Upoznajte ženu iza brenda “Mala od lavande”

Ivana Trut kreativna je i pogonska snaga brenda prirodne kozmetike “Mala od lavande”. Iako diplomirani ekonomist, svoju je životnu inspiraciju našla u biljkama i vrtlarenju, a osim toga velike ljubavi su joj šivanje i recikliranje stare garderobe, kuhanje te šetnje poljima. S nama je podijelila svoju životnu i poslovnu priču, kao i planove u bliskoj budućnosti.Po završetku Ekonomskog fakulteta u Zagrebu Ivana je obavljala razne poslove vezane uglavnom za marketing i financije. Njena obitelj još je 2008. godine na malom obiteljskom gospodarstvu u okolici Zagreba pokrenula ekološku proizvodnju lavande, a nedugo nakon preuzimanja obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva i polja lavande, Ivana se odlučuje za vlastitu proizvodnju.

„U tom trenutku bila sam na radnom mjestu u drugoj firmi i shvatila da nešto kvalitetno ne mogu napraviti radeći paralelno dva posla koja nemaju ništa zajedničkoga. Dala sam otkaz i krenula razvijati “Malu od lavande” od temelja, a obitelj me podržala te su i danas maksimalno uz mene“, kaže. Potporu joj pruža i njen životni partner Igor, koji je u poslu s njom, a djeca su, kaže, u nekom petogodišnjem planu.

„Bez podrške mojih roditelja ništa od ovoga ne bi bilo moguće, oni su na neki način udarili temelje svemu ovome što ja sada radim.“

Uzdaj se u se…

Ivana za samo ime brenda kaže da je utemeljeno na njenom znanju o lavandi i viziji onoga što je htjela napraviti. „Bila sam zaista „mala“ i nisam znala apsolutno ništa. Otac me educirao o svemu što treba znati o uzgoju lavande, održavanju polja, berbi i preradi, ali sve što je slijedilo meni je bila potpuna nepoznanica“, priznaje. Prošla je brojne edukacije i kada je skupila dovoljno znanja za početak, formirani su prvi proizvodi. Dokumentacija koju je trebalo ishoditi bila je veliki projekt sam po sebi, kaže, ali povezala se s ljudima koji su dobri u svome poslu i okružila strateškim partnerima kod većine projekata.

Tvrtku je pokrenula vlastitim sredstvima, bez kredita i poticaja. „Kredit mi nije nikada dolazio u obzir zbog previsokih kamata, a za poticaje u tom trenutku nije postojao natječaj kojem bismo mogli pristupiti kao svojevrstan „startup“. Samo u prvoj godini priča nas je stajala oko 30 tisuća eura. Sada smo u trećoj godini postojanja i bez konstantnog ulaganja ne vidimo model kako se razvijati na tržištu“, pojašnjava.

mala od lavande

Iako sada u asortimanu imaju preko 200 vlastitih proizvoda za njegu lica i tijela, počeci su bili skromni. Sve je bilo temeljeno na sirovinama koje su bile odmah na raspolaganju – suhi cvijet lavande, eterično ulje i hidrolat, a prodaja se odvijala isključivo preko društvenih mreža. „Prije tri godine, kada sam krenula, nitko nije znao niti tko je niti što je “Mala od lavande”. Količine koje su se prodavale bile su doista male i taj početak je bio svojevrsno ispitivanje tržišta. Kupovina je krenula prijateljskim preporukama i društvenim mrežama, a s obzirom na transparentno poslovanje od samog početka (svaki proizvod se može komentirati) i uz odličan feedback od kupaca,  broj novih kupaca iznenađujuće je rastao“, prisjeća se.

Ivana je u početku radila od kuće, ali tvrdi da je to teško jer previše stvari odvraća pozornost s posla. Danas radi u svom uredu u Samoboru jer joj je na taj način lakše fokusirati se na posao, a kaže i da je imala sreće jer se tim zaposlenika, poput onih kojima je okružena, rijetko nalazi.

S obzirom da su najveći proizvođač lavande u Zagrebačkoj Županiji, sirovine s vlastitih polja zadovoljavaju cjelokupnu potrebu proizvodnje. Svi proizvodi rade se ručno i isključivo po narudžbi. Tvrtka ima tri zaposlenika, preko 30 prodajnih predstavnika, 10-ak vanjskih suradnika i tri agencije koje vode ključne dijelove poslovanja, poput marketinga i dizajna, konzultantskih i pravnih usluga te laboratorijskih i ostalih ispitivanja proizvoda. Prostore za urede i proizvodnju imaju kod samih polja lavande, u Zagrebu, Samoboru i Ivanić Gradu.

