Krizi usprkos, nakon otkaza pokreće svoj biznis

Nakon što je ostala bez posla, Danijela Čavlović nije sjedila skrštenih ruku, čekajući da joj posao padne s neba.
Odlučila ga je stvoriti za sebe.

Svoju priliku našla u tome što, bar dosad, u glavnom gradu nije postojao nijedan pravno registriran privatni smještaj koji gostima nudi i uslugu doručka. Uz pomoć i podršku obitelji, odlučila je pokušati ju iskoristiti.

Projekt je dobio ime pod Kairosu, grčkom bogu sreće, zato što – uvjerena je Danijela – sreća prati hrabre.

Uz smještaj i hranu, gostima će nuditi najam bicikala, pranje i glačanje rublja, svakodnevno pospremati sobe… U ponudi će biti i puni pansion, kao i najam cijelog objekta.

Kako je došla na ideju? Zašto baš turizam? Zašto baš B&B? Zašto baš vlastiti posao u krizi?

Nakon što sam u Vipnetu prije godinu dana ostala zbog posla – zbog restrukturiranja, kompanija otpustila 130 ljudi – postavila sam si pitanje: “Što sad?”

Iako sam novinarka po struci, nisam imala preveliku želju da se vratim u branšu, zato što znam u kojim uvjetima kolege danas rade.

Da bi se nastavila baviti odnosima s javnošću, mogla sam birati. Ili ću raditi u nekoj drugoj korporaciji (što mi se i nije činilo naročito privlačnim jer su korporacije veliki brodovi koji se jako sporo pomiču, a ja, kad imam ideju, tražim načine kako da ju što brže realiziram) ili pak u PR agenciji.

To sam isprobala i zahvalna sam na iskustvu koje sam dobila radeći istovremeno za nekoliko velikih klijenata, ali priželjkivala sam nešto mirniji posao.

Već dan nakon otkaza, u kreativnom brainstormingu sa suprugom i bratom rodila se ideja da pokrenemo hostel u našem stanu u Vlaškoj ulici.

Turizam je jedna od rijetkih grana koja u ovoj zemlji bilježi značajniji rast, pa smo odlučili probati. Nakon što smo stavili prve brojke na papir, uvidjeli smo da je hostel znatno skuplja i zahtjevnija investicija jer bi trebali probijati izlaz na Vlašku ulicu.

Hostel, naime, mora biti samostalni objekt, a kako je zgrada zaštićeni spomenik kulture, potrebne su suglasnosti suvlasnika, konzervatora i drugih gradskih institucija), pa smo odlučili preurediti stan takav kakav jest.

Svakoj smo sobi dodali kupaonicu i našu staru kuhinju pretvorili u zajedničku prostoriju gdje ćemo gostima posluživati doručak. Tako je nastala usluga noćenje s doručkom u privatnom smještaju ili, na engleskom, bed&breakfast.

Krize se ne bojim jer vjerujem da uvijek ima prostora za dobre ideje i kvalitetnu uslugu. Uvjerila sam se da me velika i moćna korporacija ne može ništa bolje štititi nego li ja samu sebe.

S gotovo 20 godina iskustva u novinarstvu i PR-u, imam puno alata u rukama i znam da nemam što izgubiti.

Pripreme su trajale godinu dana. Koliko je trebalo za fizički dio posla, a koliko za administrativni?

Uređenje stana je trajalo pola godine, dok administrativni dio traje punih godinu dana i, na žalost, još nije gotov. Ovih dana čekamo komisiju za minimalne tehničke uvjete, koja nam treba izdati dozvolu za rad.

Što se pokazalo kao najzahtjevniji, a što kao najzabavniji dio posla?

Administracija je svakako najzahtjevniji dio posla jer se tumačenje zakona i pravilnika razlikuje od institucije do institucije. Taman kad mislite da ste sve prikupili, morate donijeti još nešto.

Ona situacija iz vica kad vas žena na šalteru traži da ispunite FTJP obrazac (fali ti jedan papir) u našoj je zemlji itekako istinita.

E-uprava nema prevelikog smisla jer ako u neku od gradskih službi donesete dokument koji ste isprintali sa službene web stranice ministarstva ili gruntovnice, to vam uglavnom neće valjati jer morate imati ovjerenu verziju za koju ste platili 20, 50 ili 150 kn biljega.

Najzabavniji dio posla je realizacija ideje i njena prilagodba na terenu ovisno od situacije. Prvotna ideja se modificirala svakodnevno jer tek kada nešto napraviš, možeš uvidjeti da li to ima nekog smisla ili je treba mijenjati.

Koliko vas ukupno sudjeluje u projektu? Koliko će biti stalno, a koliko povremeno zaposlenih?

Uz mene, u Studiju Kairos će, za početak, biti zaposlene voditeljica komunikacija i domaćica koja će se brinuti oko doručka i da prostor savršeno blista svakog dana. Brat, suprug i otac će se brinuti oko nabave, prijevoza gostiju, iznajmljivanja bicikala i sličnih poslova.

Kako ste financirali projekt?

Projekt sam financirala dijelom vlastitim sredstvima i dijelom kreditom Hrvatske banke za obnovu i razvoj koji sam dobila po vrlo povoljnim uvjetima po programu “Žene poduzetnice”.

HBOR je prepoznao projekt i odobrenje sredstava je teklo relativno glatko. Pri tome mislim da je od predaje poslovnog plana do isplate proteklo tri mjeseca, što je vrlo dobar rezultat obzirom da znam kako su neki prikupljali dokumentaciju i dulje od godinu dana.

Što sada smatrate najvećim izazovom?

Vratiti svakog gosta koji nas posjeti

Kakav će biti Kairos za pet godina?

Prepoznatljiv lider u b&b ponudi Zagreba i atraktivni turistički brend koji će doprinjeti promociji grada van granica Hrvatske.

Što biste preporučili nekome tko želi krenuti tvojim stopama?

Ne odustajte od svojih snova ni onda kada je najteže jer će zadovoljstvo biti veće kad stignete do cilja!

 

www.novcanik.hr

Foto: privatna arhiva Danijele Čavlović

 

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

1 KOMENTAR

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više