Kako mame poduzetnice usklađuju sastanke i djecu?

Nedavno je gostovanje majke s djecom u jednoj emisiji na britanskom ITV Newsu postalo viralni hit zbog pozornosti koju je na sebe privukla malena djevojčica. Naime, njena je majka odgovarala na pitanja novinara, dok je djevojčica ustala sa stolice i šetala oko studija, a nakon nekog vremena, popela se i na stol.

Djeca u emisijama uživo

Intervju se nije prekidao, već su nastavili razgovarati dalje. Kako je kasnije kazala njena majka, to je bilo vrijeme kada ona inače spava, a da ju je uzela u krilo, onda bi vrištala i otimala se.

Reakcije na video su podijeljene, dok je nekima to bilo simpatično, drugima se čini kako nije prikladno voditi dijete sa sobom u emisiju.

U nezgodnoj situaciji našao se i jedan britanski profesor koji djecu nije vodio sa sobom na intervju, no ipak su se usred emisije ona pojavila u kadru. Intervju je obavljao iz svog doma, putem Skypea, a djeca su u tom trenutku odlučila uči u sobu. Iako je majka odmah dotrčala za njima i pokušala djecu maknuti iz sobe, nije joj baš uspijevalo. No, ni profesora ni voditelja to nije omelo, te su profesionalno nastavili odraditi intervju.

Sastanci s djecom kod poduzetnica

I dok djeca koja gostuju s roditeljima u emisijama nisu tako čest slučaj, mame poduzetnice svoju djecu ponekad uključuju u sastanke. Osobito one koje rade od kuće i nemaju gdje ostaviti djecu.

I Ivana Matić, CEO Women in Adria svoje kćeri ponekad uključuje u sastanke, a dok je među poduzetnicima takva situacija uglavnom normalna, priznaje da osude kako je to neprofesionalno stižu jedino online.

„Vodim djecu na sastanke uglavnom tijekom školskih praznika. Ako su sastanci s drugim mamama poduzetnicama, obično ima još djece. S drugima, reakcije su uglavnom pozitivne i djeca oraspolože ljude na sastanku. Loša iskustva sam doživjela samo na društvenim mrežama“, rekla je.

Marija Mažar, osnivačica portala Stilueta kao i konzultantica Andreja Tonč također su podijelile s nama svoja iskustva sastanaka s djecom.

Marijina je djevojčica na početku njenog samostalnog poslovnog puta imala tek devet mjeseci, nije išla u vrtić ni imala čuvalicu, a snalazila se na razne načine.

„Sastanke sam dogovarala u gradu, na koje bi došle zajedno.  Njegovala sam sportsku-eleganciju, kako bi mi s njom i kolicima bilo lakše. U gradu bih se našla s majkom, iz tenisica uskočila u štikle i na sastanak. Po završetku preuzela bih dijete, natrag u tenisice i doma“, rekla je Marija.

A kad se situacija stabilizirala, kćer krenula u jaslice, posao krenuo, saznali su i za drugu trudnoću. Iako se prvo prepala, ubrzo je presjekla svoje strahove i vjerovala kako će sve biti u redu.

Dojila sina za vrijeme gostovanja na radiju

Marija ima i jednu zanimljivu anegdotu koju je podijelila s nama. Kad joj je sin imao tek nekoliko mjeseci, najavljivala je jedan projekt uživo na radiju.

„Bilo je dogovoreno je u 11 sati, uspavala sam ga u nadi da će spavati, no probudio se par minuta ranije. Znala sam da je samo jedva varijanta sigurna da taj razgovor odradimo u miru – bebu sam dojila i najavljivala projekt, a voditeljica je u jednom trenu sretno zaključila – ‘Pa vi nam niste sami, čujemo u pozadini neke slatke zvukove’. Naravno da nisam otkrila kako kupujemo mir i o čemu se točno radi.“

sastanci s djecom

I danas s dugogodišnjim partnerima zna odraditi sastanke uz prisustvo djece, a priznaje kako im to nije nikakav problem jer ih znaju još od malih dana.

