Managerice koje su nas ove godine potaknule na hrabre karijerne poteze

Bliži se kraj 2016. godine – godine koja je za mnoge liderice, odnosno managerice bila puna hrabrih i odlučnih poteza kojim su potaknule i nas ostale da radimo na svom napredovanju i osobnom rastu.

Managerice koje su nas inspirirale

Žene koje su nas definitivno najviše oduševile su naše Future leaders pobjednice, koje iako ih na vodećim pozicijama čine tek 20-ak posto, pokazuju da njihovo vrijeme tek dolazi, a samim time su i inspiriracija drugim mladim ženama.

Future leaders pobjednice

Jedna od njih je i iskusna brand managerica Marica Jakopović koja je i dosad ostvarivala iznimne rezultate u vodećim kompanijama u Hrvatskoj, a trenutno radi za pretplatu u 24sata unutar Styria grupe, zbog čega je zasluženo i pobjednica Future leaders u kategoriji marketinga.

U kategoriji znanost, naše Future leaders pobjednice su Antonija Petričušić, diplomirana pravnica i novinarka koja trenutno radi kao docentica na Katedri za sociologiju na Pravnom fakultetu, i koja se strastveno bori za žene, te  ih potiče da i same propituju svoj podređeni status.

A jednako tako i učiteljica informatike i matematike Lidija Kralj, članica tima koji je radio na kurikularnoj reformi, ali i drugom nizu projekata vezanih uz obrazovanje. Lidija je i odličan primjer kompetentnosti za svoje područje rada – koristi inovativan i kreativan pristup u nastavi, što su prepoznali i strani mediji pa su pisali o njenoj metodi poučavanja matematike nazvanoj „Metoda 270°”.

Nagrada u kategoriji turizam završila je u pravim rukama – kod Ivane Koraj, koja je bila jedna od 14 kandidata među  nekoliko tisuća prijavljenih u prestižnom Hilton Worldwide programu „Elevator“ za razvoj budućih generalnih direktora. Ivana je završila fakultet psihologije, a od 2015. radi u Hiltonu.

Ana Petrić je svojim radom i znanjem zaslužila titulu managerice u globalno poznatoj konzultantskoj tvrtki AT Kearney, gdje već 4 godine radi na strateškom savjetovanju telekom industrije, kao i u inicijativi razvoja i zadržavanja ženskih talenata u tvrtki te je zajedno s Jelenom Malnar dobitnica Future leaders u kategoriji konzaltinga.

Jelena Malnar je vodeća konzultantica na poslovima implementacije CPM (Corporate Performance Management) sustava u tvrtki Poslovna inteligencija. U četiri je godine od početnice došla do voditeljice projektnih timova i sa samo 28 godina izgradila karijeru na kojoj joj mnogi mogu pozavidjeti.

U kategoriji ljudski resursi, pobjedu je odnijela Snježana Šlabek, Project Knowledge Manager u Podravci koja se našla među top 10 europskih „movers and shakers“ za digitalno učenje u korporacijama i koja je uvela prvo e-učenje u Hrvatskoj – u Podravci. Osim toga, u projektima koje vodi često uključuje elemente igre kako bi motivirala djelatnike na uključenje.

I u kategoriji javnog sektora i lokalne samouprave imali smo tri perspektivne žene. Jelena Sajovic Rendulić, stručnjakinja za javnu nabavu na HRT-u, unatoč otporu uspostavila je Službu putovanja i ostvarila znatne uštede na javnoj televiziji.

Mlada, stranački neaktivna žena u lokalnoj samoupravi Morena Mičetić Fabić pokazala je kako ipak može biti prepoznata kao potencijal za lidersku funkciju. Zaposlena je u gradu Poreču kao viša stručna suradnica za gospodarstvo, gdje s velikim entuzijazmom i pozitivnim stavom uz redovne zadatke često predlaže nove aktivnosti, programe ili projekte, te sudjeluje u njihovoj realizaciji.

Andrea Vodanović  od 19-te godine gradi impresivnu političku karijeru,  pa je tako bila prva žena kandidatkinja za Gradsko vijeće u Vodicama, ali i najmlađa vijećnica Županijske skupštine Šibensko-kninske županije te prva žena na poziciji Glavne tajnice Mladeži europskih pučana. Trenutno radi u Strasbourgu, u uredu Ivane Maletić kao akreditirana asistentica.

Mateja Zbodulja je pobjednica u kategoriji tehnologije, koja u Lemaxu radi u prodaji informatičkih rješenja, a radi i na promociji IT-a kao poželjnog zanimanja za žene kroz projekt ICT Supergirls te kroz rad s djecom u vrtićima.

Managerice koje su zaslužile svoja napredovanja

Osim ovih predivnih žena koje su definitivno zaslužile svoje nagrade, žene koje su također dobile zasluženo priznanje su Ivana Marković, koja je početkom godine imenovana novom članicom Uprave Vipneta,  kao i Martina Starčević koja je došla na čelo Konzumovog strateškog projekta online trgovine KonzumKlik.

A u revizorsko-konzultantskoj tvrtki Crowe Horwath, u kojoj polovicu zaposlenika čine žene, osnažili su svoj tim Sonjom Rostok Mrkus, koja je preuzela funkciju Senior Managerice.

Žena kojoj smo se divili ove godine bila je Dalija Orešković, predsjednica Povjerenstva za sukob interesa koja je nakon odluke kako je Tomislav Karamarko, bivši prvi potpredsjednik Vlade, bio u sukobu interesa zbog iznošenja osobnih stavova i prijedloga za povlačenje Hrvatske iz arbitraže s MOL-om, rekla da se ne želi s njim prepucavati putem medija i nije odgovarala na kritike. Naime, Karamarko je optužio Orešković da  “praktički uvodi verbalni delikt“.

Oduševila nas je i Austrijanka Marie-Helene Ametsreiter, koja je u dvadesetak godina svoje uspješne karijere prošla zaista nevjerojatan put i preuzela izazovne pozicije. Marie-Helene je istaknula kako je važno zadržati duh poduzetništva i u korporacijama, a danas radi u Speedinvestu, jednom od najvećih investicijskih fondova u ovom dijelu Europe. Fokusirana je na tehnološke startupe u srednjoj i istočnoj Europi.

Isto to možemo reći i za hotel managericu Josipu Jutt Ferlan, generalnu direktoricu Double Tree by Hilton u Zagrebu. A pod njenim vodstvom, Hilton Zagreb je dobio i prestižnu Hiltonovu nagradu “HOSPITALITY AWARD OF EXCELLENCE” za 2015. godinu za regiju Europa, Bliski istok i Afrika.

Managerice koje su hobi pretvorile u posao

Top managerica Gordana Frgačić osim uspješne korporativne karijere gradi i spisateljsku, a dosad je izdala tri knjige.  Prva knjiga “Zašto smo manje plaćene?“ nastala je 2012., a nakon  njenoj uspjeha, stigla je i druga “Kako dobiti posao?”. Pisanje joj je hobi i strast, a ove je godine predstavila i treću knjigu, prvi roman „Sezonka“.

Još jedna žena koja je svoj hobi, odnosno ljubav prema putovanjima pretvorila u karijeru je Rujana Lukač, marketinška stručnjakinja i predstavnica tvrtke Home Exchange za područje Adriatic regije koja je prva u regiju dovela koncept zamjene domova – Home Excange.

Stručnjakinja Vedrana Miholić održala je predavanje na TEDxUniversityofZagreb te je tako studente pokušala pripremiti za karijeru koja ih očekuje, ali im i odgovoriti na pitanje zašto bi trebali ostati u Hrvatskoj. Vedrana je osnivačica neprofitne organizacije Programerko, Code Club Croatia, a radi u IT kompaniji CROZ. Osim toga, poznata je po svojim aktivnostima vezanim uz računalno opismenjavanje djece.

S druge strane su CEO Zagrebačke burze Ivana Gažić i Vedrana Jelušić, direktorica Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za Hrvatsku, Sloveniju, Mađarsku i Slovačku podijelile svoje priče o karijernim potezima koji su ih doveli do vrha. Ponekad je potrebno samo izaći iz zone ugode i usuditi se iskoristiti dobru poslovnu priliku.

Predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova Osječko-baranjske županije, Silvija Dološić u suradnji s udrugom Osijek Software City pokrenula je projekt za žene u ICT sektoru, kako bi inspirirali talentirane žene da razmotre budućnost u području tehnologije i medija. A osim toga, kroz Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Silvija podupire i ostale projekte za žene, kao što je Izložba ženskog poduzetništva.

Liderice koje su željele svojim knjigama ojačati žene i pokazati im kako mogu napredovati su CEO i suosnivačica Ellevesta Sallie Krawcheck, autorica knjige “Own it: The Power of Women at Work” te bivša managerica Twittera Kirstine Stewart koja je izdala knjigu „Our Turn“.

Žene u politici koje su nas inspirirale

Ova godina je i za mnoge političarke bila dobra. Iako na kraju nije postala američka predsjednica, Hillary Clinton je pokazala kao borac za djecu, žene,  invalide, radnike, siromašne.. Ali i osoba koja nam je pokazala kako uspjeh nije samo kad budemo odabrani, nego je uspjeh puno više od toga – kad radite i usudite se riskirati.

Ni Vesni Škulić, Gordani Sabol i Karolini Leaković nije uspjelo u unutarstranačkim izborima u SDP-u, ali su pokazale kako su kompetentne i kako se boriti za čelo stranke u kritičnim trenucima.

No, pet prijateljica iz Nezavisne liste Sare Lovrović došle su na vlast na malom otoku Silbi i odlučile promjeniti stanje u sredini u kojoj trenutno žive. A veseli nas i činjenica da u stranci Pametno, na čijem je čelu Marijana Puljak, ima više žena nego muškaraca, koje su spremne ne samo sudjelovati, već i provoditi promjene.

Još bismo svakako izdvojili Islandsku političarku koja je dojila dijete u Parlamentu i to tijekom držanja govora te kazala kako i inače dovodi kćer u Parlament te kako su kolege zastupnici navikli na to. Ali i kanadsku ministricu Catherine McKenna koja je pronašla savršen način kako uskladiti poslovni i obiteljski život.

A za kraj bismo istaknuli i žene na koje smo zaista ponosne. Riječanka Natalia Mrnjavac uz pomoć tima  znanstvenika iz Düsseldorfa otkrila zajedničkog pretka svih ljudi. Ove godine dobili smo i jedinu kapetanicu zrakoplova u Hrvatskoj – Kristinu Mlinarić, ali i prvu ženu strojovođu Lorenu Matejaš.

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

FABUspot zagreb

Jeste već primijetile novo cool mjesto u Ilici? Evo o čemu...

Regionalno poznati beauty multibrend FABUspot svečano je otvorio jedinstvenu parfumeriju i studio u centru Zagreba. Na čak 400 kvadrata i dvije...
- Advertisment -