Lana Velimirović Vukalović u prvoj godini premašila svoj ambiciozni plan i reformirala varaždinsko Pučko otvoreno učilište u važan faktor poduzetničke aktivnosti

Već nakon jedne godine mandata Lane Velimirović Vukalović, ravnateljice Pučkog otvorenog učilišta Varaždin, obrazovna i poduzetnička scena u ovom povijesnom gradu doživljava svoju renesansu. Zašto su bile nužne temeljne promjene i hoće li Varaždin postati obavezna postaja za eksperte otkrila nam je u razgovoru.

Iz državnog u privatni sektor

Poslovni je put Lane Velimirović Vukalović sve samo ne – predvidljiv. Nakon završene Jezične gimnazije u Varaždinu upisala je Filozofski fakultet u Zagrebu, gdje je studirala njemački i francuski jezik i književnost. Tijekom studija se aktivno bavila prevođenjem, a diplomski rad na francuskom jeziku pripremala je na Sveučilištu Sorbonne u Parizu.

Svoju karijeru započela je kao sudski tumač u odvjetničkom društvu, ali ambicija je prevladala pa je rad nastavila u državnom sektoru, točnije u Agenciji za zaštitu osobnih podataka. Upravo na temu elektroničkih komunikacija i zaštite privatnosti naposljetku je i magistrirala na specijalističkom poslijediplomskom studiju u Varšavi.

Daljnje iskustvo u državnom sektoru stekla je u Uredu za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade Republike Hrvatse, gdje je radila na nacionalnim strategijama te je koordinirala radnu grupu za integraciju stranaca u hrvatsko društvo. Uskoro je uslijedila promjena.

„Odlučila sam napustiti Vladin ured jer sam htjela isprobati nešto drugačije. U državnom, za razliku od privatnog sektora, nema mogućnosti za previše kreativnosti, a s druge strane postoje određeni limiti“, priča Lana.

Zbog ovakvih nedostataka odlučila je nastaviti karijeru u jednoj IT tvrtki, a zatim i u Njemačko-hrvatsko trgovinskoj i industrijskoj komori.

„Promijenila sam tri posla u četiri godine, a najvažnije mi je bilo osobno zadovoljstvo. Zatim sam se vratila u Varaždin.“

Nova era

Povratak u rodni grad Lani je donio nove izazove i veliku odgovornost. Pobijedila je na natječaju za novog ravnatelja Pučkog otvorenog učilišta Varaždin i u ovu ustanovu s dugom tradicijom unijela brojne uzbudljiv e promjene.

„Pučko otvoreno učilište Varaždin prošle je godine obilježilo sto godina postojanja, a ja i dalje u pučkim predavanjima vidim veliki potencijal. Cjeloživotno učenje ima ključnu ulogu u razvoju zajednice i pojedinca te je temelj kvalitete života pa ga je potrebno preobraziti u moderno obrazovanje“, ističe.

Djelovanje POU Varaždina bazira se na razvoju i unapređenju obrazovne djelatnosti kroz verificirane programe usavršavanja i osposobljavanja, ali i kroz neformalno obrazovanje svih dobnih skupina u obliku programa za unapređenje kvalitete života.

poticanje poduzetništva

„Nastavljamo s provođenjem verificiranih programa za usavršavanje za kojima postoji potreba, ali posvećeni smo i razvijanju novih modula koji su u skladu sa situacijom na tržištu. PUO treba ići u korak s vremenom i pružati znanja koja ljudima zaista trebaju.“

Upravo zato novi plan djelovanja varaždinskog Pučkog otvorenog učilišta, koji je započet s Laninim mandatom ravnateljice, uključuje i nove projekte poput Akademije za poduzetništvo.

Poticajno poduzetničko okruženje

Akademija za poduzetništvo pilot je projekt iz područja neformalnog obrazovanja koji je nedavno predstavljen na konferenciji Unconference, gdje je prepoznat kao značajna aktivnost koju su podržali i predstavnici Grada.

