Maja Roje Novak – od prve privatne skromne ordinacije do liječnice svjetskog glasa

Doktorica Maja Roje Novak specijalistica je, inovatorica, autorica dvaju specijaliziranih knjiga i poduzetnica. Uspješno u svojoj dugogodišnjoj praksi kombinira medicinske i alternativne načine liječenja i po tome je jedinstvena na našim prostorima, ali i šire.

Osim brojnih Hrvata, njezinu pomoć nerijetko traže i bolesnici iz inozemstva, čak iz Amerike i daleke Australije. Dobar glas doveo ju je do toga da ju žele vrbovati u Sloveniju, a premda pomalo razočarana apatičnošću naše države prema njezinom znanju, izumima i metodama, ova svestrana doktorica poručuje, da joj je ipak bil oteško napustiti Zagreb u kojem ima obitelj i dugogodišnju praksu.

Maja Roje Novak – ideje i afinitet prema privatnom biznisu

Premda bi mnogi rekli da jedna privatnica koja se bavi neurologijom živi kao ‘bubreg u loju’, liječnička stvarnost nije baš posve takva. Dan prođe ispunjen i sa po 10 radnih sati, a svaki je prava lutrija što se tiče pacijenata. Nekada je navala, a nekada ih nema, a na kraju – treba platiti račune i progurati mjesec.

Doktorica Roje Novak specijalizirala je neurologiju na KBC Rebro, a prije toga specijalizirala je i pedijatriju. Nakon što je njezina matična bolnica, ona u Blatu koja i danas stoji neobnovljena, bankrotirala otvara privatnu praksu opće medicina koja je tada bila prva privatna liječnička praksa u Hrvatskoj. Novi zakon donesen 91′ omogućavao je otvaranje privatnih ordinacija i tada 35-godišnja Roje Novak nije imala izbora nego se osamostaliti. Radna mjesta su zbog rata u Hrvatskoj bila blokirana tako da nije postojala šansa zaposlenja u bolnici, a danas joj je zbog toga drago, jer kaže, ima potpuno drugačiji mentalni sklop i ne bi uopće izdržala takvu vrstu kolektiva.

“Imala sam ideju, ali i afinitet prema privatnoj praksi. Početni kapital za otvaranje ordinacije nisam posjedovala, ali roditelji su mi ustupili prostor u obiteljskoj kući, pa sam tamo otvorila prvu ordinaciju. Na početku je bilo dosta teško, ali održala me činjenica da sam radila sve i prihvaćala sve poslove koji su se od mene očekivali. Usto, bila sam jeftina i pacijentima su moje cijene bile prihvatljive”, istaknula je doktorica.

maja roje novak

Kućni ured olakšao balans između obitelji i posla

Posao je počeo rasti i broj pacijenata se povećavao iz godine u godinu, iako je sam početak bio skroman. Roje Novak je istaknula kako svaki privatnik treba biti skroman na početku i ne očekivati puno, a nasuprot tome, moraš uložiti puno truda i zaboraviti na radno vrijeme. Na radno vrijeme mogla su zaboraviti i njezina djeca, sinovi koji su u vrijeme pokretanja ordinacije imali dvije i devet godina, i koji su mogli biti sretni što se mamina ordinacija nalazi u obiteljskoj kući, pa ju ipak mogu viđati preko dana.
“Poslovne žene puno rade i ne stignu toliko vremena provesti sa svojom djecom. Stoga je home office, koji sam i ja na jedan način imala, logično i praktično rješenje, pogotovo kada su djeca mala”, komentirala je Roje Novak.
Ordinacija je započela, kako smo spomenuli, kao opća medicina, a zatim je prerasla u neurološku jer se doktorica na nju više fokusirala i cijelo se vrijeme educirala u tom smjeru što je na kraju dovelo do integracije znanja i kvalitete.

Roje Novak kombinirala je klasične medicinske i alternativne i inovativne metode liječenja te je i sama kreirala nekoliko metoda, dva preparata, a ima i patentnih prijava. Smatra da je upravo spoj njezinih dvaju znanja, klasičnog i nekonvencionalnog, doveo do značajnih pomaka u liječenju. Što se tiče alternativnih metoda liječenja, koristi homeopatiju, spiritualnu terapiju, snagu podsvijesti, terapiju kisikom, nutricionu terapiju, magneto – terapiju, sve što je učila i što vidi da djeluje.
“Moje uže specijalnosti su cerebralna paraliza i multipla skleroza, a bavim se i depresijom. U Hrvatskoj niti iz daleka nema nikog tko ima sličan pristup mome”, napomenula je.

