Kako je premijerka Novog Zelanda i majka tromjesečne kćeri iznenadila svjetski politički vrh

Premijerka Novog Zelanda na UN-ovu Opću skupštinu sa sobom je nedavno povela dijete, a na taj način htjela je inspirirati i ostale na promjenu.

„Želim da ovo otvori put i drugim ženama“, rekla je za CNN Jacinda Ardern nakon što se u političkom okruženju pojavila s tromjesečnim djetetom.

Izazovi na radnom mjestu

Njena kćer Neve bila je u naručju oca Clarkea Gayforda u publici dok se ona obraćala Skupštini. Kaže kako želi normalizirati prisutnost djece na takvim događajima.

„Ako želimo da radna mjesta postanu sve otvorenija, moramo prepoznati logističke izazove. Ako smo mi sami otvoreni, možda tako napravimo put i za ostale žene“, istaknula je.

Ovime nastavlja i našu inicijativu koju smo jasno iskazali na nedavno održanoj Konferenciji za mame poduzetnice koja je okupila zaposlene majke, ali i njihovu djecu. Ovo je samo jedan od jednostavnih načina koji zaposlenim ženama olakšava profesionalno usavršavanje, poslovno napredovanje i samoostvarenje na više razina.

majčinstvo i posao

majčinstvo i posao

Podjela obveza

Ardern je druga svjetska čelnica s djetetom u prostoriji, nastavljajući tako ono što je započela prijašnja pakistanska premijerka Benazir Bhutto.

Nakon što je rodila 21. lipnja , Ardern je uzela tek 6 tjedana prije nego što se vratila na posao. S druge strane, njezin muž, televizijski prezenter, ostao je kod kuće brinuti o djetetu.

„Ono što ja stalno priznajem je da imam pomoć sa strane koja mom suprugu omogućuje da balansira poslovni i obiteljski život. Iznenađuje me koliko ima muškaraca i žena s istim pričama i iskustvima. Diskusija o ovome postoji i moramo ju normalizirati“, poručila je novozelandska premijerka.

Da je regulaciju ovog problema potrebno napraviti i u Hrvatskoj zaključila je na našoj konferenciji Diana Kobas Dešković, utemeljiteljica metodologije Mamforce kojom se promiče ravnoteža privatnog i poslovnog života.

„Velika podrška bilo bi zakonsko rješenje koje bi osiguralo neprenosivi dio roditeljskog dopusta za očeve kako bi roditeljska odgovornost bila ravnomjernije raspoređena.“

Stav države i javnosti

Najmlađa osoba na ovoj političkoj poziciji u posljednjih 150 godina vjeruje da je za njenu mogućnost istovremene brige o malom djetetu i političke aktivnosti zaslužna javnost Novog Zelanda. Kaže kako joj je napredno razmišljanje javnosti pomoglo otkako je objavila svoju trudnoću.

„Klasificirala bih nas kao iznimno progresivne“, rekla je o svom narodu.

„Treća sam žena na mjestu premijera ove države i nisam odrasla vjerujući da će mi moj spol stajati na putu ostvarenja vlastitih želja i ciljeva. Za to dajem zasluge ženama koje su bile na mom mjestu prije mene, kao i svom narodu koji je s veseljem primio vijest o mojoj trudnoći. Pozitivnost je nadišla negativnost. Ponosna sam na svoj narod.“

Stanje u Hrvatskoj ipak je ponešto drugačije. Novi prijedlog zakona o doprinosima dokazuje kako država nema kvalitetnu pronatalitetnu politiku, kao ni sluha za potrebe zaposlenih žena. Neke od njih poduzetnice su s obiteljima koje u ovim uvjetima teško opstaju.

majčinstvo i posao

„Poduzetnik ne poznaje kraj radnog vremena, na svojem poslu radi i o njemu razmišlja neprekidno. Poduzetnice pritom na plećima imaju i brigu o kućanstvu i djeci. Za dosadašnje inicijative da poduzetnicama troškovi čuvanja djece ili čišćenja kućanstva budu porezno priznati troškovi, nitko na vlasti nije imao sluha. S druge strane država revno djeluje kada je naplata njezinih potraživanja u pitanju“, naglasila je Ivana Matić, osnivačica mreže poduzetnica i poslovnih žena Women in Adria.

Izgleda da Novi Zeland nije samo geografski daleko.

Foto: Martina Cvek, Twitter

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

kim kardashian harvard

Želimo li našim kćerima uspjeh na način Kim Kardashian? Makar dogurale...

I vrapci na grani već znaju da je Kim Kardashian održala predavanje na Harvardskoj poslovnoj školi. Stoga smo zatražile mišljenje na...