Lydia Jordane nakon potresa u Skopju iselila u Australiju, danas se njen Lycon vosak prodaje u 65 zemalja svijeta

Lycon vosak za depilaciju tek je nedavno stigao na hrvatsko tržište, a priča o njemu ima korijene u Makedoniji, odakle je njegova izumiteljica Lydia Jordane. Kad je s roditeljima 1963. krenula na odmor u Francusku, nije ni sanjala da će završiti u Australiji i jednog dana lansirati vlastiti svjetski brend koji će obožavati i hollywoodske glumice.

Od recepta iz knjižnice do revolucionarnog proizvoda

Tri dana nakon što je otišla na odmor s roditeljima, Lydijina braća javila su roditeljima kako je u Skopju bio potres te da u njihovoj kući više nije moguće živjeti. Tako je Lydia godinu dana ostala u Francuskoj, dok nije sa svojih 14 odselila u Australiju kod strica.

Tamo je krenula u srednju školu i čula je svoje nove prijateljice kako razgovaraju o depilaciji, no nije znala što je to. Kako joj je tata bio kozmetički kemičar, ona se za to počela sve više zanimati. Potajno se počela depilirati i, kako kaže, bila je zgrožena bolovima i peckanjem. Isprobala je i depilacijske kreme, no ni to joj se nije svidjelo.

„S 18 godina čitala sam u američkom časopisu Seventeen o načinima depilacije – pincetom, brijanjem, kremama i elektrolizom te voskom. Vosak me zainteresirao. Često sam odlazila u knjižnicu jer sam dodatno uz školu učila engleski jezik i tamo pronašla recept za izradu voska koji sam odmah kod kuće sama počela proizvoditi za svoje vlastite potrebe.“, prepričava Lydia.

Lycon vosak za depilaciju bez boli

Tek nakon udaje i rođenja dviju kćeri, Lydia je postala kozmetičarkom. Bio je to biznis pokrenut u vlastitom domu, unatoč tome što su njezini u Australiju stigli bez ijednog novčića. Otvorila je salon i počela raditi uz djecu. Uskoro su je druge žene molile da i njih nauči raditi s kozmetikom. Od 1978. kada je počela s prodajom do danas, Lycon vosak izvozi u 65 zemalja.

U početku je to bio vosak po receptu, a danas prodaje 29 različitih voskova. Neki se koriste sa trakicama  za veće zone kao što su noge, ruke, a kod muškaraca prsa i leđa. Za manje i osjetljivije zone kao što su lice, pazusi, te intimna zona, najbolji su topli voskovi. Njihova je posebnost u tome što je depilacija njima gotovo bezbolna i ne nadražuje kožu. Tim voskovima moguće je ukloniti dlačice kratke i do 1 mm, a također je moguće ponavljati postupak po istoj zoni 5-6 i više puta.

„S kuhinjske peći , preselila sam proizvodnju u podrumski dio kuće koji smo iskopali kako bih imala prostor za rad i tamo sam radila 10 godina. Promet je bio velik. Sada nakon ukupno 38 godina, imam tvornicu od 4000 kvadratnih metara i niti jedan kredit, te 36-ero zaposlenih“, kaže Lydija.

Krediti koje je podizala bili su isključivo za investicije u opremu. No, put do toga je bio dug. Budući da je posao išao dobro, uspijevala ga je polako širiti. Odlazila je na sajmove u Italiju, Bolognu, Hong Kong i u Ameriku. Ipak, kaže da je to zapravo bio gubitak vremena i novca. „Najveći uspjeh sam postigla preporukom“, priznaje.

Lycon_vosak

Iva Nenadić ekskluzivna distributerka Lycona za Hrvatsku

Iva Nenadić ekskluzivna je distributerka Lycon voska za Hrvatsku, a njihova suradnja započela je kad je Iva, još radeći u Dublinu, potražila Lydiju kako bi joj izrazila želju za suradnjom i dovođenjem Lycona u Hrvatsku. Nakon dugogodišnje komunikacije, Iva je 2014. uvezla prvu paletu proizvoda.

„U Australiji potražnja za voskom raste. Prošle godine promet je narastao za 24 % i posao ide dobro. Unatoč rastu laserske trajne depilacije, potražnja za depilacijom voskom ne jenjava“, Lydia se sama čudi uspjehu. U Americi se također pojavila povećana potražnja, zahvaljujući nekim novim suradnjama. Za svako tržište Lydia ima zasebnog distributera i biznis raste sam od sebe. U Europi ne surađuje jedino s Rumunjskom, Mađarskom, Srbijom i BiH. „Lycon vosak ipak nije jeftin i iako receptura nije zaštićena, sastojci su pomno odabrani i nisu zamjenjivi“, ističe.

Žene u biznisu trebaju ostati hrabre, ponosne i uporne

Lydia se u poslu susreće sa brojnim izazovima, poput nedavnog pomora pčela, što automatski znači manje voska i rast cijena. To se događa i pri svakom velikom pogoršanju vremena. Problema ima raznih i uvijek, priznaje, ali ih uspješno rješava.

Kao žena koja nudi svoj proizvod na tržištu, susrela se s nekim predrasudama i sumnjama u kvalitetu njezina proizvoda, ali naglašava: „Žena mora ostati hrabra i ponosna te ići dalje, biti uporna i ne se obazirati na takve stvari“.

Unatoč ponekom lošem iskustvu, Lydia još od ’90-ih surađuje i s velikim kompanijama poput Bliss Worlda iz New Yorka. Suradnju s njima je započela kad je na čelu kompanije bila dakako – žena.

Lekcije naučene na vlastitim greškama

Lydia je nakon 20 godina iskustva pokrenula i liniju krema za lice od 69 proizvoda pod imenom „Lydia Jordane“, međutim nakon 15 godina truda, uspjeh je izostao. Smatra da se trebala usredotočiti na samo nekoliko proizvoda. Stoga mladim poduzetnicama u industriji ljepote savjetuje da paze pri odabiru ciljnog tržišta.

Ona se okrenula salonima, a u Australiji sa svojim imenom linije „Lydia Jordane“ u tom segmentu jednostavno nije uspjela, kako kaže, jednim dijelom i zbog imena. „Ime proizvoda je vrlo važan čimbenik uspjeha i treba biti zvučno, prepoznatljivo“, naglašava. Osim toga, trgovine s kojima je jedno vrijeme surađivala nisu se pokazale isplativim kanalom distribucije jer su tražile uzorke, mjesečna darivanja, velika ulaganja u marketing. Pokazalo se da je to preskupo tržište za Lydiju te je, potaknuta velikim gubitcima, na koncu ukinula kozmetičku liniju.

„Nisam smjela ulaziti u takav posao, bila je to moja velika lekcija“, priznaje Lydija. Smatra da bi željene rezultate ostvarila drugačijim načinom poslovanja i to direktnom prodajom proizvoda, pri čemu je presudan osobni kontakt s klijenticama koje odmah imaju priliku isprobati proizvod na vlastitoj koži i uvjeriti se u njegovu učinkovitost. Upravo to savjetuje i hrvatskim poduzetnicama koje se žele probiti u ovoj branši.

Nakon ove lekcije fokusirana je samo na Lycon vosak te povezane proizvode poput losiona, krema za tijelo i pilinga koji pomažu protiv zarastanja dlačica. Budući da njena djeca nisu uključena u posao, izgledno je da će ga naposlijetku prodati, no „samo nekome tko ima strast i ljubav za ovaj posao“ – kaže Lydia.

Foto: Women in Adria/Andrea Kumar

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -