Margaret Heffernan: “Poduzeća nemaju ideje, imaju ih samo ljudi”

Margaret Heffernan

Margaret Heffernan, poduzetnica, autorica i poznata TED govornica, u jednom se od svojih govora osvrnula na produktivnost i odnose moći unutar tvrtki te važnost suradnje za dugovječnost organizacija. Na slikovit je način objasnila zašto ne uspijevaju samo oni s najboljim obrazovanjem i vještinama i zašto bez društvene povezanosti nema ni uspješnog poslovanja.

Posljedice konstantne težnje za produktivnošću

Spomenula je zanimljiv eksperiment biologa Williama Muira. Naime, Muir je želio saznati koje su posljedice visoke produktivnosti kojoj mnogi od nas teže i zbog koje živimo stresnim životima samo kako bismo bili uspješni na poslu i iznadprosječno obavili sve zadatke.

Eksperiment je izveo na dvije skupine kokoši. U prvoj skupini našle su se kokoši čija je produktivnost bila prosječna. Produktivnost je bila izražena u broju snesenih jaja dnevno.  Muir je drugu skupinu nazvao „superkokošima“ i u njoj su bile samo one najproduktivnije.

Pratio ih je dvije generacije i dobio je neočekivane rezultate. Naime, „superkokoši“ su podbacile. Ostalo ih je samo tri. Ostale su, zbog svoje dominacije i borbenosti, doslovno dovele do smrti. S druge strane, skupina prosječnih kokoši izgledala je isto kao i na početku. Kokoši su bile zdrave, na broju, sretne, pune perja i, najvažnije, donosile su jaja.

Isto je, kaže Heffernan, s mnogim organizacijama. Najbolji zaposlenici žele ostati najbolji bez obzira na sve. Ne biraju sredstva i nelojalno će izgurati konkurenciju samo kako bi oni ostali na vrhu. Pod svaku cijenu žele dokazati da su pametni, talentirani i sposobni. Dominantni su i nemaju empatije prema drugima.

Margaret Heffernan

Recept za siguran uspjeh kompanije

Upravo su empatija, povezanost i nedominantno ponašanje zaposlenih jedan od recepata za siguran uspjeh neke kompanije. Naravno, uz veći broj zaposlenih žena, smatra Margaret Heffernan.

Također, naglasila je da ne moramo znati sve niti smatrati da je naša zadaća da znamo sve, već da se trebamo okružiti ljudima koji nam mogu pomoći i koji su bolji u područjima u kojima mi nismo toliko dobro potkovani.  Ne bismo ih smjeli gledati kako konkurenciju, nego kao pomagače koji će učiniti da se posao odradi kvalitetno i na vrijeme.

Ukoliko želimo sve samostalno obaviti i ukoliko ne pružimo ruku drugima kada nam nude pomoć, jednostavno ćemo pregoriti, smatra Heffernan. Nije važno biti  individualno najbolji, važno je imati tim koji je najbolji u zbroju kvaliteta i vještina svih osoba koje u tom timu sudjeluju.

Važno je da zaposlenici surađuju

Margater Heffernan spomenula je primjer iz vlastitog iskustva.

„Kada sam osnovala svoju prvu softversku kompaniju, zaposlila sam najbolje ljude. No, nakon nekog vremena shvatila sam da se moji radnici uopće međusobno ne poznaju. Svi su bili toliko usredotočeni na to da najbolje obave posao koji im je bio povjeren, da su zaboravili na važnost društvenih kontakata. Tek kada sam osobno inzistirala da svi prestanu raditi i umjesto toga posvete vrijeme jedni drugima, ostvarili smo prave rezultate.“

Ideje stvaraju ljudi

To je bilo prije 20 godina. Danas se, kaže ova inspirativna žena, sve promijenilo. „Kada dođem u neku kompaniju provjeriti kako rade, vidim da je radnicima zabranjeno da imaju šalice kave na stolu. To je dobra stvar zato što moraju otići do aparata s kavom, tamo je popiti i ujedno razgovarati s drugim kolegama.“

„Kada situacija postane teška, a u svakoj kompaniji dođu zaista teška vremena, važno je da zaposleni imaju međusobnu potporu i da znaju kome se obratiti za pomoć. Zapamtite: Kompanije nemaju ideje. Ideje imaju ljudi. Zato ih treba motivirati, a motiviraju se istinskom povezanošću s drugim ljudima.”

Za uspješnu  i stabilnu organizaciju društveni kapital je važniji od svega. On ne dolazi preko noći, nego s vremenom. Vremenom se produbljuju naši odnosi s kolegama i stječe povjerenje u druge. Ne bismo trebali požurivati te procese, već bismo ih trebali podupirati i usmjeravati.

„Samo međusobnom suradnjom i komunikacijom dobre ideje postaju odlične ideje“, kaže Heffernan. Njezin govor u cijelosti možete pogledati u nastavku!

Foto: Screenshot/Pexels

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više