Kvalitetna ženska prijateljstva i druženja produljuju život

Vjerujem da ne postoji žena koja nije uživala u opuštajućem i zabavnom druženju s prijateljicama, zajedničkim izlascima, šopingu, putovanjima, izletima ili makar u običnom telefonskom čavrljanju.

Užitak ovakvih druženja sigurno će utjecati na raspoloženje i kvalitetu života svake žene. Nema ništa ljepše kad svoje životne uspjehe možete podijeliti s najboljom prijateljicom, povjeriti se kad imate problem ili jednostavno uživati u zajedničkim hobijima ili interesima.

Ženska prijateljstva su spiritualna i skoro pa romantična

No, osim te dobrobiti, znanstvena istraživanja sugeriraju da prijateljstva među ženama imaju i vrlo pozitivan utjecaj na zdravstveno stanje. Druženje s prijateljicama može vam sniziti rizik od ozbiljnih bolesti poput dijabetesa, karcinoma i brojnih drugih kroničkih bolesti, što vam u konačnici može produljiti život.

U nedavno objavljenom TED Talk-u s Jane Fondom, njezina najbolja prijateljica Lily Tomlin, žensko je prijateljstvo opisala kao duboko spiritualno i skoro pa romantično.

Prema nedavnoj studiji PLOS ONE razlog tomu je činjenica što žene preferiraju i uspostavljaju manji krug intimnijih prijateljstava. Do sličnih zaključaka na tu temu došlo je i Hormones and Behavior istraživanje koje poručuje je da uska prijateljska povezanost među studenticama povećava razinu progesterona što može rezultirati njihovom spremnošću da se žrtvuju jedna za drugu.

Slavna hollywoodska glumica Jane Fonda navodi istraživanje landmark 2002 UCLA study prema kojem žene u stresnim situacijama itekako trebaju prijateljicu, za razliku od muškaraca koji na stres regiraju bijegom ili pak zauzimaju borbeni stav. Ova je studija, kako kaže Fonda, tu tezu potkrijepila činjenicom da se kod žena u stresnim situacijama oslobađa hormon oksitocin ili kako ga nazivaju hormon ljubavi, koji potiče druželjubivost.

Dakle, kako sugerira navedeno istraživanje, druženje i prijateljstvo , smanjit će efekte stresa te na taj način smanjiti rizik od mogućnosti oboljenja.

Iako znanstvenici smatraju da izloženost stresu u organizmu može dovesti do upalnog stanja te na taj način potaknuti pojačanu borbu stanica protiv bakterija i drugih stranih tijela, što je dobro, ali ipak dugotrajna izloženost stresu i tzv. upalnom stanju, može dovesti do srčanih oboljenja, dijabetesa i drugih kroničnih bolesti.

Nedavno istraživanje o karcinom dojke, također je došlo do zanimljivih zaključaka, prema kojima društveno izolirane žene oboljele od karcinoma dojke imaju čak 34 posto veći rizik od smrti u odnosu na oboljele žene koje imaju bogatiji društveni život. No, pri tome je važna komponenta kvalitete prijateljstava, pa tako žene s manjim krugom prijateljica i s manjom razinom podrške, imaju 61 posto veći rizik od smrti zbog ovog oboljenja, u odnosu na žene s istim krugom prijateljica, ali s višom razinom njihove podrške.

Foto: 123rf

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -