaj. Ali treba hrabrosti kako bismo se promijenili i vrednovali kreativnost.” Nakon što je osjetila sagorijevanje na poziciji profesorice kreativnog pisanja, otkrila je novi hobi – skupljanje dragocjenog kamenja. Svoj hobi je odlučila pretvoriti u posao te je u planiranju poslovanja i skica za nakit osjetila veliki nalet kreativnosti uz koji se počeo vezati novi strah. Bojala se da će njezine kreativnosti “ponestati”. Međutim, to se nije dogodilo ni godinama kasnije. 

Osim ponovnog otkrivanja kreativnosti, odlučila je i više naučiti o vođenju posla. Promijenila je svoj pristup i prestala vidjeti kreativnost i biznis stranu posla kao nešto nepovezano. Njezina nova tvrtka je povećala prihod svake godine i bila uspješna.

Kako uključiti kreativan proces u poslovno planiranje? 

Aly savjetuje da počnete s vizijom te vjerujte procesu jer je krajnji rezultat često drukčiji i neće sve teći prema vašim planovima – ponekad će biti još bolje. Kako bi imali biznis, kreativnost nije dovoljna. Trebate imati i marketing, prodaju i profit. Kako bi to ostvarila, Aly je utišala glasove u svojoj glavi koji su joj govorili “novac je zlo, marketing je manipulativan, a prodaja je iritantna.” Na biznis stranu posla je prestala gledati kao nešto pohlepno. 

“Novac je postao alat za kreiranje slobode i izričaja, marketing vidljivost i obrazovanje, a prodaja povezivanje s drugima.” Promjenom načina razmišljanja o biznis strani posla počela je graditi tvrtku u skladu s njenim vrijednostima te trenutno pomaže i drugim kreativnim poduzetnicima da učine isto sa svojim tvrtkama.

“U poslovanju nema točnih ili krivih odgovora. Posao je proces koji uključuje promjenu, eksperimentiranje i stalno učenje. Čega se bojite? Imate moć stvoriti život koji je još više od toga što ste zamislili,” podsjetila je Aly.  

Foto: YouTube

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -