‘Kako pregovarati u nabavi kamenoloma bez tehničkog znanja? Zna Sunčica Draganić’

Može li žena s netehničkom pozadinom uspjeti u tehničkoj struci? Sunčica Draganić smatra da itekako može, a i ona sama je primjer za to. Draganić radi u Kufner Grupi kao direktorica nabave. Core biznis ove tvrtke su kamenolomi te se primarno bave  proizvodnjom i prodajom kamenih materijala. Osim toga bave se gradnjom i održavanjem željezničke infrastrukture, proizvodnjom izolacijskih materijala te imaju podružnicu koja služi za interne usluge prijevoza.

Iako se po  strukturi poslova može vidjeti da je riječ o muškoj industriji, u Kufner Grupi nastoje uključiti što više žena. U tvrtki je trenutno 17 posto žena no težnja je da se taj postotak čim više poveća kako u srednjem i visokom menadžmentu tako i u inženjerskim ulogama. U samom vrhu tvrtke od 13 direktora njih 5 su žene.

Žene sve više dolaze u tradicionalno muška područja

Pitanje koje se Draganić često pitala na početku svoje karijere bilo je ono s početka ove priče – može li žena s netehničkom pozadinom uspjeti u tehničkoj struci? Svojim iskustvom sama tome može posvjedočiti. Danas žene preuzimaju sve više rukovodećih uloga te je njihov udio rapidno narastao u odnosu na prije samo 10 godina, govori direktorica nabave. U današnje vrijeme, osim u tradicionalno ženskim područjima poput HR-a, poslovne administracije, računovodstva i financija, rukovodeće funkcije žena šire se i na “muška područja”. Tako možemo vidjeti članice i predsjednice uprava, direktorice društava i prodaje, voditeljice skladišta…

“Raznolikost je ta koja je ključni faktor u cijeloj priči i mnoge tvrtke počinju tu raznolikost primjenjivati jer shvaćaju da je to ključ uspjeha. Naravno da je svaki kotačić bitan no sve češće se otvaraju vrata ženama u menadžerskom svijetu upravo zato što se prepoznaju prednosti ženskih vještina”.

Ženske vještine su, kaže, kreativnost, analitičnost, komunikacija te meke vještine. Timski rad je, također neophodan. Poručuje ženama iz netehničkih struka koje su igrom slučaja završile u tehničkoj branši da je važno graditi mostove s tehničkim stručnjacima te učiti od njih. No ističe da je važno podijeliti i svoja znanja i iskustva i u obrnutom smjeru jer “imamo i mi mnoge stvari u kojima smo izvrsne i sigurno možemo i mi njih nešto konkretno naučiti”.


Pročitajte više: Životni i poslovni partneri: Poduzetnica razmišljala o promjeni prezimena da ih shvate ozbiljno


Vještine pregovaranja ne služe samo za postizanje najnižih cijena

Veliku važnost Draganić daje vještinama pregovaranja koje se najčešće povezuju s nabavom i prodajom. Pregovaranje nije samo alat, ističe. To je način na koji gradimo i jačamo svoje samopouzdanje. Vještine pregovaranja stječemo u ranom djetinjstvu. Djeca su, navodi, izvrsni pregovarači, neki i bolji nego odrasli. Točno znaju na koji način će nešto dobiti.

“Moj 14-godišnji sin, koji kao i svi njegovi vršnjaci voli igrati igrice što ja naravno ne želim, dolazi jedan dan i nabraja što je sve napravio: pospremio je sobu, napravio je zadaću, referat, šetao je psa, objesio je veš….  I onda je došlo pitanje ‘čuj, ja se sad mogu odmoriti malo uz igrice sat-dva?’”

I tko bi ga odbio? Može, naravno da može. Njezin je sin znao: “ako ja nešto dam, onda mogu očekivati da ću dobiti nešto zauzvrat, ako ne napravim, onda je to upitno”. To je dio koji je obvezan u vještinama pregovaranja, smatra Draganić.

Kufner Grupa direktorica nabave

Uvijek dajte nešto sebe i dobit ćete nešto zauzvrat

Često susreće kolege koji obavljaju poslove nabave koji se fokusiraju na pregovaranje isključivo samo o cijeni. Najbolja, najniža cijena i nikad nije dovoljno nisko, uvijek može niže.

To je potpuni krivi stav jer vi morate nešto dati da biste nešto dobili. Covid nas je sve naučio, a pogotovo one koji imaju doticaj s nabavom, da su partnerski odnosi u današnje vrijeme gotovo jednako važni kao i postizanje najpovoljnije cijene. Ne treba zatvoriti vrata dobavljaču koji je danas možda najskuplja opcija. Možda će baš sutra taj dobavljač biti jedini koji će spasiti vaš biznis. Stoga treba njegovati partnerske odnose.

Svim ženama poručuje da prihvate izazov. Svaka žena može uspjeti bez obzira na struku.

“Nije važno u kojem odjelu sjedite ako imate želje, ambicije i ako želite uspjeti, vi to i možete. Zapamtite, za uspjeh su ključne vaše individualne sposobnosti, strast kojom sami sebe pokrećete, raznolikost i vještine pregovaranja.  Uvijek dajte nešto sebe i sigurno ćete dobiti natrag”.

Foto: Domagoj Bregant

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

Zašto se odupirete mirovini?

S povlačenjem predsjednika Joea Bidena (81) iz predsjedničke utrke, republikanski kandidat i bivši predsjednik Donald Trump (78) sada je najstarija osoba...
- Advertisment -