Kako uskladiti majčinstvo i poduzetništvo

Na hrvatskom tržištu rada vode se borbe oko prava zaposlenih majki, novčanih naknada, slobodnih mjesta u vrtićima i poslodavaca koji nemaju sluha za ženski biološki sat. S druge strane, stvarnost je prepuna i žena koje su vlasnice svojih tvrtki, a ujedno i sretne majke. Kako usklađuju sve to? Najbolje da vam one same kažu.

 Idu li majčinstvo i poduzetništvo zajedno?

Renata Vokal, Drim
Renata Vokal, D.R.I.M.

Renata Vokal, direktorica i suvlasnica D.R.I.M. d.o.o., dtp studio i digitalni tisak

Kada sam kretala u poduzetništvo, nisam razmišljala o tome kako ću uskladiti svoj poslovni i privatni život, jednostavno sam krenula u tu avanturu. Naravno da nije bilo jednostavno sve uskladiti, no nekako sam nalazila uvijek dovoljno vremena i za djecu i za posao i za sve kućanske poslove. Moj motiv kretanja u poduzetništvo bio je, osim želje za samostalnošću i mogućnošću da upravljam svojim vremenom kako meni odgovara, i želja da budem što više s djecom, a da ujedno radim nešto što me veseli.

Nemali broj puta sam odrađivala poslove koji su u isto vrijeme sadržavali i odgovaranje na telefonske pozive, zabavljanje djeteta koje se igra pored mene u sobi, kuhanje ručka… To je slika jednog poduzetništva u nastajanju i razvijanju i kod mnogih mojih prijateljica. Ja sam bila u određenoj prednosti jer je uz mene bio i moj suprug. Najteža stvar uvijek je bio taj osjećaj, koji mi žene ponekad imamo, da nismo dovoljno sa svojom djecom, da smo loše majke ako svaki dan nije skuhan ručak, opeglano rublje… Danas kad razmišljam o tim vremenima vidim da nisam pogriješila ni u čemu, bez obzira koliko sam bila neiskusna u cijeloj toj užurbanosti, željom da sve uskladim i da na svim poljima budem „najbolja“ što mogu.

Ono što želim poručiti svojim mlađim kolegicama, je da ne nastoje biti super žene, super majke, super poduzetnice. Ne trebaju imati grižnju savjesti ako danas nije nešto savršeno napravljeno, skuhano, počišćeno, ako nisu stigle provesti pola dana sa svojom djecom.

Bitno je da onih nekoliko sati koje provedemo s njima, budemo samo s njima. Ne samo fizički nego i duhom. Kvalitetno provedenih, pa čak i nekoliko minuta je važnije nego cijeli dan, ako niste duhom prisutni. Smatram da je odgajati djecu i brinuti se o svemu što ide uz roditeljstvo najvažniji i najteži „biznis“ na svijetu. Taj posao možda ne donosi dobit u novcu i materijalnim stvarima, ali donosi ogroman profit kada vidiš da su se razvili u sposobne i odgovorne mlade ljude.

Svakako smatram da podrška mora doći i iz društva u kojem živimo, da vrtići s fleksibilnijim radnim vremenom jako puno znače jer radno vrijeme u privatnom poduzetništvu nije opcija.

I još jedan savjet za kraj – nemojte i ne morate sve raditi same! Uzmite si vremena za sebe, ne mora to biti svaki dan, ali barem jednom mjesečno počastite se nečime u čemu ćete uživati i tada mislite samo na sebe i napunite svoje baterije za daljnje životne borbe. Jer jedino sretna žena može biti dobra majka, supruga, poduzetnica… i sve ono što poželi!

 

Gordana Kastrapeli, Kastrapeli d.o.o.
Gordana Kastrapeli, Kastrapeli d.o.o.

Gordana Kastrapeli, vlasnica tvrtke Kastrapeli d.o.o.

Majčinstvo i poduzetništvo usklađujem već gotovo petnaest godina i cijelo vrijeme tražim načine kako da oba aspekta budu što bolja. Danas, kad su moja djeca već odrasla ili gotovo odrasla (20 i 16 godina) sve je naravno puno lakše, jer mi njihova samostalnost omogućuje da se u većoj mjeri posvetim poslu.

