LinkedIn istraživanje pokazalo da se žene loše prezentiraju. Želite li da to tako ostane?

Kada mi je prije nekoliko godina moj sveučilišni profesor i mentor pisao preporuku za koju sam vjerovala da će mi pomoći u traženju posla, spomenuo je nešto što pamtim još i danas. Rekao je da uvijek kada tražim bilo novi posao, bilo unaprjeđenje jednog dana ili pak ako budem aplicirala za doktorski studij, uvijek moram na neki način hvaliti samu sebe i istaknuti sve svoje kompetencije jer to neće napraviti nitko drugi umjesto mene.

Međutim, čini se da upravo to radi premali broj žena. Studija koju je proveo LinkedIn pokazuje da žene mnogo rjeđe ističu sve svoje kvalifikacije i kompetencije na LinkedInu nego muškarci.

Muškarci naglašavaju samo svoje najviše funkcije

Na LinkedInu svoj profil ima 141 milijun korisnika, a spomenuto istraživanje pokazalo je da muškarci redovito imaju stvorenu širu mrežu kontakata.

Tome sigurno pridonosi i to što imaju bogatije napisane sažetke, a također se pokazalo da kada dođu do visoke pozicije, one prijašnje miču sa svog profila kako bi ih okolina interpretirala samo kao vođe, a ne i one koji su nekad bili na samom dnu poslovne ljestvice.

S druge strane, žene čak i onda kada navode sve funkcije koje su obavljale, ne ističu dovoljno što su radile na tim pozicijama, koje su rezultate ostvarile, kako je njihov angažman utjecao na poslovanje i slično. Više se okreću Facebooku gdje su samouvjerenije od muškaraca, no to danas više nije put kojim biste trebale krenuti ako želite biti vidljive u poslovnom svijetu. LinkedIn danas daje daleko veći kredibilitet.

Isto istraživanje pokazalo je i ono o čemu oduvijek pišemo na našim stranicama, a to je da je najveći broj žena zaposlen u administraciji, prodaji, ljudskim resursima i oglašavanju, čak i kada su na najvišim pozicijama. Dakako da ima izuzetaka i to je upravo ono što nas veseli vidjeti kada pregledavamo nečije LinkedIn profile.

Zašto nismo rječitije?

No, ne možemo se ne zapitati zašto je LinkedInovo istraživanje pokazalo baš ovakve rezultate. Nema sumnje da su žene često elokventnije, da nerijetko rade mnogo više nego njihovi muški kolege i daleko su temeljitije u svome poslu, no zašto to ne prati i njihovo isticanje vlastitih postignuća i kompetencija?

Je li još jednom problem u načinu na koji smo odgajane pa mislimo da je nepristojno hvaliti se na sva zvona? Čini se da jest.

Naime, Corrine Moss Racusin, suradnica na Sveučilištu Yale, provela je istraživanje koje je pokazalo da društvo drugačije percipira žene koje se na neki način hvale i ističu svoje uspjehe i to ne samo od strane muškaraca, nego i žena. Pokazalo se i da žene koje ističu svoja postignuća nisu omiljene među svojim kolegama, doživljava ih se kao hladne i krute te da nerijetko zato ostaju bez unaprijeđenja.

Da, ovo istraživanje nije nimalo ohrabrujuće, no mi smo tu ionako da bismo srušile te stereotipe. Jednostavno je više dosta stalno biti pristojan i dopustiti da naša dostignuća prođu nezapaženo samo zato jer se sramimo progovoriti o njima.

LinkedIn je vaša osobna stranica

Dakako da to ne znači da ćete sada na sva zvona oglašavati svaki svoj potpisani ugovor, svaku dobivenu parnicu, svaki objavljeni stručni ili znanstveni rad ili odobreni projekt, ali zato imate LinkedIn koji vrlo pametno možete iskoristiti da to napravi umjesto vas.

Međutim, mnogi zaboravljaju da to nije klasičan obrazac životopisa, nego da ga treba na neki način optimizirati prema svojem ciljanom tržištu i općenito onome čime se bavite.

Drugim riječima, shvatite to kao svoju internetsku stranicu na kojoj ćete se što bolje predstaviti. Možda zvuči neosobno i pomalo grubo, no zamislite sebe kao proizvod ili brand koji treba što bolje predstaviti budućim suradnicima i poslodavcima kako bi oni mogli vidjeti što dobivaju potencijalom suradnjom s vama.

Ako je objavljen intervju s vama ili ste sami napisali neke članke koji su usko vezani uz ono čime se bavite, također ih podijelite na svome profilu. Primjerice, nedavno sam pokrenula važnu inicijativu vezanu uz ulogu lektira u odgojno-obrazovnim ustanovama i svaki članak koji napišem na tu temu odmah postavljam i na svoj LinkedIn kako bi budući poslodavci dobili što širu sliku o meni i ujedno vidjeli moje kompetencije pismenog izražavanja.

Jednako postupite sa svime što može utjecati na stvaranje pozitivne slike o vama kao profesionalcu u svome području. Nemojte ignorirati svoje uspjehe.

Foto: 123rf

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više