„Akademija za poduzetništvo nastala je iz istraživanja tržišta i razgovora, odnosno networkinga, koji su pokazali da postoji potreba za ovakvim programom koji djeluje shodno tržišnim i društvenim promjenama, a zasigurno ima i svoju budućnost“, govori Lana.

Predavači su poduzetnici primarno iz Varaždina, ali našem timu pridružili su se i stručnjaci iz Međimurja, ali i poznati zagrebački coacheri, poduzetnici, stručnjaci iz inozemstva, predsjednici uprava i još brojni drugi stručnjaci koji velikim iskustvom pridonose opsegu znanja polaznika.

„Već dugo se pitam zašto samo Zagreb živi. Upravo je stoga moj moto „neka Varaždin oživi“. Zato je misija ovog projekta istaknuti naše lokalne stručnjake i privući nove te od našeg Učilišta stvoriti referentno mjesto za obrazovanje odraslih i cjeloživotno obrazovanje.“

Osnovni, napredni i junior program tri su modela ove Akademije. Osnovni, odnosno basic program u 170 nastavnih sati, uz podršku Grada Varaždina, besplatno pruža osnovna znanja o poduzetništvu koja uključuju teme poput računovodstva, financiranja, upravljanja, poreza, financijskih izvješća, komunikacijskih vještina, prodaje, marketinga i zapošljavanja. S druge strane, napredni modul uči o sofisticiranijim izazovima u poduzetništvu, dok je junior modul nešto posve drugačije na domaćem tržištu edukacija.

„Junior program ove Akademije uključuje djecu i mlade u poduzetnički svijet i to na način da kroz zabavu i interakciju razvija njihove poduzetničke vještine poput kreativnosti, promišljanja i organizacije. Na ovaj projekt pažnju su počele obraćati i škole, koje nam se žele priključiti“, ponosno ističe.

Prema europskim načelima, poduzetništvo je sposobnost osobe da prepozna i iskoristi prilike te da ideje pretvori u stvarnost, a tu je kompetenciju nužno razvijati već od malih nogu. Statistike govore kako učenici i studenti koji su imali praktično poduzetničko iskustvo imaju tri do šest puta veću vjerojatnost da će pokrenuti vlastiti posao kasnije u životu od onih koji nisu imali poduzetničko obrazovanje. Upravo zato PUO Varaždin osmislilo je ovaj program koji postaje jedno specifično i vrijedno domaće mjesto koje će osigurati razvoj budućih poduzetnika.

Varaždinski potencijal

Projekt Akademije za poduzetništvo podržavaju brojne institucije poput Udruženja hrvatskih obrtnika Varaždin, koje je već iznijelo interes za izradu kurikuluma za obrtnike ili varaždinskog ogranka HZZ-a. Također, poseban partner ovog projekta je i Tehnološki park Varaždin.

„Tehnološki park prepoznao je vrijednost ovog programa i surađuje s nama u njegovoj provedbi. On je, uz Fakultet organizacije i informatike te Sveučilište Sjever, zaslužan za novu scenu ovoga grada te predstavlja vrlo važnu platformu za razvoj poduzetništva u Varaždinu“, kaže Lana.

Nastavak provedbe ovog, tek započetog novog plana djelovanja varaždinskog PUO-a uključuje i digitalizaciju procesa učenja.

„Ponosna sam na projekte koji su provedeni u mojoj prvoj godini mandata, ali nastavljamo dalje. Iduće godine naš je plan kupiti platformu za e-learning, kako bismo mogli održavati webinare u cijeloj Hrvatskoj, a u daljoj budućnosti i u inozemstvu. Želimo postati referentno mjesto gdje će ljudi rado doći učiti i predavati. Mislim da imamo taj potencijal, a prepoznatljivost ćemo postići inovativnošću i kvalitetom i tako postati moderno učilište koje je partner svojim građanima“, zaključuje Lana.

Foto: Foto Agencija Sjever

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više