„Znam brojne majke koje jako dobro „hendlaju“ posao i majčinstvo, mene su privatne okolnosti učinila boljom poslovno. Naučila sam se boljoj organizaciji, djelovanju u izvanrednim situacijama i znam da mi mame možemo sve, a danas djeca, osim sastanaka, često pohode i evente u našoj organizaciji“, istaknula je Marija Mažar.

Na poslovni put sa sinom

Andreja Tonč kao konzultantica u području menadžmenta EU fondova često odlazi na poslovna putovanja koja traju i po nekoliko tjedana, a ponekad i svog sina vodi sa sobom.

Kao samohrana majka uključuje svog 10-godišnjeg sina u ono što radi, a nekad joj i pomaže u poslovima.

„On to u pravilu i sam traži. Tako da mi pomaže u slaganju materijala, kopiranju, zbrajanju podataka za statistike i izvještaje i sl. Također, kako bi proveli što više vremena zajedno, povremeno ga vodim sa sobom i na putovanja. Sada je to malo zahtjevnije zbog njegovih školskih obaveza, ali i dalje koristim priliku da vidi što i kako radim, ali i da iskoristimo priliku za upoznavanje zemlja u okruženju,“ rekla je.

Prije godinu dana bili su zajedno u monitoring misiji u Makedoniji. „To je bilo zanimljivo iskustvo jer se ipak susretao sa sličnim, a opet različitim jezikom. K tome, shvatio je npr. kako znanje još jednog pisma (u ovom slučaju ćirilice) može biti vrlo korisno iskustvo koje ti može pomoći da odabereš jelo iz jelovnika u restoranu.“, istaknula je ponosna majka.

sastanci s djecom

Priznaje kako nije ni u jednom trenu dvojila je li primjereno voditi dijete sa sobom na tu misiju. Ukoliko je moguće, najavi da će s njom doći i dijete, ali ne nužno, već ovisno o situaciji.

„Do sada dovođenje djeteta na sastanke, edukacije, u monitoring misije nije predstavljalo problem. Općenito, ljudi pozitivno reagiraju na dijete te mu nastoje ugoditi. Tako da se on osjeća važnim. K tome, uvijek na tom nekom sastanku bude prisutan neki suradnik koji mu pomogne ukoliko treba ići na toalet i slično.“

Osigurajte da djetetu ne bude dosadno

Andreja naglašava kako je važno u toj situaciji pripremiti što će dijete raditi kad su roditelji na sastanku. Bez obzira hoće li ponijeti sa sobom knjigu, mobitel ili neki drugi uređaj, koji će osigurati da djetetu ne bude dosadno.

„Osobno do sada nije bilo situacije u kojoj mi je dijete došlo i reklo kako mu je dosadno ili da tako kažem na bilo koji način ometalo sastanak. S druge strane, kako dijete raste onda i sam zamjećuje puno toga, kasnije komentira i uči. Tako je na putovanju kroz Makedoniju nakon nekolicine održanih sastanaka i sam imao pitanja o sadržaju sastanaka kako bi mu više pojasnila što sam to točno radila“.

Andreja stoga smatra kako se ne treba bojati dovođenja djece na posao, odnosno na poslovne sastanke jer u pravilu oni se prilagode sredini i upijaju što se sve događa u tom svijetu.

„Čini mi se kako polako raste poslovna svijest o tome da nema potrebe maskirati se u neke super-duper poslovne ljude koji hodaju u ustegnutim odijelima i samo im je važan posao. Možemo imati ustegnuto odijelo ili kostim i biti ozbiljni poslovni ljudi. Djeca nam samo mogu pomoći da taj naš posao oplemenimo i podsjetimo se zašto radimo to sve što radimo“, zaključila je.

Kakva su vaša iskustva? Vodite li i vi djecu sa sobom na sastanke?

Foto: privatna arhiva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -