Mama mafija ili zašto žene bez djece vrijede manje?

O problemima zaposlenih majki i utjecaju djece na njihovo napredovanje, pisali smo već u nekoliko navrata. No, cijelo to vrijeme zapostavljamo žene koje rade, a nisu u braku i nemaju djecu. Da, možda mislite da one nemaju problema na poslu, ali to nije tako.

Naime, zaposlene majke često su u središtu pozornosti jer zbog djece češće izostaju s posla, treba im dulji period da se ponovno uhodaju nakon povratka s porodiljnog, a često ih se i preskače prilikom napredovanja jer se smatra da ga zbog izostanaka s posla nisu „zaslužile“.

Žene bez djece se također suočavaju s diskriminacijom

Međutim, i žene bez djece suočavaju se s cijelim nizom problema na poslu koji su direktno povezani sa zaposlenim majkama. Prema nekim istraživanjima, žene bez djece imaju i do 40 posto više prekovremenih sati. Nije rijetkost ni da se posao koji zaposlene majke ne stignu obaviti jer moraju otići ranije s posla zbog bolesnog djeteta, jednostavno prebaci na neku od kolegica koje nemaju djecu.

Žene koje, iz razno raznih razloga, nisu imale djecu, često su diskriminirane jer se smatra da one „nemaju obiteljski i privatni život“. Pa, ako sve svoje vrijeme moraju posvetiti poslu, vjerojatno ga neće ni imati.

Ženama bez djece ponekad se (s pravom) čini kako zaposlene majke (a i očevi) iskorištavaju kartu djece kako bi se izvukli od nekih poslovnih obaveza. Dugi poslovni put? Treba ostati dulje na poslu da se završi projekt? Otvara se poslovnica u nekom drugom gradu ili državi? Pa ne možemo poslati Ivanu, ona ima dvoje male djece kod kuće. Radije neka ide Ana, ona nema nikoga.

Iako poslodavci takvom „diskriminacijom“ misle da su fleksibilni i izlaze u susret zaposlenim majkama, zapravo stvaraju nezadovoljstvo kod žena bez djece. Jer one ne mogu samo tako otići s posla ako im je netko od članova obitelji bolestan, niti mogu imati fleksibilno radno vrijeme, a često je i dobivanje slobodnih dana pravi izazov. Ako se posao ravnomjerno rasporedi na sve kolege, nema problema. Ali ako se očekuje da sve uvijek odradi ista osoba, to neće dobro završiti.

Nejednakost se vidi i prilikom stvaranja rasporeda za odlazak na godišnji odmor. Žene s djecom imaju pravo na više slobodnih dana, ali često i na prednost prilikom odabira termina – jer „sad je školska godina“ ili „moramo hvatati školske praznike“. U takvim slučajevima, žene bez djece s pravom ih nazivaju „mama mafijom“. Kad u uredu imate nekoliko takvih „članica mafije“, šanse da vi dobijete prednost prilikom odabira termina za odlazak na godišnji odmor ravne su nuli.

I one imaju svoj život

U tekstu objavljenom na 3plusinternational.com, žena bez djece osvrće se upravo na zaposlene majke koje ju često tretiraju kao manje vrijednu.

„Znam da je rađanje djece glavna zadaća razmnožavanja. Ali danas žene imaju pravo na izbor. Moj izbor je da nemam djecu“, piše autorica koja otvoreno progovara o tom problemu i naglašava kako ju ništa što majke pričaju o svojoj djeci (bilo lijepo ili ružno) nije potaknulo da razmisli o rađanju vlastite.

Ističe kako nije rijetkost da majke guše žene bez djece svojim pričama o djeci i svim problemima i obvezama s kojima se susreću svakodnevno. Vidjeti jednu fotografiju dojenčeta je dovoljno. Zaista ne morate pokazivati 50 fotografija svakog dana.

Ženi koja nema djecu nije zanimljivo slušati o trećoj upali uha malog Jakova ovaj mjesec ili neobičnom osipu koji se pojavio na Markovoj guzi. Da, slušat će i klimat glavom, ali bi vjerojatno radije razgovarale o dobroj knjizi koju su pročitale ili filmu koji dolazi u kina.

S druge strane, majke kao da su zaboravile da su i one imale život u kojem nije bilo djece i da su imale neke druge interese poput odlaska u kazalište ili na neku egzotičnu lokaciju.

Samo da istaknemo jedan primjer iz vlastitog iskustva. Naša je dobra prijateljica, prije no što je postala majka, zaista mnogo putovala. Sad, kad je majka, uzdiše za svakom fotografijom s neke egzotične lokacije koju netko drugi objavi na društvenim mrežama i govori kako više nikad neće putovati. No, stvarnost je zapravo potpuno drugačija. Njena se djeca bave brojnim aktivnostima i redovito s njima putuje na natjecanja diljem Hrvatske i Europe. Da, ne može se izležavati na plaži na Baliju tjedan dana, ali je vidjela više europskih gradova, no što ih autorica ovog teksta može nabrojiti.

I što onda preostaje ženama bez djece? Jasno i glasno reći da im je dosta toga da ih se smatra „Katicama za sve“. To što nemaju djecu ne znači da ne žele imati slobodno vrijeme i društveni život. Nisu sve žene bez djece radoholičarke koje su spremne žrtvovati sve svoje slobodno vrijeme, prijateljske i (možda) ljubavne veze, kako bi se uspele do vrha.

Biti će im dovoljno da ih se tretira jednako i povremeno pruži mogućnost da i one odu ranije s posla. Pa makar to bilo i po psa kod veterinara ili posjetiti bolesnog rođaka u bolnici.

Foto: 123rf

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

3 KOMENTARI

  1. Slažem se sa vašim zapažanjima. No, naše odnose na poslu najviše definiraju naši karakteri, a ne činjenica jesmo li majke ili ne. Postoji stara izreka ‘služba je služba, a družba je družba’.

  2. Ja sam bez dijece 40 god.mi je i iskreno nikad u zivotu nisam voljela muskarca ili bila s njim samo da bi imala djecu i zadobila neki status.Npr.mogla sam se vise x udati al to mi nije bio cilj.Sebi sam uvijek zeljela priustiti duboki mir al pocele su zene sa svih strana i u medijima i susjedstvu da poziraju s djecom.To me pocelo odbijati.Da naslusala sam se more prica o djeci i sama sam 3x tetka.Naj ruznije mi je kad drustvo ako zena voli biti sama sa sobom zadovoljna i u miru na to gledaju sa ne razumijevanjem,ali uvijek ce rado popricati s vama o fantazijama.Mislim da se zene bez dijece vise bore da ostvare vlastite fantazije i snove i da smo uvijek pozitivke u drustvu htjele ili ne.Svakako zena i u 40 godinama bez dijece je prava zena koja zna pravo voljeti i sto zeli.Dok to ljudi shvate trebat ce izgleda jos puno vremena.
    pozz
    vasa Viki

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -