Kristina Radolović i Katarina Vojnović nakon porodiljnih krenule u zajednički biznis

Kristina Radolović je prvostupnica ekonomije, zaljubljenica u rekreativni sport i majka trogodišnjeg Petra. Katarina Vojnović je magistra ekonomije i majka dvogodišnje djevojčice Indie, a zajedno s Kristinom čini nepobjedivi poslovni tandem koji stoji iza tvrtke Key Consulting, konzultantske tvrtke specijalizirane za savjetovanje u području dobivanja sredstva iz europskih fondova. Iza njih su brojni odrađeni uspješni projekti, a odnos prema klijentu izdvaja ih iz mase sličnih tvrtki. Njihova energičnost i vidljiva zaljubljenost u posao koji rade sve koji ih upoznaju osvajaju na prvu.

Od radionice do zajedničke tvrtke

Kristina i Katarina upoznale su se na jednoj edukativnoj radionici krajem 2011. godine u sklopu koje su izrađivale projektnu dokumentaciju za prijavu na međunarodni projekt. Tada nisu ni slutile da će jednog dana postati kolegice, a kasnije partnerice i suvlasnice tvrtke Key Consulnting.

S obzirom da su na spomenutoj radionici pokazale izniman uspjeh, objema je ponuđeno radno mjesto u konzultantskoj tvrtki, što su objeručke prihvatile. Katarinu je daljnji poslovni put odveo na mjesto voditelja projekta u jednoj srednjoj školi, dok je Kristina ostala raditi u istoj tvrtki.

S razmakom od svega nekoliko mjeseci obje su postale majke, a upravo ih je taj period naveo na promjenu smjera karijere. Imale su prethodno zajedničko iskustvo na području EU fondova, komplementarne vještine i kompetencije te želju da same kreiraju svoje poslovne prilike. Prepoznale su povoljnu poslovnu klimu i krenule u poduzetničku avanturu, a ljubav prema djeci dodatno ih je motivirala.

“Činjenica da smo postale mame još nam je više dala vjetar u leđa. Naime, nismo znale hoćemo li uspjeti organizirati posao i obitelj. Pitale smo se što će biti ako nam, primjerice, djeca budu često bolesna pa neće moći svakodnevno u jaslice, što ako ćemo imati strogo radno vrijeme ili pak ćemo morati i duže ostajati na poslu. Bojale smo se svega toga i zato smo počele intenzivnije razmišljati o vlastitom poslu”, iskreno nam govori Kristina.

Krenule s potporom za samozapošljavanje

S njihovim se razmišljanjima poklopilo i raspisivanje natječaja za samozapošljavanje nezaposlenih osoba od strane Hrvatskog zavoda za zapošljavanje i znale su da više nemaju o čemu razmišljati. Krenule su u poduzetništvo.

Dobiveni su novac uložile u marketing i kupovinu uredske opreme, a kako im je poznavanje EU fondova već bilo, takoreći, u malom prstu, to im je bio jedini logični odabir usmjerenja tvrtke. Osim toga, znale su da razdoblje od 2016. do 2020. godine otvara velike mogućnosti raspisivanja brojnih natječaja koje bi financirala Europska unija te kako sve veći broj poduzetnika i udruga to vidi kao jedini mogući način svog opstanka.

Tako je nastao Key Consulting, konzultantska tvrtka specijalizirana za područje europskih fondova,  nacionalnih potpora, poslovnog savjetovanja, planiranja i upravljanja te savjetovanja u svezi s financiranjem.

Izrađuju dokumentaciju za prijavu na natječaje za dodjelu bespovratnih sredstava iz nacionalnih i europskih fondova, rade implementaciju odobrenih projekata, provode javnu nabavu, izrađuju poslovne planove i investicijske studije, studije izvedivosti te strateške i razvojne dokumente, ali i drže edukacije i predavanja.

Informatizacijom do uspjeha

No, nešto ih razlikuje od ostalih konzultantskih tvrtki a to je, prije svega, odnos prema klijentima.

