Pobijedite ljetne infekcije uz nekoliko profesionalnih savjeta

Za većinu ljudi ljeto znači boravak na suncu, uživanje u moru, pijesku, druženju i ljetnim zabavama. Ipak, ponekad ljeto može krenuti i u sasvim drugom smjeru. Upravo ovo godišnje doba rizično je za nastanak genitalnih i urinarnih infekcija. Prof. dr. Hrvoje Vrčić, specijalist ginekologije i porodništva u Poliklinici Hilarus donosi nekoliko savjeta za borbu protiv ljetnih infekcija.

Pripazite na izbor odjeće

Statistika govori kako je 75% žena barem jednom u životu imalo neku genitalnu infekciju. Nekoliko je uvjeta potrebno za rast i razmnožavanje bakterija te njihovo štetno djelovanje na organizam. To su toplina, vlažnost i smanjena koncentracija kisika.

Ti su uvjeti posebno prisutni tijekom ljeta kada nosimo tijesnu odjeću, a i pojačano se znojimo.

Zbog tih razloga suknja ili haljina idealni su odjevni predmeti tijekom ljeta jer omogućuju strujanje zraka i isušivanje znoja. Nasuprot tome, tijesna odjeća dovodi do zajedničkog djelovanja tri glavna faktora za razvoj štetnih uzročnika, a to su povećana vlažnost i toplina, nedostupnost zraka i mehaničko trenje.

Ključna je i pravilna higijena. Prilikom kupanja ili tuširanja koristite proizvode za intimnu njegu koji su uravnoteženog pH i blaži od sapuna. Također, pripazite na upotrebu dnevnih uložaka koji mogu biti od koristi samo ako se tijekom ljeta mijenjaju češće od uobičajenog ritma.

Vodite računa o dovoljnoj hidrataciji

ljetne infekcije

Rizičan faktor za nastanak urinarnih infekcija je dehidriranost do koje tijekom ljeta dolazi zbog pojačanog znojenja. Smanjen volumen mokraće dovodi do koncentriranja bakterija, a njihov produljeni boravak u organizmu dovodi do štetnog djelovanje njihovih toksina.

Polovica svih žena doživi urinarnu infekciju tijekom života, a najčešća je ona upala sluznice mokraćnog mjehura ili cistitis. Simptomi su učestalo i bolno mokrenje te bol u donjem dijelu trbuha.

Tegobe se mogu olakšati pijenjem puno tekućine te lijekovima protiv bolova, a u težim slučajevima preporučuju se i antibiotici. Pomoći mogu i neke druge metode poput konzumacije pripravaka koji smanjuju kiselost urina.

Također, hrana koja povećava alkaličnost poput limunovog soka ili sode bikarbone u čaši vode više puta dnevno može biti vrlo dobra pomoć tijekom liječenja mokraćne infekcije. S druge strane, gazirana pića imaju negativan učinak na ublažavanje simptoma.

Ljetne aktivnosti često uključuju odlazak na depilaciju, kao i boravak na bazenu ili plaži. Depilacija voskom, britvicom ili laserom trebala bi se učiniti 24-48 sata prije nego što krenete na bazen ili na plažu. U suprotnom, već nadraženu ili ozlijeđenu kožu klorirana ili morska voda može dodatno iritirati.

Nemojte provoditi dulje vrijeme u mokrom kupaćem kostimu, a nakon izlaska iz bazena ili mora poželjno je istuširati se prije oblačenja suhog kupaćeg kostima.

Sigurnost na prvom mjestu

ljetne infekcije

Mokraćna cijev može se iritirati tijesnom i grubom odjećom, vaginalnim potrepštinama, ali i spolnim odnosom. Tijekom ljetnih mjeseci povećana je seksualna aktivnost, posebno mladih, što izravno podražuje uretru i povećava mogućnost dospijeća bakterija u mokraćnu cijev i mjehur.

Novi partner također može donijeti nove rizični faktore za nastanak urinarne infekcije s novim bakterijama. U slučaju urinarne infekcije i novog partnera, bilo bi poželjno učiniti pregled kod ginekologa kako bi se isključila ili potvrdila spolno prenosiva infekcija.

Sve WiA članice ostvaruju popust od 10 %.

Foto: Unsplash

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više