Maja Roje Novak – od prve privatne skromne ordinacije do liječnice svjetskog glasa

Doktorica Maja Roje Novak specijalistica je, inovatorica, autorica dvaju specijaliziranih knjiga i poduzetnica. Uspješno u svojoj dugogodišnjoj praksi kombinira medicinske i alternativne načine liječenja i po tome je jedinstvena na našim prostorima, ali i šire.

Osim brojnih Hrvata, njezinu pomoć nerijetko traže i bolesnici iz inozemstva, čak iz Amerike i daleke Australije. Dobar glas doveo ju je do toga da ju žele vrbovati u Sloveniju, a premda pomalo razočarana apatičnošću naše države prema njezinom znanju, izumima i metodama, ova svestrana doktorica poručuje, da joj je ipak bil oteško napustiti Zagreb u kojem ima obitelj i dugogodišnju praksu.

Maja Roje Novak – ideje i afinitet prema privatnom biznisu

Premda bi mnogi rekli da jedna privatnica koja se bavi neurologijom živi kao ‘bubreg u loju’, liječnička stvarnost nije baš posve takva. Dan prođe ispunjen i sa po 10 radnih sati, a svaki je prava lutrija što se tiče pacijenata. Nekada je navala, a nekada ih nema, a na kraju – treba platiti račune i progurati mjesec.

Doktorica Roje Novak specijalizirala je neurologiju na KBC Rebro, a prije toga specijalizirala je i pedijatriju. Nakon što je njezina matična bolnica, ona u Blatu koja i danas stoji neobnovljena, bankrotirala otvara privatnu praksu opće medicina koja je tada bila prva privatna liječnička praksa u Hrvatskoj. Novi zakon donesen 91′ omogućavao je otvaranje privatnih ordinacija i tada 35-godišnja Roje Novak nije imala izbora nego se osamostaliti. Radna mjesta su zbog rata u Hrvatskoj bila blokirana tako da nije postojala šansa zaposlenja u bolnici, a danas joj je zbog toga drago, jer kaže, ima potpuno drugačiji mentalni sklop i ne bi uopće izdržala takvu vrstu kolektiva.

“Imala sam ideju, ali i afinitet prema privatnoj praksi. Početni kapital za otvaranje ordinacije nisam posjedovala, ali roditelji su mi ustupili prostor u obiteljskoj kući, pa sam tamo otvorila prvu ordinaciju. Na početku je bilo dosta teško, ali održala me činjenica da sam radila sve i prihvaćala sve poslove koji su se od mene očekivali. Usto, bila sam jeftina i pacijentima su moje cijene bile prihvatljive”, istaknula je doktorica.

maja roje novak

Kućni ured olakšao balans između obitelji i posla

Posao je počeo rasti i broj pacijenata se povećavao iz godine u godinu, iako je sam početak bio skroman. Roje Novak je istaknula kako svaki privatnik treba biti skroman na početku i ne očekivati puno, a nasuprot tome, moraš uložiti puno truda i zaboraviti na radno vrijeme. Na radno vrijeme mogla su zaboraviti i njezina djeca, sinovi koji su u vrijeme pokretanja ordinacije imali dvije i devet godina, i koji su mogli biti sretni što se mamina ordinacija nalazi u obiteljskoj kući, pa ju ipak mogu viđati preko dana.
“Poslovne žene puno rade i ne stignu toliko vremena provesti sa svojom djecom. Stoga je home office, koji sam i ja na jedan način imala, logično i praktično rješenje, pogotovo kada su djeca mala”, komentirala je Roje Novak.
Ordinacija je započela, kako smo spomenuli, kao opća medicina, a zatim je prerasla u neurološku jer se doktorica na nju više fokusirala i cijelo se vrijeme educirala u tom smjeru što je na kraju dovelo do integracije znanja i kvalitete.

Roje Novak kombinirala je klasične medicinske i alternativne i inovativne metode liječenja te je i sama kreirala nekoliko metoda, dva preparata, a ima i patentnih prijava. Smatra da je upravo spoj njezinih dvaju znanja, klasičnog i nekonvencionalnog, doveo do značajnih pomaka u liječenju. Što se tiče alternativnih metoda liječenja, koristi homeopatiju, spiritualnu terapiju, snagu podsvijesti, terapiju kisikom, nutricionu terapiju, magneto – terapiju, sve što je učila i što vidi da djeluje.
“Moje uže specijalnosti su cerebralna paraliza i multipla skleroza, a bavim se i depresijom. U Hrvatskoj niti iz daleka nema nikog tko ima sličan pristup mome”, napomenula je.