“Mislim da se naša tvrtka razlikuje od ostalih po dodanoj vrijednosti koju pružamo našim klijentima – pomažemo, sugeriramo, često smo knjigovođe i projektanti, ali prije svega pokušavamo biti prijatelji. S većinom klijenata provedemo više projekata te nas nerijetko kontaktiraju i za druge savjete vezane uz njihovo poslovanje. Ne radimo razliku između njih, svima se posvećujemo na jednak način i pristupamo s jednakom važnošću”, pojašnjava nam Katarina.

Također su obje  vrlo svjesne činjenice da su danas društvene mreže vrelo informacija kojima se često prvim pristupa pa veliku pažnju posvećuju i vizualizaciji i prisutnosti na internetu te društvenim mrežama prateći i redovito objavljujući novosti i natječaje vezane uz potpore i poticaje na nacionalnoj i europskoj razini.

Key Consulting

“Želimo da kad netko dođe na našu internetsku stranicu da na njoj pronađe sve informacije o uvjetima potrebnim za prijavu bez obzira na to hoće li kasnije ugovoriti nas ili nekog drugog konzultanta. To nam je bio jedan od ciljeva koje smo si zadale na početku analizirajući internetske stranice konkurencije i od toga ne odustajemo”, govori nam Kristina.

Zato danas surađuju s velikim brojem klijenata.

“Naše dosadašnje šaroliko iskustvo obuhvaća proizvodne i uslužne djelatnosti, ulaganja u informacijsko-komunikacijsku tehnologiju, ulaganja u javnu infrastrukturu, poljoprivredne djelatnosti, ribarstvo, ulaganja u turističke djelatnosti, programi rada i projekti civilnih društva u području kulture i socijale”, pojašnjava nam Katarina.

No, nije uvijek sve teklo glatko kao danas.

Izmjena vlasti i pravila obilježile početak poslovanja

Key Consulting otvoren je prije dvije godine, a u tom su se periodu na hrvatskoj političkoj sceni izmijenile dvije vlade, što je utjecalo i na njihovo poslovanje.

“Izbori u studenome 2015. godine, pa potom u rujnu 2016. godine izravno su utjecali na naše poslovanje jer veliki broj natječaja, pogotovo u 2015. godini, nije objavljen sukladno planiranom indikativnom planu ili nije uopće objavljen”, prisjeća se Katarina.

Osim toga, pravila onih objavljenih natječaja stalno su se izmjenjivala.

“Klijenata je bilo, ali nije bilo natječaja na koje bi kandidirali njihove projektne ideje, a nesređena i promjenjiva situacija u uvjetima natječaja u najavi onemogućavala je planiranje i ranije ugovaranje klijenata, no uspjele smo. Cijelo to vrijeme bile smo sigurne da će doći naš tren, a mislim da su svi ostali oko nas bili skeptični”, kaže Kristina koja je iznimno ponosna na svoju poslovnu partnericu i sebe što ni u tim trenucima nisu odustajale.

Pomoć obitelji i multitasking

Ne samo da su se morale nositi s hrvatskim zamršenim zakonodavstvom, nego su obje u vrijeme pokretanja vlastite tvrtke imale vrlo malenu djecu. Klijenti nisu nikada osjetili da im se ne posvećuje dovoljno pažnje ili da nešto nije odrađeno zbog toga što su majke male djece. Sve to, kako kažu Katarina i Kristina, ne bi bilo moguće bez podrške njihovih bližnjih, posebno kad je u sve to uključeno i bavljenje turizmom i poljoprivrednim gospodarstvom, kao u Katarininom slučaju.

“Dizanje u ranim jutarnjim satima dok još svi ostali spavaju postala mi je skoro pa rutina. Suprug uvijek uskače, sudjeluje u svakodnevnim obavezama i pazi na dijete kada opet navečer moram sjesti za računalo. Nerijetko uskače i baka. Osim toga, vrlo je važno imati i podršku na poslu, a kako i Kristina ima malo dijete, jako se dobro razumijemo i pružamo si međusobnu potporu”, ističe Katarina.

Sa svime se time slaže i Kristina kojoj je usklađivanje poduzetništva i majčinstva također svakodnevni izazov koji joj uspijeva zahvaljujući podršci okoline.

