Marija Butković i Anja Zambelli Čolak ženski su dio tima iza inovativnog pametnog kišobrana Kisha

Koliko ste puta u životu izgubili kišobran? Vjerojatno ni ne znate. Budite bez brige, niste jedini. Puno ljudi gubi svoje kišobrane i upravo iz tog razloga ne žele kupovati kvalitetnije i skuplje kišobrane. Zato kupuju jeftinije kišobrane koje im nije žao baciti jer im je vijek trajanja ionako ograničen. Malo jači vjetar i već ih nema.

A što kada bismo vam rekli da na našem tržištu postoji kvalitetan kišobran koji se nakon prvog jačeg vjetra neće raspasti? I uz to, nema šanse da ga izgubite? Upravo takav kišobran postoji na našem tržištu i zove se Kisha.

Pametni kišobran koji nećete izgubiti

Kisha je pametni kišobran, odnosno kišobran koji se povezuje s vašim pametnim telefonom i tako sprječava da ga negdje ostavite. Kako to funkcionira?

Kisha funkcionira tako da je beacon, tj. čip, ušiven u klasičnu vezicu kojom vežete kišobran, povezan s iOS ili Android aplikacijom koju ste prethodno skinuli na vaš mobitel.

Osim svoje primarne funkcije, Kisha ima i nekoliko drugih, “pametnih”, opcija. Tijekom dana na vaš pametni telefon dobivate obavijesti o vremenskoj prognozi kako biste u svakom trenutku znali kakvo vas vrijeme očekuje. Ako je prognoza takva da se očekuje kiša, dobivate i obavijest da sa sobom ponesete kišobran. Ako pak svoj Kisha kišobran ostavite na nekom javnom mjestu, dobit ćete i obavijest gdje ste ga ostavili.

Osim toga, s Kishom imate i mogućnost kreiranja sigurnih zona, odnosno možete „umemorirati“ određenu lokaciju ako ne želite da vam stigne obavijest da ste ga ostavili primjerice, u kući, uredu i na sličnim mjestima.

Što se hardverskog dijela tiče, Kisha kišobran je 100% otporan na vjetar, što možete pogledati i na YouTube videu, 100% otporan na hrđu, ima 16 iznimno čvrstih žica, a kvalitetu dokazuje i 2-godišnja garancija.

„Do sada je prva serija Kisha kišobrana potpuno rasprodana – kako preko web stranice, tako i preko naših rumunjskih i londonskih partnera, a do sada nas je kontaktiralo i više od 90 retailera i wholesalera iz cijelog svijeta, pa ćemo vidjeti kako će se suradnja nastaviti u tom smjeru, iako nam se ne žuri. Sada smo u procesu proizvodnje nove serije, kako crnog klasičnog, tako i ženskog kišobrana. Svi zainteresirani kišobran mogu kupiti na našoj web stranici, a isporuka sljedećeg batcha ženskih modela bit će u prvom tromjesečju 2016. Crni kišobran moguće je i dalje kupiti u ograničenim količinama, stoga požurite!“, poručili su iz Kishe.

Osim što su kišobrani kvalitetni, otporni na vjetar i povezani s vašim pametnim telefonom, oni su i raznoliki. Naime, Kisha tim je prije dva tjedna pokrenuo novu kampanju kojom su u prodaju pustili 14 novih ženskih modela kišobrana s poboljšanim beaconom i Android aplikacijom, uz iOS koju su imali i prije.

Kisha_prognoza

Tako je ovo je prvi proizvod što se kišobrana tiče koji u sebi spaja modu i tehnologiju. Iza njega, kao ženski dio tima, stoje Marija Butković, poznata kao jedno od imena iza organizacije riječkog WhoHacka, te njezina kolegica i prijateljica Anja Zambelli Čolak.

Žene itekako mogu doprinijeti razvoju tehnologije

U timu je trenutno sedmero članova od kojih su dvije već spomenute žene – Anja Zambelli Čolak, koja je glavna product & brand dizajnerica i Marija Butković, koja vodi poslovanje iz Londona.

„Žena je danas u svijetu tehnologije još uvijek premalo i to nije samo problem u startup ekosustavima poput hrvatskog koji je još malen i tek se razvija, već i u velikim poput londonskog, gdje je također prisutan problem teškog pronalaska talenata u tech sferi, a o ženama u toj industriji da ne govorimo. Evidentan primjer za to je recimo nedavno zatvorena prijava za jedan od vodećih londonskih startup inkubatora gdje je od ukupnog broja prijavljenih timova čak 97% bilo s muškim co-founderima ili CEO-ima, što je poražavajuća brojka“, rekle su Marija i Anja, koje već imaju bogato iskustvo u svojim područjima.

