Loši klijenti s kojima odmah morate prekinuti suradnju

Želja svakog poduzetnika je da njegov biznis bude uspješan i da klijenti budu zadovoljni. No, to nije lako uvijek postići, osobito zato što nisu svi klijenti jednako zahvalni na vremenu i trudu koji ste uložili, a mogu vam donijeti puno briga, neprospavanih noći i gorčine.

Važno je znati da ne morate zadržati svakog klijenta i on ne mora uvijek biti u pravu. Ponekad je sve što vam treba, jednostavno „stati na loptu“ i prekinuti takvu suradnju i usredotočiti se na one zahvalne klijente.

5 vrsta loših klijenata s kojima trebate prekinuti suradnju

Jane Dizon, blogerica koja se bavi s temama zdravlja, lifestylea, fitnessa i prehrane, savjetuje kako prekinuti suradnju s takvim klijentima. No, kako postoji 5 vrsta loših klijenata, savjetuje i kako ih prepoznati.

1. Klijenti kojima stalno trebate

Klijenti koji od vas bespotrebno zahtjevaju punu pažnju i svo vaše vrijeme žele da posvetite njima. Imaju i čudne zahtjeve, a ako ne dobiju sve kako su isplanirali, šire okolo loše stvari o vama.

S takvih klijentom susreo se i  Joshua Evans, direktor i osnivač tvrtke Enthusiastic You!. Dok je taj klijent činio samo 2 posto godišnjeg prihoda tvrtke, uzimao je 40 posto njihovog vremena.  Radilo se o softwareu kojeg nisu znali pravilno koristiti, zbog čega su stalno trebali tim za podršku, što je za njihovu tvrtku postalo veliki teret. Uz to su govorili loše o samoj tvrtki ostalim klijentima i pričali o lošim iskustvima. A kad je Evans htio raskinuti suradnju, bili su vrlo nezadovoljni, zbog čega su osobno napali njega, ali i ostale kolege.

Dizon savjetuje da čim klijent postane nerazumno zahtjevan,  pristojno ponovite svoju poslovnu ponudu. No, ako se to i dalje nastavlja, ako se oni ponašaju kao da posjeduju vašu tvrtku, onda je vrijeme da se takva suradnja prekine.

2. Bleep klijenti

Vulgarni klijenti koji vas ponižavaju vam uopće ne trebaju.  Hannah Grant, vlasnica tvrtke Royal Essence, susrela se s takvim klijentom koji je bio vulgaran i psovao putem telefona. Zbog toga je svom timu koji radi u korisničkoj službi rekla da se postave na način da kažu kako razumiju frustraciju i ljutnju i pokušaju ga umiriti. Ali ako se to nepristojno ponašanje nastavlja, smireno trebaju reći kako im se to ne sviđa i na kraju samo spustiti slušalicu i zabilježiti što se dogodilo.

3. Antipatični klijenti

Ako klijent nema nikakvog poštovanja prema vama ili drugima, svakako raskinite suradnju.

Andrew Parker, osnivač Givebuya je nakon e-maila raskinuo suradnju s klijentom koji je pokazao kako je pun mržnje prema homoseksualcima, zbog čega ga nisu željeli kao suradnika.

Dakle, ako su klijenti rasistički, homofobni ili seksistički nastrojeni i ne slažu se s vašim temeljnim vrijednostima tvrtke, objasnite im kako ne možete više raditi s njima.

4. Klijenti koji nestaju u akciji

Klijenti kojih nema kad se o nečem odlučuje, ali ako nešto pođe po krivu, onda oni nastupaju i eksplodiraju. I svu krivnju prebaciju na vas. Takvi klijenti su lukavi i manipulativni.

Rukovoditelj financijske operative u Avanti Custom Home Builders, Michelle Aberant rekla je da uvijek s klijentima postupaju kao s partnerima te kako su komunikacija i suradnja ključne. Povratne informacije klijenata osim što pomažu u ispunjavanju očekivanja, štede i vaš novac i trud.

Prije prekida suradnje s takvim klijentima, provjerite jeste li isprobali sva moguća sredstva za komunikaciju s njima. No, ukoliko vam on ne odgovara na e-mailove, pozive, otkazuje sastanke, vrijeme je svakako za prekid takve suradnje.

5. Nepovjerljivi klijenti

Ako klijent uvijek dovodi u pitanje vašu cijenu, menadžment, politiku poslovanja ili ako vas uspoređuje s drugim tvrtkama, dovodi vas u neugodnu situaciju i šteti vašem poslovnom odnosu, nije vam potreban u vašem poslovanju.

“Poslovni odnos bi trebao biti izgrađen na povjerenju. To je odgovornost poduzetnika kako bi s njihovi klijenti ili kupci osjećali sigurno – da su u dobrim rukama. No,bez obzira koliko ste pošteni i transparentni,  neki klijenti i dalje nemaju povjerenja u vas. Teško je raditi s takvim ljudima. Na kraju dana, samo se maknite od takvih klijenata, jer se ne može ništa izgraditi na slabim temeljima“, smatra  Natalie Bolivar, upraviteljica tvrtke  FREE Branding & Digitall.

Foto: Pexels

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više