Patentirala je dva lijeka i napisala dvije knjige

Sama je proizvela i patentirala lijek Sulpyco, osmišljen specijalno za liječenje depresije, no posebnost je ta da se rabi pomoću injekcije.

“Radi se o vrhunskom lijeku za depresiju i patentu europske razine, no na žalost nije prepoznat i niti jedna farmaceutska kompanija nije bila zainteresirana za njega. Sastoji se od kemijske i homeopatske komponente i u tom smislu je jako inovativan jer kombinira dvije supstance za koje se smatra da su nespojive. Na kraju sam na svojoj web stranici stavila besplatan download na moju knjigu u kojoj je objašnjena cijela Sulpyco metoda i svatko tko želi može ju skinuti i bilo koji liječnik može sam naučiti kako primijeniti ovaj lijek, a mogu i surađivati sa mnom”, poručila je neurologinja, pomalo razočarana reakcijom društva na koju je naišla.

Njezin drugi lijek, Triptobel kapsule, koje su također inovativne jer spajaju triptofan s b vitaminima, uspio je zaživjeti i koristi se za ublažavanje depresije, nesanice, nervoze i poteškoća prilikom mršavljenja, a radi se o posve prirodnom proizvodu i to je prvi hrvatski inovativni antidepresiv. Kapsule su naišle i na podršku profesora doktora Mire Jakovljevića, predstojnik klinike sa KBC Rebra.

Velike uspjehe doktorica Roje Novak postiže i u tretiranju multiple skleroze i cerebralne paralize, pogotovo kod onih pacijenata koji dođu rano i čiji su simptomi još uvijek relativno blagi.

maja roje novak

“Ne bih uspjela u kolektivu poput bolnice zbog svojih inovativnih ideja”

Sada, nakon 23 godine rada doktorica ima još jednu stalnu vrhunsku suradnicu zaposlenu u svojoj ordinaciji koju je u međuvremenu preselila i dosta honorarnih suradnika. Žali se, država je toliko skupa da svojim mjerama u stvari sabotira zapošljavanje novih kadrova, jer si to malo koji poduzetnik može priuštiti s obzirom na iznos doprinosa.

I ordinaciju bi trebala zamijeniti većom, ali niti to si trenutno ne može priuštiti. Ipak, kao privatna poduzetnica vidi mnoge beneficije tog posla, naspram onog u državnoj tvrtki.

“Iako bi kao zaposlenica bolnice imala manju ali sigurnu plaću i određeno radno vrijeme, kao privatnik mogu kanalizirati i ispoljiti svoje ideje kojih imam jako puno, jer razmišljam drugačije i kreativnije od većine drugih ljudi. Doduše, nemam radnog vremena, ali ipak, radeći privatno, mogu zaraditi više novaca i svojoj djeci sam mogla priuštiti što sam htjela”, opisala je. Također, smatra ona, u bolnici, među kolektivom, ljudski odnosi su puno napetiji nego u privatnoj praksi, gdje je to više na ‘obiteljskoj bazi’ i puno zdravije.

Premda svoje znanje ne namjerava prenositi za sada dalje, jer napominje, na svoj način ‘monopolizira’ tržište s obzirom da je jedina stručnjakinja takve kvalitete, u hrvatsko zdravstvu nikada nije niti pokazan interes za njene inovacije i revolucionarne metode kojima je postizala velike uspjehe. Više je čak inicijative za učenjem o njezinim metodama došlo izvana, nego iz vlastite zemlje gdje je njen rad ipak poznatiji. U planu joj je napisati još dvije knjige, jednu o multiploj sklerozi i drugu o cerebralnoj paralizi, kako bi ipak proširila i podijelila svoje znanje jednog dana drugima.

foto: privatna arhiva Maja Roje Novak

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

1 KOMENTAR

  1. Maja roje novak: Obecava sve,radi sve,ista terapija za sve dijagnoze a cjena 100€ po danu bez racuna i tazi da joj se placa u eurima svaki pet dana.
    Teska lazljivica i kriminalka (presjednica udruge) nakon iskesiranih 12 000€ bez racuna i sveg ni dana gratis.6 miseci njezine terapije ucinak nula bodova

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više