“Na poslu nastojim biti maksimalno efikasna kako bih vrijeme kada sam kod kuće mogla posvetiti sinu, ali to je poprilično teško jer često ima situacija, upita i poziva koje je potrebno riješiti baš popodne. No, to nastojim riješiti uz pomoć multitaskinga tako da, primjerice, iz parka odgovaram na mailove, ali tako da sin to ni ne primijeti. Kada se bliže rokovi, s čuvanjem uskaču bake, suprug, šogorica, pa čak i susjedi, no mali se ne buni”, kaže nam Kristina kroz smijeh.

Promišljen poslovni plan dovodi klijente iz cijele Hrvatske

Svakodnevna predanost poslu i slaganje prioriteta doveli su ih do pozicije jedne od najcjenjenijih novih konzultantskih tvrtki makar nisu smješteni u Zagrebu.

Zagreb  je poznat po svojoj centralizaciji, odnosno velikom kapacitetu najboljih tvrtki na jednom mjestu koje nerijetko ciljano otvaraju svoje urede upravo na zagrebačkim adresama kako bi privukle što veći broj klijenata, Katarina i Kristina to nikad nisu smatrale problemom. Danas žive u malim mjestima u blizini Poreča, a bez obzira na to, njihovi su klijenti iz područja cijele Hrvatske.

Obje vjeruju da je njihova prepoznatljivost diljem Hrvatske velikim dijelom i zasluga pomno osmišljenog vizualnog identiteta i marketinga, dakako, u kombinaciji s predanošću klijentima i vrhunskim ostvarenim rezultatima.

“Na dnevnoj bazi punimo sadržaj naše internetske stranice, pazimo na ključne riječi i upute koje smo dobile od naših programera i zahvaljujući tome danas ostvarujemo rezultate. Dnevno nas zove i po nekoliko klijenata iz cijele Hrvatske pa se znamo našaliti kako nam je na naplatu došao sav naš trud oko internetske stranice”, kaže nam Kristina kroz smijeh.

Uspješni projekti kao motivator

Dok prianjaju svakom novom dobivenom angažmanu te surađuju s klijentima koji se bave, primjerice,  poljoprivredom što pak uključuje mehanizaciju i strojeve, nikada se, kako kažu, nisu osjećale drugačijima jer su žene. Kada je to potrebno, klijenti im sve pojasne i nikada se do sada nisu srele s neugodnim situacijama.

Štoviše, vjeruju da klijenti prepoznaju njihovu energiju pa im i zato daju priliku za suradnju. Takvi zadovoljni klijenti ono su što ih pokreće.

“U svakodnevnom radu vodim se vizijom poduzeća, a to je pružati kvalitetne usluge koje će nadmašiti očekivanja naših klijenata. Uvijek vodimo računa i o ponašanju unutar poduzeća, kao i o ponašanju prema klijentima, potičemo suradnju i dijeljenje znanja, a kada nam netko dođe po preporuci drugih zadovoljnih klijenata, to nas uvijek posebno razveseli”, kaže nam Kristina.

Njezino mišljenje dijeli i Katarina, koja pak posebnim izazovom smatra ulaženje u ulogu nečijeg biznisa.

“Radi se o tome da se uživite u nečiji posao, da ga proučite do detalja razgovarajući sa stručnjakom, postavljajući pitanja, pretraživanjem interneta i slično, da ga shvatite i razmišljate kao vaš klijent. Na taj način, kombinirajući navedeno s našim projektnim znanjima i vještinama dobivamo kvalitetne projekte i zadovoljne klijente. Zadovoljstvo klijenata i, naravno, uspješno ocijenjeni i provedeni projekti ono su što me pokreće“, kaže Katarina.

U planu je širenje

S obzirom kako trenutno njihova tvrtka proživljava svoje najplodonosnije razdoblje, ove karizmatične ekonomistice imaju velike planove za budućnost. Planiraju proširiti broj zaposlenika, ali i broj usluga.

“U budućnosti se namjeravamo nastaviti baviti savjetovanjem vezanim uz povlačenje bespovratnih sredstava iz europskih fondova, ali nam je također cilj razviti dodatne usluge kojima više ne bi toliko ovisili o dugačkom razdoblju ocjenjivanja projektnih prijava. Namjeravamo se kontinuirano dodatno educirati kako bi našim klijentima pružili što kvalitetniju uslugu”, zaključuju Katarina i Kristina.

Foto: privatna arhiva Kristine Radolović i Katarine Vojnović

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -