Marija Zaharova – tko je žena iza glasa Rusije?

Tko je glasnogovornica ruskog Ministarstva vanjskih poslova koja prijeti ratom Skandinaviji i uspoređuje srpskog predsjednika Aleksandra Vučića sa Sharon Stone? Marija Zaharova i inače privlači mnogo medijske pažnje radi svojih skandaloznih, provokativnih te nekada i omalovažavajućih izjava. Iako je žena koja razbija konzervativne ruske predrasude, ona nije glas feminizma niti potlačenih. Jedna je od Putinovih desnih ruka koja zadržava svoju i političku poziciju te ostaje netaknuta nakon nebrojnih skandala.

Tko je Zaharova?

Zadnjih dana našla se u centru medijske pozornosti kada je na Twitteru izdala potresno upozorenje Finskoj i Švedskoj u vezi pridruživanja NATO savezu. Naime, na Twitteru je napisala kako će eventualno pridruživanje bilo koje nordijske zemlje Savezu “imati ozbiljne vojne i političke posljedice koje će od Rusije zahtijevati poduzimanje recipročnih koraka.”

Čini se da je ovakav obrazac ponašanja njen “modus operandi”. Kćer je ruskog diplomata Vladimira Zaharova i Irine Zaharove, povjesničarke umjetnosti koja radi u slavnom moskovskom Puškinovu muzeju.

Koliko je značajna igračica ruske političke slike i djelovanja dokazuje i to da je u svibnju 2020. primila Orden časti za veliki doprinos u provedbi vanjske politike Ruske Federacije i dugogodišnju savjesnu diplomatsku službu, a 2017., s 30 drugih poznatih državnika i javnih osoba, u Kremlju odlikovana Ordenom prijateljstva, prenosi net.hr.


Pročitajte više: Što morate znati o ratu u Ukrajini?


Aleksandar Vučić samo je jedna od meta

Često svojim izjavama i objavama na društvenim mrežama izaziva zanimanje javnosti te se nakon sastanka srpskog predsjednika Aleksandra Vučića, kosovskog premijera Avdullaha Hotija i bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa prije dvije godine u Washingtonu, na kojem su potpisani sporazumi o ekonomskoj suradnji Srbije i Kosova, Zaharova odučila našaliti s Vučićem.

“Ako ste pozvani u Bijelu kuću, a stolica je postavljena kao da vas ispituju, sjedite kao na fotografiji broj dva. Tko god da jeste. Vjerujte mi”, napisala je Zaharova u objavi s dvije fotografije. Na prvoj je fotografija Vučića koji je u Bijeloj kući sjedio na običnoj stolici ispred radnog stola Donalda Trumpa, a na drugoj je scena ispitivanja Catherine Tramell (Sharon Stone) iz filma “Sirove strasti”. BBC navodi kako se Vučiću nakon tog ispada u ime Zaharove ispričao Vladimir Putin, a sam Vučić je potvrdio da je to učinio i Lavrov. “Predsjednik Putin nikad mi se nije ni zbog čega ispričao, nije to napravio ni Sergej Lavrov. Ali ovaj su se puta obojica ispričala”, rekao je Vučić.


Pročitajte više: Julija Timošenko – junakinja s pletenicama


Otvorene prijetnje i anti-LGBT propaganda

U godinama otkako je preuzela posao priopćavanja namjera Rusije širom svijeta, njezine tjedne konferencije za medije postale su široko praćene, a na jednoj od njih, u svibnju 2018. godine, postala je “zvijezda”, piše Buzz Feed News.

Novinar iz Finske upitao ju je o anti-LGBT kampanji koju je pokrenuo Ramzan Kadyrov, čelnik ruske regije Čečenije i saveznik Vladimira Putina. U svom odgovoru nije se obratila njemu, nego Kadyrovu koji je vođa optužen za kršenje ljudskih prava, ubijanje i mučenje. 

“Gospodine Kadyrov, današnjem brifingu nazoči predstavnik finske televizije. Hoćete li mu moći organizirati putovanje u Čečeniju tijekom kojeg će možda pronaći odgovore na pitanja koja ga toliko zanimaju” kazala je te prišla novinaru. “Ne bojiš se, zar ne? Ponavljam, mi se ovdje ne šalimo, mi aktivno radimo na tome da vas pošaljemo izravno u Čečeniju” rekla mu je te namignula. Novinar je kasnije opisao glasnogovornicu rekavši: “Njen cilj nije da se ljudi osjećaju dobro. Ona je tamo da okrene sve na način koji je koristan za Rusiju.”

Foto: Facebook

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -