Je li prodaja hrvatska riječ za marketing?

Riječi „market“ i „marketing“ preuzete su iz engleskog jezika, a prema definiciji na hrvatskom jezičnom portalu, njihovo značenje odgovara riječima „trgovina“ i „trgovanje“.

Prema definiciji riječi marketing u online izdanju rječnika Merriam-Webster „[marketing is] the process or technique of promoting, selling, and distributing a product or service“.

Koja bi bila hrvatska riječ za marketing?

Dakle, engleski jezik razlikuje riječ sale od riječi marketing, s tim da je prodaja, odnosno sale jedan segment ili faza sveobuhvatnijeg pojma marketing. Peter Drucker je u svojoj definiciji marketinga naveo „[…] the aim of marketing is to make selling superfluous. The aim of marketing is to know and understand the customer so well that the product or service fits him and sells itself. Ideally, marketing should result in a customer who is ready to buy.“

S obzirom na to da marketing nastoji uvijek biti korak ispred kupca, u većim tvrtkama odjel marketinga ponekad ima više ureda koji rade na različitim marketinškim fazama:

market research = istraživanje tržišta

customer targeting = ciljanje kupca

product development = razvoj proizvoda

advertising = oglašavanje

promotion = promocija

sale = prodaja

customer follow-up = praćenje zadovoljstva kupaca

Svaka je od tih faza podjednako važna jer bez dobrog proizvoda nema ni dobre prodaje. Možda je to razlog za poistovjećivanje marketinga s prodajom i prodaje s marketingom. Nadalje, u manjim tvrtkama s ograničenim brojem djelatnika isti djelatnici možda rade na svim gore navedenim fazama razvoja, promocije i prodaje proizvoda, pa se stoga u hrvatskom ponekad krivo koristi riječ „marketing“ za „prodaju“.

Slijedi još nekoliko korisnih termina na engleskom i njihovih prijevoda na hrvatski iz područja marketinga i prodaje s obzirom na to da se u poslovnom svijetu sve češće koriste upravo izvorni engleski termini, a prijevod na hrvatski može varirati ovisno o sistematizaciji radnih mjesta u tvrtki:

marketing expert = marketinški stručnjak

marketing consultant = marketinški konzultant

marketing team = marketinški tim

marketing department = marketinški odjel, odjel za marketing

–  marketing agency = marketinška agencija

marketing solution = marketinško rješenje

–  sales representative (skraćeno sales rep) = prodajni predstavnik, unapređivač prodaje

sales manager = voditelj prodaje, direktor prodaje

– regional sales manager = regionalni voditelj prodaje

Foto: Pexels

Autor: Smart Grupa

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više