5 razloga zašto je dobro uzimati magnezij

Magnezij je jedan od najvažnijih minerala i njegova uloga u organizmu je ključna. On je uključen u brojne enzimske reakcije koje su bitne za životne procese. Neke od tih funkcija su stvaranje bjelančevina, stvaranje i prijenos energije te skladno funkcioniranje endokrinog, živčanog i kardiovaskularnog sustava. Nekoliko praktičnih razloga za unošenje magnezija otkrivamo u nastavku.

1. Anti-stres djelovanje

Današnji radni tempo zahtijeva da smo uvijek maksimalno spremni nositi se sa stresom i izvršavati brojne radne zadatke u najkraćem vremenskom periodu. Takva užurbanost i stil života dovode do veće potrošnje magnezija u organizmu, što ga dodatno oslabljuje. Kada osjetite iscrpljenost ili preveliku količinu stresa, potrebno je unijeti magnezij kao dodatak prehrani.

magnezij u organizmu

2. Energetski boost

Iako se često smatra da je magnezij rezerviran za sportaše, mogu ga koristiti i osobe koje nisu sportskog duha. Preporučuje se i kod psiho-fizičkih napora koji povećavaju umor i smanjuju energiju.

Mnogi dodaci prehrani, pored magnezija kao osnovnog sastojka, sadrže i B kompleks te L-karnitin. Magnezij i vitamini B skupine odličan su spoj kod iscrpljenosti i umora, a možete ga pronaći u granulama koje se otapaju u ustima. Tako predstavljaju brzo rješenje za koje vam čak nije potrebna niti – voda.

3. Bez grčeva u mišićima

Tijekom napornog i pojačanog rada možete osjetiti grčeve i jaku bol u mišićima. Magnezija najviše ima u kostima i mišićima, čak oko 60%. Ukočenost i bolovi u mišićima i zglobovima sve više se liječe preparatima za lokalnu primjenu koji u sebi sadrže magnezij. U novije vrijeme magnezij dolazi u obliku spreja za lokalnu primjenu i nanosi se utrljavanjem na mišićno područje. Prije spavanja uzmite Magnezij Noć koji sadrži sve potrebno za miran san. Osim magnezija sadrži i melatonin i valerijanu koji će vam pomoći da lakše utonete u san i da se opustite.

magnezij u organizmu

4. Važna uloga tijekom trudnoće

Trudnoća je istovremeno lijepo, ali i stresno razdoblje za ženski organizam. Za vrijeme trudnoće razina magnezija konstantno se smanjuje, a on je potreban za razvijanje fetusa.

Magnezij u trudnoći održava hormonsku ravnotežu te je potreban za pravilne mišićne kontrakcije maternice. Preporučuje ga se uzimati sve do 35. tjedna trudnoće.

5. Neophodan kod mnogih bolesti

Nedostatak magnezija povezuje se s određenim bolestima kao što je primjerice dijabetes. Naime, osobe koje boluju od dijabetesa tipa 2 imaju smanjenu razinu ovog minerala zbog nepravilnog rada bubrega  i njegovog pojačanog izlučivanja iz organizma. Također, bolesti bubrega ili uzimanje lijekova za izlučivanje tekućine mogu narušiti ravnotežu magnezija u organizmu.

magnezij u organizmu

Kod bolesti probavnog sustava, posebno onih uzrokovanih povraćanjem ili proljevom, dolazi do manjka magnezija. U ovom slučaju magnezij je važan zbog održavanja ravnoteže kalija i natrija u organizmu. Nedostatak magnezija u tom se slučaju treba nadoknaditi i to već prije pojave simptoma opće slabosti, drhtanja, pada energije i krvnog tlaka.

Uloga magnezija kod bolesti srca i krvnih žila također je vrlo prepoznatljiva. Magnezij potiče cirkulaciju i blago regulira krvni tlak, a važan je i za pravilan rad srca jer uravnotežuje njegov rad pri većem opterećenju.

Foto: Unsplash, Pexels

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više