Time kao osobe godine izabrao žene koje su prekinule šutnju

Posljednjih tjedana vam zasigurno nije mogao promaknuti hashtag #MeToo kojim su obasute sve društvene mreže. Ovaj pokret žena doživio  velik  odjek nakon velike afere povezane s američkim producentom Harveyjem Weinsteinom.

Još u listopadu su poznati časopisi “The New York Times” i “The New Yorker” objavili  vijest o  optužbama za seksualno zlostavljanje podignutima protiv ovog producentskog mogula od strane nekoliko žena. Uskoro je pokrenuta nezaustavljiva lavina  priznanja od strane mnogih  žena unutar, a kasnije i izvan filmske industrije.

Žene su napokon prekinule šutnju

Nakon tweeta glumice Alysse Milano, u kojem koristi hashtag #MeToo i poziva žene da ga iskoriste ako su doživjele seksualno zlostavljanje i napad bilo koje vrste, kreće populariziranje ove kampanje. Uskoro se javlja mnogo žena koje putem hashtaga  #metoo objavljuju svoje osobne priče na svim društvenim mrežama, a tako i motiviraju druge žene da naprave isto.

Iako mnogi pokret #MeToo ne smatraju pravim pokretom jer se širi isključivo internetom i još nije rezultirao prosvjedima, magazin Time je nedavno objavio svoj izbor za osobu (točnije osobe) godine, a to su upravo žene koje su prekinule šutnju i progovorile o svom iskustvu seksualnog uznemiravanja ili zlostavljanja kroz virtualni pokret #MeToo.

Ovaj pokret tiče se svih žena

Govoreći o pokretu #MeToo, glavni urednik Timea Edward Felsenthal rekao je sljedeće:

“Riječ je o najbrže rastućoj društvenoj promjeni u posljednjih nekoliko desetljeća. Stotine i stotine žena skupile su hrabrost i ispričale svoje priče o seksualnom uznemiravanju i zlostavljanju. Pokret #MeToo označava tek početak društvene promjene koja će osigurati da moćni muškarci odgovaraju za svoje ponašanje.”

Naglasio je i da se ovaj pokret ne tiče samo slavnih ženskih osoba koje su bile žrtve seksualnog zlostavljanja, već svih žena diljem SAD-a koje su se našle u sličnim situacijama. Žene i muškarci koji su prekinuli šutnju dolaze iz različitih klasa, rasa, zanimanja i svih dijelova svijeta – od poljoprivrednica koje rade na polju do službenica u uredima. Sve one sada su dio pokreta i imaju svoj glas.

Foto: Twitter

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

direktorica aura

Osnivačica Aure: “Ukus menadžmenta nije bitan, pratite trendove”

Beograđanka Mila Litvinjenko direktorica je Aure – brenda dekorativne kozmetike koji zbog visoke kvalitete i pristupačne cijene osvaja ljubiteljice šminke u...
- Advertisment -