Kako ‘natjerati’ muškarce na obavljanje kućanskih poslova? Aplikacijom!

Španjolska vlada se nada poticanju muškaraca da više doprinesu u kućanskim poslovima razvijanjem besplatne aplikacije koja će bilježiti koliko vremena svaki član kućanstva ili obitelji provodi na kućanskim poslovima, piše The Guardian.

Kućanski poslovi, aplikacija kao alat za ravnopravnost

Španjolska državna tajnica za ravnopravnost, Ángela Rodríguez, rekla je da je cilj osvijestiti nevidljivi “mentalni teret” koji pretežito nose žene kada je riječ o kućanskim poslovima. Naime, istraživanje španjolskog Nacionalnog statističkog instituta pokazalo je da 45,9% žena obavlja većinu kućanskih poslova, u usporedbi s samo 14,7% muškaraca.

“Smatramo da je ovo vježba koja se može koristiti kod kuće kako bi se poslovi podijelili između sinova, kćeri, očeva, majki, ili između cimera ili životnih partnera, jer je podjela tih zadataka ponekad neravnomjerna” rekla je Rodríguez Odboru UN-a za eliminaciju diskriminacije žena.

Aplikacija će služiti da istakne sve nevidljive poslove potrebne za nesmetano funkcioniranje doma. Dakle, iako sređivanje kuhinje može trajati 20 minuta, to ovisi o tome je li se netko sjetio kupiti sredstvo za pranje posuđa i je li planirao popis za kupnju, upozorila je političarka.


Pročitajte više: Kakav su emocionalni teret kućanski poslovi?


Eurostat: žene obavljaju najviše kućanskih poslova

Izvještaj Svjetskog ekonomskog foruma o globalnoj ravnopravnosti spolova za 2023. godinu otkriva da je ukupni globalni rodni jaz zatvoren za 68,4%, ali će po trenutnoj brzini napretka trebati još 131 godina da se postigne potpuna jednakost.

Europa i dalje zauzima prvo mjesto kada je riječ o napretku u rodnoj ravnopravnosti. Kako smo ranije pisali, nijedna zemlja još nije postigla potpunu ravnopravnost spolova, iako je devet najbolje rangiranih zemalja (Island, Norveška, Finska, Novi Zeland, Švedska, Njemačka, Nikaragva, Namibija i Litva) zatvorilo najmanje 80% svojih razlika.

Kućanski poslovi jedan su od faktora koji utječe na rodnu ravnopravnost. Žene i dalje obavljaju većinu kućanskih poslova, neovisno o tomu jesu li kućanice ili zaposlene. Kako je 2019. izvijestio Eurostat (svježi podaci očekuju se u 2024.), žene su više uključene u brigu za kućanstvo i obitelj, uključujući kućanske poslove kao vrstu neplaćenog rada.


Pročitajte više: Hrvati na europskom dnu po odgoju djece i kućanskim poslovima


Muškarac s peglom u ruci? Rijetka pojava…

Kako je istražio Eurostat, vrijeme provedeno na kućanskim i obiteljskim poslovima za varira između 3 i 4 sata dnevno u prosjeku. Žene su znatno više uključene od muškaraca u svim zemljama. Rodni jaz je najveći u Turskoj (3 sata i 16 minuta više za žene nego za muškarce), Italiji (2 sata i 47 minuta) i Grčkoj (2 sata i 21 minuta), a najmanji je u Norveškoj (47 minuta), Nizozemskoj (1 sat i 2 minute), Finskoj (1 sat i 9 minuta) i Francuskoj (1 sat i 11 minuta).

Kada je riječ o tipičnim kućanskim aktivnostima poput čišćenja doma, upravljanja hranom, glačanja i pranja rublja, stopa sudjelovanja žena sustavno je viša od one muškaraca. Upravljanje hranom je kućanska aktivnost koju najčešće obavljaju i muškarci i žene, dok se glačanjem gotovo isključivo bave žene. U 14 od 18 europskih zemalja stopa sudjelovanja muškaraca u glačanju je ispod 2%, a u devet zemalja stopa sudjelovanja muškaraca u pranju rublja je ispod 3%.

Muškarci i žene su relativno jednako uključeni u kupovinu i usluge, s blagom prevalencijom žena. Skrb o djeci je aktivnost koju obavljaju i muškarci i žene – no ovisno od aktivnosti do aktivnosti. Skrb o djeci koja uključuje fizičku njegu, nadzor, pratnju djeteta, na primjer, češća je među ženama nego među muškarcima. Muškarci i žene, međutim, sudjeluju gotovo jednako u aktivnostima skrbi o djeci kao što su podučavanje, čitanje, igra ili razgovor s djetetom.


Pročitajte više: Vi niste njegova kućna pomoćnica, evo kako se postaviti u podjeli kućanskih poslova


(Ne)ravnopravnosti učimo i djecu

Hoće li u budućnosti biti bolje? Teško je predvidjeti. No podatci pokazuju da se ovako tradicionalnoj raspodjeli kućanskih poslova i dalje uči djecu.anketi EIS-a se ispostavilo da se djevojčice češće uči pripremati obroke nego dječake (54,6%), čistiti kuću (67,78%) i prati rublje (52,72%).

Ipak, gotovo polovica ispitanika izjavila da je normalno da muškarci brinu o kućanstvu, djeci i starijim osobama. Istovremeno, nešto više od trećine njih izjavilo je da bi preuzeli ovakve poslove samo ako im je partnerica bolesna.

Kako stoji Hrvatska?

Novijih istraživanja i podataka o raspodjeli brige o kućanstvu i djeci u Hrvatskoj nema, najsvježiji su oni iz 2018. Tad je Hrvatska smještena na samo dno Europe.

Kako smo tada pisali, u Hrvatskoj samo 54% muškaraca u odrasloj dobi od 25 do 49 godina svakodnevno sudjeluje u brizi o djeci. Lošiji rezultat zabilježila je samo Grčka s jednim postotkom manje.

Ništa bolji Hrvati nisu niti kada je riječ o kuhanju i kućanskim poslovima. Statistički podaci pokazuju da u svakodnevnom kuhanju i obavljanju kućanskih poslova muškarci u Hrvatskoj sudjeluju u postotku od samo 12 posto.

Tek je za vidjeti hoće li španjolska aplikacija ‘uroditi plodom’. Ako bude od koristi, istim primjerom mogla bi se povesti i Hrvatska.

Foto: Canva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

žensko vodstvo u državnim institucijama

Kako žene vode u državnim institucijama? Doznajte od njih samih

U državnim institucijama žene nisu često na visokim pozicijama, ali kad jesu, ističu se svojim specifičnim voditeljskim vještinama. U čemu se...
- Advertisment -