U počecima je bilo sasvim drukčije i zahtijevalo je veliku fleksibilnost i jasnoću oko vrijednosti i ciljeva koje želim postići. Imala sam podršku obitelji i veliku pomoć baka i djedova! Meni je poduzetništvo zapravo bilo način kako da ostvarim kvalitetnije majčinstvo, jer mi je upravo sloboda u organizaciji poslova i radnog vremena omogućila da provodim dovoljno vremena s djecom.

Primjerice, iznajmila sam poslovni prostor koji je bio udaljen samo tri minute hoda od kuće, pa mi je bilo vrlo jednostavno napraviti pauzu da bih ručala s djecom ili ih odvezla na neku aktivnost. Baka koja je živjela u blizini bila je nezamjenjiva svakodnevna pomoć i svakako pridonijela tome da se djeca bolje osjećaju ako ja nisam s njima. U to sam vrijeme izbjegavala poslove koji uključuju putovanja ili druga dulja izbivanja iz kuće.

Mogu slobodno reći da sam radila svjesne ustupke majčinstvu i poslovanje podređivala tome. I nikad to nisam požalila jer majčinstvo i odgoj djece smatram svojim najvećim postignućem. Sad mi se to obilno vraća jer se uz samostalnu djecu i podršku supruga mogu u punoj mjeri posvetiti razvoju karijere, što sa zadovoljstvom i činim.

Mislim da ne postoji jedan pravi način i da svaki roditelj (i majka i otac) trebaju naći svoj način kako da budu kvalitetni roditelji i poslovno uspješni ljudi. Ja sam za sebe pronašla način s kojim sam u potpunosti zadovoljna.

 

Ivana Matić, Women in Adria
Ivana Matić, Women in Adria

Ivana Matić, osnivačica Women in Adria

Mnoge žene se pri razmišljanju o poduzetništvu pitaju kako će to utjecati na majčinstvo i hoće li uopće moći biti majke i poduzetnice. Čak su mnoge (bespotrebno) odgađale majčinstvo jer su se htjele posvetiti izgradnji biznisa. Mislim da nema potrebe odgađati majčinstvo i da je poduzetništvo ženama idealna prilika da iskoriste svoje potencijale i fleksibilnost koju omogućava poduzetništvo za izgradnju obitelji.

Prošle godine smo „ubacili u 5. brzinu“ s razvojem Women in Adria, a istovremeno sam bila trudna i rodila treće dijete. Nemamo stalnu pomoć niti baka-servis pri ruci, već baka dolazi kad stigne. U tih prvih godinu dana na sastanke sam išla kad suprug nije radio, a ako nije bilo drugog izbora, i s djecom. Bebin krevetić je bio odmah do mog kućnog ureda, a kad je malo narasla pa prohodala moj ured je išao za bebom po kući 🙂 Sad je beba krenula u vrtić i konačno moj dan izgleda malo uređenije.

Poduzetništvo mi daje neprocjenjivu kvalitetu života (iako donosi rizik sa sobom) i profesionalno zadovoljstvo. Biti kod kuće kad djeca dođu iz vrtića/škole,  posjet frizeru, zubaru ili šoping na rasprodajama tijekom radnog dana su izvedivi jer se lako rade promjene u rasporedu.

Mislim da korporativne žene treba više poticati na poduzetništvo jer mnoge zbog nefleksibilnosti i predrasuda prema ženama pristaju na poslove ispod svojih potencijala. Znam nekoliko žena koje su se odvažile i pokrenule nešto malo,  svoje,  samo da se maknu iz korporativnog svijeta i ostvare bolju ravnotežu privatnog i poslovnog života i profesionalno zadovoljstvo. Ali čim su otpustile taj svoj poduzetnički potencijal pokrenule su nove projekte koji imaju ogroman globalni potencijal.

Foto: 123rf

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

Mazalin izvršna direktorica

Dok javno zdravstvo guše liste čekanja, u fokus dolaze privatne klinike

Centar za žensko zdravlje, pružatelj usluga vrhunske kvalitete s više od 10 priznanja NajDoktor, poliklinika u koju se pacijentice uvijek vraćaju...