Za kvalitetno liderstvo nije bitna titula nego ponašanje!

Može li menadžer postati lider? Da, moguće je. Ponekad je potrebno samo biti čovjek i pomoći svojim zaposlenicima da ostvare svoj puni potencijal. Isključivo oslanjanje na tehnikalije neće motivirati zaposlenike – od vođa se danas zahtjeva i visok stupanj emocionalne inteligencije. Liderstvo zahtjeva slušanje, suradnju i povezivanje s timom, a za to su potrebne poniznost, autentičnost i empatija.

Povezano:

Najveća ostavština koju lider iza sebe može ostaviti su osobe kojima je pomogao da i sami postanu vođe.

U današnje je vrijeme, nažalost, na visokim pozicijama previše je ljudi koji zloupotrebljavaju svoje ovlasti. Zbog toga dobri zaposlenici nerijetko napuštaju posao. Donosimo 5 karakteristika pravih, inspirativnih lidera.

Integritet i autentičnost

Pravi vođe su iskreni prema zaposlenicima, čak i ako se to ponekad ne sviđa upravljačkom vrhu. Oni preuzimaju odgovornost za svoj tim jer znaju da bi poštovanje trebalo biti obostrano.

Poniznost

Pravi vođe uvijek nastoje odraditi svoj posao i pomoći koliko mogu, i ne očekuju da drugi to naprave za njih. Poniznost ih čini pristupačnijima i omogućuje im stvaranje okruženja otvorene komunikacije, u kojemu dobivaju učinkovitije povratne informacije.

Empatija

Suosjećanje igra ključnu ulogu u distinkciji dobrog i lošeg vođe. Empatija pomaže ljudima da razvijaju oštroumnost i omogućuje vođama da uspostave i održe kvalitetnije odnose sa zaposlenicima. Lider koji posjeduje ovu odliku uglavnom je cjenjeniji među zaposlenicima jer oni uviđaju da mu je važna i njihova dobrobit.

Komunikacijske vještine

Sjajni vođe znaju komunicirati svoju viziju na način koji motivira njihov tim. Oni će biti spremni saslušati vas i neće donositi ishitrene odluke jer posjeduju visoku razinu emocionalne inteligencije.

Dobar vođa je motivator

Dobrom vođi nije potrebna titula kako bi naveo zaposlenike da odrade nužne zadatke. Rečenice kao što su “odlično ste odradili posao”, “vjerujem vašoj procjeni” ili “najbolji ste” dio su njegovog vokabulara. Kada zaposlenici znaju da će netko cijeniti njihov rad, veća je šansa da će ga odraditi kvalitetnije. I atmosfera na poslu svima će biti puno bolja!

Istraživanja su pokazala da liderstvo s vizijom i svrhom daje bolje rezultate, kao i sretnije i angažiranije zaposlenike. Ako želimo da zaposlenici osjećaju predanost organizaciji, moramo pokazati da ih poštujemo i cijenimo. Želite li imati trajan pozitivan utjecaj – nemojte šefovati, budite vođa!

Foto: Unsplash

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

plave vrećice

Godina dana ZG vrećica. Evo kako uštedjeti na ‘plavim vrećicama’

Već je godinu dana prošlo otkako je u Zagrebu na snagu stupilo obvezno odvajanje miješanog komunalnog otpada u ZG vrećice. Ovo...
- Advertisment -