Patentirala je dva lijeka i napisala dvije knjige

Sama je proizvela i patentirala lijek Sulpyco, osmišljen specijalno za liječenje depresije, no posebnost je ta da se rabi pomoću injekcije.

“Radi se o vrhunskom lijeku za depresiju i patentu europske razine, no na žalost nije prepoznat i niti jedna farmaceutska kompanija nije bila zainteresirana za njega. Sastoji se od kemijske i homeopatske komponente i u tom smislu je jako inovativan jer kombinira dvije supstance za koje se smatra da su nespojive. Na kraju sam na svojoj web stranici stavila besplatan download na moju knjigu u kojoj je objašnjena cijela Sulpyco metoda i svatko tko želi može ju skinuti i bilo koji liječnik može sam naučiti kako primijeniti ovaj lijek, a mogu i surađivati sa mnom”, poručila je neurologinja, pomalo razočarana reakcijom društva na koju je naišla.

Njezin drugi lijek, Triptobel kapsule, koje su također inovativne jer spajaju triptofan s b vitaminima, uspio je zaživjeti i koristi se za ublažavanje depresije, nesanice, nervoze i poteškoća prilikom mršavljenja, a radi se o posve prirodnom proizvodu i to je prvi hrvatski inovativni antidepresiv. Kapsule su naišle i na podršku profesora doktora Mire Jakovljevića, predstojnik klinike sa KBC Rebra.

Velike uspjehe doktorica Roje Novak postiže i u tretiranju multiple skleroze i cerebralne paralize, pogotovo kod onih pacijenata koji dođu rano i čiji su simptomi još uvijek relativno blagi.

maja roje novak

“Ne bih uspjela u kolektivu poput bolnice zbog svojih inovativnih ideja”

Sada, nakon 23 godine rada doktorica ima još jednu stalnu vrhunsku suradnicu zaposlenu u svojoj ordinaciji koju je u međuvremenu preselila i dosta honorarnih suradnika. Žali se, država je toliko skupa da svojim mjerama u stvari sabotira zapošljavanje novih kadrova, jer si to malo koji poduzetnik može priuštiti s obzirom na iznos doprinosa.

I ordinaciju bi trebala zamijeniti većom, ali niti to si trenutno ne može priuštiti. Ipak, kao privatna poduzetnica vidi mnoge beneficije tog posla, naspram onog u državnoj tvrtki.

“Iako bi kao zaposlenica bolnice imala manju ali sigurnu plaću i određeno radno vrijeme, kao privatnik mogu kanalizirati i ispoljiti svoje ideje kojih imam jako puno, jer razmišljam drugačije i kreativnije od većine drugih ljudi. Doduše, nemam radnog vremena, ali ipak, radeći privatno, mogu zaraditi više novaca i svojoj djeci sam mogla priuštiti što sam htjela”, opisala je. Također, smatra ona, u bolnici, među kolektivom, ljudski odnosi su puno napetiji nego u privatnoj praksi, gdje je to više na ‘obiteljskoj bazi’ i puno zdravije.

Premda svoje znanje ne namjerava prenositi za sada dalje, jer napominje, na svoj način ‘monopolizira’ tržište s obzirom da je jedina stručnjakinja takve kvalitete, u hrvatsko zdravstvu nikada nije niti pokazan interes za njene inovacije i revolucionarne metode kojima je postizala velike uspjehe. Više je čak inicijative za učenjem o njezinim metodama došlo izvana, nego iz vlastite zemlje gdje je njen rad ipak poznatiji. U planu joj je napisati još dvije knjige, jednu o multiploj sklerozi i drugu o cerebralnoj paralizi, kako bi ipak proširila i podijelila svoje znanje jednog dana drugima.

foto: privatna arhiva Maja Roje Novak

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

1 KOMENTAR

  1. Maja roje novak: Obecava sve,radi sve,ista terapija za sve dijagnoze a cjena 100€ po danu bez racuna i tazi da joj se placa u eurima svaki pet dana.
    Teska lazljivica i kriminalka (presjednica udruge) nakon iskesiranih 12 000€ bez racuna i sveg ni dana gratis.6 miseci njezine terapije ucinak nula bodova

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

leasing kuće

Je li ovo kraj djelatnosti povremenog prijevoza putnika?

Odbor za prijevoz udruge Glas poduzetnika održao je 24. ožujka sastanak s Ministarstvom mora, prometa i infrastrukture. Nakon toga, održali su...