Da li je laž norma i zašto nije iskrenost?

Od nedavno pratim blog g.Jamesa Altuchera, i doslovce svaki njegov tekst dirne me tamo negdje unutra, ajmo reći u dušu (ako ista postoji). Zašto? Jer u svakoj temi nudi neke korisne životne i/ili biznis savjete; jer to radi na način da uči iz svojih iskustava i vuče paralele; jer ne stoji na Olimpu i soli pamet svojoj publici, nego ispovijeda i priznaje sve svoje slabosti, nedostatke, greške; jer u svemu što piše ima pametnog humora (i na svoj račun!). Jer je kroz sve to BOLNO ISKREN!

Kako se desilo da je laž postala norma?

I onda, nakon što me ta razina iskrenosti fascinira, pitam samu sebe zašto. Zar ne bi iskrenost trebala biti poželjan i prevladavajući način ponašanja, a laž nešto čega se trebamo sramiti i izbjegavati? Kada se desilo to da je laž postala norma, a istina iznimka? I zašto?

Ja radim u indstriji koja se često percipira kao ‘muljanje’; proizvođači, pružatelji usluga, trgovci, marketinške agencije, mediji… lažu i muljaju svoje kupce/klijente s jedinim ciljem da se domognu profita. Ne vjeruj reklamama, ne vjeruj obećanjima, zeznut će te.

Da, istina je, ima ih takvih. Ne, nije istina, ima ih kojima možete vjerovati uvijek i 100%. Samo je problem prepoznati koji su koji.

Onda opet mislim, nekad i ja, kao potrošač, pjevam onu Alkinu ‘laži me’ – npr. kada kupujem 55-tu kremu koja obećava da će me u x tjedana riješiti celulita, dok mi se kao ‘dokazni materijal’ pokazuju slike cura barem dvaput mlađih od mene i ‘rezultate istraživanja koji pokazuju da je od 100 žena (pazi ti statistički relevantnog uzorka!) 90% izjavilo da je zamijetilo rezultate’. Ne smatram se osobom ispodprosječne inteligencije, a zašto sam onda kupila već 55-ti takav proizvod, ako prijašnja 54 nisu dala rezultate koje su obećavali?? I bih li ga kupila da su mi, umjesto ponuđenih ‘garancija’, rekli: gle, nema šanse da te ova krema riješi celulita, ali malo će ti zategnuti kožu, pa ako ćeš uz to promijeniti način prehrane, ići u teretanu min 3x tjedno i prestati pušiti – postoje šanse da ćeš biti relativno zadovoljna rezultatom? Pa ne znam baš…

Mene je moj otac, jednim potezom još u osnovnoj školi, ‘cijepio’ protiv laganja. Što ne znači da sam baš uvijek u životu rekla istinu, ali mi je istinski fizički slabo kada moram izreći laž. Prešutiti nešto – može proći ako postoji dobar razlog, ali slagati – uh! Osim fizičke neugode, nekako vjerujem da se istina ionako kad-tad sazna (pa čemu muljati?). Iako nemam hrabrosti koliko ima James Altucher i vjerojatno si nikada neću figurativno oguliti kožu s tijela i reći – evo, to sam ja, take-it-or-leave-it, njegova me iskrenost dovoljno inspirira da ću se nastojati svakim danom malo ‘zarezati’ i pokazati da i ja krvarim.

Kad bismo svi bili malčice iskreniji jedni prema drugima, ne bi li nam u konačnici svima bilo bolje? Ako mi kažeš da mi je frizura loša, možda ću otići kod frizera i izgledati bolje? Ako mi iskreno prezentiraš što tvoj proizvod može, neću li ga kupiti ponovno jer je opravdao moja očekivanja?

Ako ništa drugo, u svijetu  u kojem je laž norma, iskrenost može biti jaki faktor diferencijacije. Nitko te neće kupiti / voljeti jer si isti kao i svi drugi; izabrati će te zato što imaš ‘ono nešto drugačije’.

 

Mia Žilavec je iskusna menadžerica s više od 15 godina radnog iskustva u nizu hrvatskih i multinacionalnih kompanija na području Hrvatske i tržišta Adria regije. Iskustvo koje je gradila radeći za velike kompanije, sada koristi u radu s malim i srednje velikim trvtkama koje su suočene s nedostatkom internih marketing ekspertiza, kvalitetnog proizvoda ili usluge koje kupci nisu prepoznali, nedovoljno učinkovitim investicijama u marketing aktivnosti; tvrtkama koje ne znaju kreirati marketing strategiju koja će im osigurati da na tržištu realiziraju svoj maksimalni potencijal. Prva u Hrvatskoj nudi usluge outsourcinga marketing usluga, više o njenim uslugama na www.virtualni-suradnik.hr

Foto Dreamstime Cittaliance

 

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

mjere za srpanj

Objavljene su mjere za srpanj za mikropoduzetnike, uz neke izmjene!

Hrvatski zavod za zapošljavanje objavio je nove potpore za očuvanje radnih mjesta za mikropoduzetnike, odnosno gospodarske djelatnosti koje zapošljavaju do 10...