3 načina kako pretvoriti ljetnu praksu u plaćeni posao

Zasigurno ste se puno puta susreli s onom rečenicom: „Gdje ću se zaposliti ako nisam nigdje obavio/la praksu“? No, i za to postoji rješenje. Bilo da ste tek upisali fakultet ili vam je ostalo par ispita do kraja, praksa je jedan od vrlo važnih koraka. Na taj način naučit ćete biti odgovorni, samostalni i kreativni. Stjecanje prakse tijekom studiranja jedan je od glavnih koraka koji vas polako uvodi u posao kojim ćete se možda u budućnosti baviti.

Ukoliko se dokažete i poslodavac primijeti vašu zainteresiranost, želju i znanje za određeno područje postoji velika mogućnost da ćete u budućnosti imati siguran posao. Iskoristite priliku i pripremite se za stjecanje novih znanja i vještina.

Ovo su neki od koraka koji će vam pomoći kako stručnu praksu pretvoriti u posao.

Prvi dojam je najbitniji

Prije nego što dođete na razgovor za posao, bitno je pripremiti se. Počnite od prve minute graditi vlastiti poslovni imidž. Jer upravo u tih prvih par minuta poslodavac o vama stvara određeni dojam. Na vama je kakav će on biti. Poželjno je saznati što više informacija o komapaniji i njezinom načinu poslovanja, tko su klijenti i čime se bavi. Na taj način poslodavac će vidjeti vašu zainteresiranost, a odat ćete i dojam odgovorne osobe koja je spremna na ozbiljnu suradnju.

Posvetite pažnju poboljšanju tvrtke

Osim ostavljanja dobrog dojma potrebno se usredotočiti i na to kako osobno možete doprinijeti da tvrtka bolje i učinkovitije posluje. Potrebno je sagledati prednosti i nedostatke tvrke u kojoj obavljate praksu i na taj način doći do inovativnih ideja i rješenja. Možda ćete u određenom  trenutku pomisliti da ste vi „samo“ praktikant, no vaše ideje itekako mogu doprijenijeti razvoju i poboljšanju tvrtke.

Stoga nemojte strahovati već budite sigurni u sebe i podijelite vaše ideje i razmišljanja s nadređenima. Na taj ćete način pokazati ambicioznost, a to je još jedna od vrlina koju će vaš poslodavac itekako znati cijeniti.

Dokažite da možete predstavljati tvrtku

Osim da budete dobar predstavnik unutar tvrtke, dokažite svojim zalaganjem, znanjem i kreativnošću da tvrtku možete predstavljati i u svijetu. Svaka velika kompanija dobro pazi na svoju reputaciju, stoga je bitno kako ćete se dokazati i steći vlastiti ugled i povjerenje poslodavca. Zašto baš vi jednog dana ne biste predstavljali tvrtku na svjetskom tržištu?

Stručna praksa prvi je doticaj sa poslovnim svijetom koji će jednog dana biti vaša budućnost. Iskoristite priliku koju ste dobili i dajte maksimum od sebe. Samim time što ste tražili posao odnosno praksu već ste dokazali da ste marljivi, spremni za nove izazove i da aktivno razmišljate o budućnosti.

Foto: Unsplash

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

mikromenadžiranje

Svjetska HR stručnjakinja: Ako ne vjerujete svojim zaposlenicima dok fleksibilno rade,...

Povjerenje je temelj svake uspješne veze, bilo profesionalne ili osobne, a kad je izbubljeno, izuzetno je teško popraviti ga. HR stručnjakinja...