Probudite avanturista u sebi i uživajte u ljepotama Kurije Janković

Proljeće nekako samo po sebi probudi u čovjeku želju za putovanjem, istraživanjem i upoznavanjem novih ljudi, tradicija i običaja. Kada se ujutro probudimo i ugledamo rascvjetano stablo ispred kuće i zrake sunca, pobudi se u nama želja da cijeli dan ili vikend (ako smo te sreće) provedemo vani i zaboravimo na obaveze koje nas čekaju i ispunimo si dan boravkom u prirodi. Kurija Janković pruža sve to i još puno više!

Domaća jela koja vraćaju u djetinjstvo

Ova nekad ponosna stoljetna kurija, a danas hotel baština s četiri zvjezdice, smještena je u malom, mirnom i tipičnom slavonskom selu Kapela Dvor. Mjesto je to koje je udaljeno od Virovitice 7 kilometara, a vožnja do njega prođe uistinu brzo jer je na putu toliko prirodnih ljepota, seoskih domaćinstava i domaćih životinja koje okupiraju svu vašu pažnju.

Kako bismo vam skratili vrijeme planiranja aktivnosti, predložit ćemo par ideja. Vikend odmor u Kuriji Janković se doista može pretvoriti u odmor iz snova. Nakon provedene noći u ovoj stoljetnici slijedi konzumacija doručka, koji je kao u svakom pravom seoskom domaćinstvu, bogat domaćim proizvodima. Svoje mjesto na švedskom stolu pronašla je tako domaća kobasica, domaći kulen i domaća svinjska mast koja nas podsjeća na djetinjstvo kada smo ju u pauzama između igara mazali na domaći kruh i posipali crvenom paprikom.

Za svakoga ponešto

Nakon doručka, vrijeme je za obilazak. Najbolji suputnik na ovakvim putovanjima svakako je bicikl. Ne morate nositi svoj, u Kuriji ih ima dovoljno za iznajmiti od običnih do električnih – izbor je na vama. Pravi je gušt zaputiti se označenim stazama uz rijeku Dravu, te upijati njezine ljepote, zastati i popričati s lokalnim stanovništvom i saznati nešto o njihovom životu i običajima.

kurija janković

Za one koji ipak vole duge šetnje i obiteljska druženja na otvorenom, tu je Park prirode Papuk. Staze popraćene uzbrdicom i nizbrdicom pravi su izazov za pješake, bicikliste i planinare.

Rijeka Drava najveća je i najbogatija ribolovna voda na području Virovitičko-podravske županije. U stotinjak kilometara svog toka ovim područjem Drava nudi gotovo bezbroj mjesta za uspješan ribolov. Kao osobito ribolovno područje ističe se područje Križnice u blizini Pitomače, gdje se susreću stari i novi tok rijeke Drave. Uz Dravu postoje mnoge bare, jezera, limani i jame kao ostaci njenog starog korita.

kurija janković

Ako ti savršen odmor ipak predstavlja boravak u wellness centru, imamo i za to preporuku. Na samo 10 kilometara od Kurije Janković, u mađarskom gradu Barcs nalazi se wellness i spa oaza mira idealna za opuštanje. Unutarnji i vanjski bazeni, parna kupelj, masaže i saune samo su dio onoga što sve možeš iskusiti i sretan i zadovoljan se vratiti u hotel.

Uživajte u bogatoj kulturno-povijesnoj baštini

Ovaj kraj ima bogatu kulturno-povijesnu baštinu koju svakako treba bez dileme upoznati i posjetiti. U centru Virovitice nalazi se dvorac Pejačević koji se trenutno renovira, a kad se radovi završe, bit će to prava bombonjera u srcu grada! Crkva Sv. Lovre u Crkvarima, crkva Sv. Petra u Čađavici, manastir s crkvom Sv. Nikole pokraj Duzluka i crkva Pohoda Bl. Djevice Marije u Voćinu potječu iz 15. stoljeća i predstavljaju izvanredne primjere sakralne arhitekture iz perioda prije turskih osvajanja.

Posebno mjesto u turističkoj ponudi ovog kraja zauzima gastronomska ponuda. Domaća, tradicionalna jela se mogu kušati u restoranu Višnjica, u restoranu Zlatni klas Otrovanec i Ribička klet. Jela spravljena po posebnoj recepturi i po uzoru na naše bake, pobudit će u vama sva osjetila!

Ovaj kraj uistinu vrvi zanimljivostima koje jedva čekaju da budu otkrivene. Usudi se i kreni u avanturu istraživanja. Kurija Janković jedva čeka da upozna nove goste.

Sve WiA članice ostvaruju 10% popusta na usluge noćenja do 31.12.2019.

Foto i tekst: Kurija Janković

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

učenje novih vještina

Učenje nove vještine lakše je uz Googleovo pravilo 20%

Planeri, kalendari, samoljepljivi papirići s popisanim obvezama... Nekad nam se čini da bez njih ne bismo znali „tko nam glavu nosi“....
- Advertisment -