Anja je i prije radila kao dizajnerica za neke od najvećih svjetskih brandova poput Unilevera, 3M-a i PininFarine, ali i hrvatskih kao što su Piko, Chill Frozen Yogurt i Pisinium. Marija je s druge strane prvo u Hrvatskoj surađivala s dosta startupa kao startup mentor riječkog inkubatora, a potom i u Londonu (Memrise, Huckletree, Seedcamp i brojni drugi).

No, kako je sve počelo?

Cijela priča oko Kisha kišobrana nastala je sasvim spontano u veljači 2014. godine.

„U Rijeci je tada već dva tjedna uz jaku buru neprestano padala kiša i gubili smo ili na buri slomili nekoliko kišobrana – ne samo tada, nego i prije toga. Rijeka je i inače jedan od najkišovitijih gradova na svijetu posljednjih godina, pa su Andrija i Goran (članovi tima, op.a.) na Facebooku komentirali kako bi bilo dobro napokon napraviti dobar kvalitetan kišobran koji po mogućnosti ne bi bilo tako lako izgubiti. Od te inicijalne ideje je sve krenulo“, objasnile su Marija i Anja, što dokazuje kako se iz svakodnevnih situacija razvijaju najbolje ideje.

Bilo je potrebno osam mjeseci tim Kishe razvije prvi model kišobrana, a web stranicu su lansirali u prosincu prošle godine. Početna ideja možda je i bila da razviju kvalitetan kišobran koji će trajati i koji neće tako lako izgubiti, no kako to inače i ide, ideja se razvijala i dalje.

Internet of Things sfera posljednjih se godina enormno razvila, kao i područje wearables tehnologije, pa je to smjer o kojem smo promišljali kad smo se odlučiti na izradu ovakvog proizvoda. Osim toga, želja nam je bila s istim pokušati doći i do modne industrije, jer današnji high-end modeli (pogotovo dizajnerski) još uvijek ne nude ništa novog – osim samog dizajna, stoga će biti pravi izazov vidjeti kako će se odvijati infiltracija tehnologije u fashion sferu narednih nekoliko godina. Upravo s posljednjom linijom ženskih kišobrana (sad imamo čak 14 ženskih modela) željeli smo biti prvi koji će unijeti dašak novine u svijet tehnologije i mode spajajući ih u jedno“, poručile su.

Kisha_kišobrani

Proizvodnja u Hrvatskoj

Kad su na početku poslovanja u Kishi razmišljali o tome gdje će proizvoditi kišobran, znali su samo da žele lokalnu tvrtku kako bi mogli lakše kontrolirati samu izradu i raditi izmjene na proizvodu.

„Sve je to lakše ako imate nekog relativno blizu, pa je izbor pao na tvrtku Hrvatski kišobran iz Zaprešića. Riječ je o najvećem hrvatskom proizvođaču kišobrana, kojem smo prezentirali ideju i koji je priliku objeručke prihvatio prepoznavši inovativnost ovog proizvoda, ali i izazove koje nosi njegova izrada. Do sada su nam se pokazali kao zaista odličan suradnik“, objasnile su Marija i Anja.

Planovi za budućnost

Iako Kisha već sada ima velike uspjehe na tržištu, Kisha tim tu ne staje. Njihov je plan još dodatno poboljšati trenutni model kišobrana, posebice što se tiče završne izrade i materijala, te predstaviti manji sklopivi model kišobrana u narednih godinu dana. Uz to, u planu je im je i izrada više muških modela, a ne isključuju niti seriju za djecu.

„Cijela vizija Kishe ide u smjeru širenja asortimana ne samo na modne dodatke, nego i na prtljagu, te općenito sve ono što ima tendenciju gubljenja“, pojasnile su Marija i Anja planove za budućnost ovog branda, za koji smo sigurni da će osvojiti ne samo hrvatsko, već i svjetsko tržište.

Kisha_1

Foto: Kisha PR, GetKisha

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

Bespovratne potpore za digitalizaciju

Natječaj za bespovratne potpore za digitalizaciju eliminira većinu tvrtki i obrta...

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja objavilo je poziv "Bespovratne potpore za digitalizaciju" namijenjen mikro, malim i srednjim poduzetnicima. Cilj je osigurati...