„Lansiranje proizvoda pod zvijezde“

Priča “Male od lavande” možda najbolje od svih koje sam dosad imala prilike čuti opisuje važnost sinergije kupca i tvrtke/proizvoda. Naime, iako inicijalno njihove, ideje sada kreiraju kupci svojim upitima. Tim stručnjaka prati razradu novih proizvoda, uz literaturu i dosadašnje iskustvo pronalaze pravu recepturu unutar nekoliko dana, nakon čega slijede sva potrebna ispitivanja i kada se zadovolje svi kriteriji radi se upis u međunarodnu bazu kozmetičkih proizvoda, dizajn naljepnice te prezentacija proizvoda na webu i putem marketinških kanala. Proizvodi se ne testiraju na životnjama niti se u njihovoj proizvodnji koriste sirovine testirane na životinjama, već se analiza obavlja u laboratoriju ili pak na obiteljskim prijateljima koji su, šali se Ivana, zasad svi zdravi, veseli i na broju.

Proizvodnja kozmetičkih proizvoda u našoj zemlji regulirana je u skladu s EU propisima. Ivanino iskustvo je da je sada kompliciranije i skuplje baviti se ovim poslom, ali ipak je jasnije definirano te je lakše dobiti informaciju od nadležnih ustanova. „Mi smo regulativu prošli prije ulaska u EU i opet nakon ulaska u EU, tako da smo se zaista slomili od posla s papirologijom i zaista puno platili sve propisane analize proizvoda. Otegotna okolnost može, u svakom slučaju, biti nedovoljno jasna vizija što točno želite ili nedostatak kapitala, drugo se sve može u hodu riješiti“, dodaje.

mala od lavande

Pokretanje vlastitog posla uvijek je teško

Privatni poduzetnici uglavnom mi kažu da rade od 0-24, a Ivana tu nije iznimka. Njen posao ujedno joj je i hobi: „Ovo što radim toliko je široko područje koje nudi toliko mnogo prostora za kreativnost i zapravo je najljepša stvar na svijetu kada radite nešto što vas ispunjava i što ne doživljavate kao posao“. Tvrdi da je izrazito zadovoljna kako „Mala od lavande“ napreduje na tržištu. Od prvog dana postojanja, pa sada već tri godine, tvrtka bilježi konstantan rast.

Ipak, imati vlastiti biznis znači da nemate šefa na kojeg se možete osloniti u problemima ili tražiti kada ste u nedoumici, sva odgovornost je u vašim rukama i morate se snaći sami. U poduzetništvu nema baš nikakvih garancija, kaže mi Ivana te dodaje da je upravo iz tog razloga naučila da bez jasne vizije, koju prati kvaliteta proizvoda ili usluge te podrška ljudi oko vas, posao ne može uspjeti.

 “Mala od lavande” – domaća tvrtka s inozemnim planovima

„Ovo je sad već dobro uhodan posao i svi koji rade svoj posao uživaju moje povjerenje, tako da u bilo kojem trenutku mogu otići na odmor bez grča u želucu. Kako je Igor sa mnom u ovome poslu, privatni život je prožet poslom i obrnuto, ali pošto radimo potpuno različite stvari na različitim mjestima, ne osjeti se toliko taj segment. Naši prijatelji rado sudjeluju u berbama lavande pa tu spojimo ugodno s korisnim, a često putujemo i na taj način punimo baterije za nove pobjede“, priča moja sugovornica.

Osim “Male od lavande” paralelno se radi na podizanju istog brenda za međunarodno tržište, pod nazivom „La petite lavande“, a Ivana najavljuje još jedan veliki projekt, i to već iduće godine. U 10. mj. ove godine prvi puta će nastupiti na sajmu „Mystic“ na Zagrebačkom Velesajmu, a trenutno pregovaraju i s mogućim investitorom za širenje posla na susjedne države. „Sami smjer u kojem ćemo ići dalje generirali su naši kupci, koje od početka slušamo i prema njima radimo svu strategiju. Zasad neka to ostane poslovna tajna „Male od lavande“, ali na vrijeme ćemo objaviti i taj naš korak“, prišapnula nam je Ivana. Jedva čekamo…

Foto: Mala od lavande press

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

2 KOMENTARI

  1. Bila Sam na Rabu. (DM) vidjela vase kreme i ponjela za mene i unuku (15) iz znatizelje,evo Sam Ju htijela probati na meni (na srecu ) prije nego je Salbe dajem ..ali Sam ustanovila da je gore sve U tekucem stanju a dolje tvrdo,mirisi fino Ali se nemoze upotrijebiti..i ako nije Tako skupo steta novaca

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

UGP prijedlozi vladi

7 prijedloga Vladi RH za prvih 100 dana novog mandata

Udruga Glas Poduzetnika (UGP) službeno je zatražila sastanak s Ministrom financija i Ministrom gospodarstva i održivog razvoja kako bi predložili nekoliko...
- Advertisment -